Antibiotikumok a testi sejtek ellen

droszler | 2015. február 16 14:21:57 | tudomány |
Amerikai kutatók (Oregon State University) felfedezték, hogy az antibiotikumok sokkal szélesebb körû és komplexebb hatással bírnak a kezeltek bélrendszerében élõ mikroorganizmusokra és a kezelt szervezetre is, mint korábban gondoltuk, többek között elhízást, depressziót, allergiát vagy asztmát is okozhatnak.
A Gut címû szaklapban megjelent vizsgálat (Uncovering effects of antibiotics on the host and microbiota using transkingdom gene networks) eredményei segítenek megmagyarázni az antibiotikumok által okozott ártalom mechanizmusát, és a kutatók egy új eszközt is a kezünkbe adnak, amivel a jövõben csökkenthetjük a nem kívánatos mellékhatásokat.

A téma fontosságát alátámasztandó, a tanulmány elsõ szerzõje, Andrey Morgun kifejti: minden évben a felnõttek 40%-a, illetve a gyermekek 70%-a részesül legalább egyszer antibiotikus kezelésben, nem is szólva a milliárdnyi tenyésztett állatról, amelyeket aztán elfogyasztunk. A megfelelõen alkalmazott antibiotikumok segítenek az életveszélyes bakteriális fertõzések leküzdésében, azonban a kezeltek több mint 10%-a esetében nem kívánatos mellékhatások jelentkeznek. „Az elmúlt tíz évben egy egész univerzumnyi új tudás keletkezett az antibiotikum-használat messzire nyúló hatásaival kapcsolatosan, és a mikrobiom kutatása is óriási léptekkel halad”, teszi hozzá Morgun.

(További részletek a medicalonline.hu-n olvashatók.)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.