Programajánló: Németh Zsolt előadása Molnaszecsődön

droszler | 2015. február 21 16:56:48 | kultúra |
Kattintson a képere !

Németh Zsolt: vas megyei magyarságkutató, a fizikatudományok kandidátusa.
Könyvei a szombathelyi BKL kiadónál jelentek meg, kutatómunkáiról (Képes Krónika, Salvator Kápolna, Õrségi templomok, a veleméri Szentháromság-templom, a magyar Szent Korona, stb..)
számos vetítéssel egybekötött elõadást tart országszerte.


Ezúttal a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvár és a molnaszecsõdi Községi Könyvtár szervezésében MOLNASZECSÕDÖN tart elõadást!


Az elõadás helyszíne: 9912 Molnaszecsõd, Hõsök u 1 Mûvelõdési Ház
Az elõadás idõpontja: 2015 február 24 kedd 18:00 óra


A BELÉPÉS INGYENES!


"Az elõadás olyan, csak szûk szakmai körökben ismert templomokat von reflektorfénybe, amelyek akár ötcsillagos látnivalóként a figyelem középpontjában is állhatnának. Németh Zsolt kutatásai felfedik, hogy a könyvben szereplõ Árpád-korinak (XI-XIII. század) besorolt templomok egy része korábbi építésû kell, hogy legyen. Kis alapterületû rotundákat és a korszak építési stílusáétól eltérõ jellegzetességekkel bíró hosszúházas templomokat mutat be, melyek eredetileg aligha római vagy bizánci rítusú szertartások befogadására készültek, hiszen nem illeszkednek azok szertartásrendjéhez. Mindezek mellett a szakirodalomból ismert, ám a fennálló nézetekkel össze nem egyeztethetõ voltuk miatt elhallgatott tényeket is felsorakoztatva rávilágít arra, hogy a kereszténység kárpát-medencei története a X-XI. században másként zajlott, mint azt az uralkodó nézetrendszer láttatni igyekszik. "


"Molnár V. József ajánlása: Soha nem volt akkora szüksége annak, hogy a megtalálható kincs pontos leírását kapjuk, mint napjainkban, a kitalálások pokoli zûrzavarában. Németh Zsolt A Kárpát-medence legkülönlegesebb Árpád-kori templomai címû könyve a megtalált tudás csöndes és pontos közvetítõje. E kötet minden mondatát a megtalálás szelíd öröme hatja át. Középkori templomaink hajdan volt õseink hitéletének õrei, amelyekben az egyetlen, élõ, teremtõ és megtartó Isten lakik. Fölmenõink Istenhez való viszonyának tudása nélkül életünk csorba, és holnapunk jötte bizonytalan. "


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.