Láz-, vérnyomás- és mindenmérő egyben

droszler | 2015. február 17 17:25:44 | tudomány |
Több fontos egészségügyi adatot is megmér az elsõ tényleg mûködõ orvosi trikorder, elegendõ, ha a rengeteg érzékelõt tartalmazó kis szerkezetet 10 másodpercre a célszemély homlokához érintik: méri a szívritmust (pulzust), a vérnyomást, a test felületi- és maghõmérsékletét, a véroxigénszintet, a légzésritmust, egy teljes EKG-görbét kirajzol és felméri az érzelmi állapotot (a stressz szintjét) is.

Az okostelefonhoz Bluetooth-on át csatlakozó eszköz az adatokat egy alkalmazásban jeleníti meg, itt tárolhatók, illetve tovább is küldhetõk a mérési eredmények. A 199 dolláros (kb. 54 ezer forintos) Scanadu Scout kitalálója egy Walter De Brouwer nevû belga üzletember, az eszköz tömeggyártásához szükséges tõkét a közösségi finanszírozós Indiegogón gyûjtötték össze. Orvosi eszközként való forgalmazásához már csak az amerikai egészségügyi hatóság jóváhagyására van szükség, a szervezet vizsgálja a trikordert.

Akik részt vettek az indiegogós tõkegyûjtésben, azok néhány napja már megkapták a Scanado Scout elsõ darabjait: beszámolóik alapján az eszköz pontos adatokat szolgáltat.

Forrás: hvg.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.