Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2015. március 06 20:42:36 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2015. február 25-ei ülésérõl.

Megújulhat a Bartók ltp. 5. épülete

Bebes István polgármester által elõterjesztett, a Bartók ltp. 5.sz. épület felújítását célzó pályázat benyújtását valamennyi képviselõ, és mindhárom bizottság egyhangúlag támogatta. A polgármester utalt rá, hogy hosszú ideje keresi azt a lehetõséget az Önkormányzat, melynek segítségével a lakók által megrongált, városképet erõsen csúfító Bartók lakótelep 5. sz. épületet felújításra kerülhet. Januárban az "Otthon Melege Program" keretében jelent meg a "Társasházak energia megtakarítást eredményezõ korszerûsítésének, felújításának támogatása" elnevezésû pályázati felhívás, melyet március 9-tõl lehet benyújtani a források kimerüléséig.
A kiírás 10 milliárd forint keretösszegû, a több mint 4, de maximum 60 lakással rendelkezõ társasházak és lakásszövetkezetek vehetnek részt benne. Emellett az épületeknek 1946. utáni építésûnek kell lennie, de legkésõbb 2006. december 31. napjáig kiadott építési engedély is szükséges. További kritérium, hogy távfûtéssel vagy házközponti fûtéssel illetve lakásonként egyedi fûtéssel kell, hogy rendelkezzenek.
Pályázatot társasházak és lakásszövetkezetek nyújthatnak be, a támogatás mértéke az energatikai tanúsítvánnyal igazolt széndioxid kibocsátás csökkentésével van arányban. Homlokzati nyílászárók cseréje és homlokzatok/zárófödémek hõszigetelése esetén minden megtakarított CO2 kg/év után 750 Ft, megújuló energia hasznosítást eredményezõ beruházás esetén 950 forint, míg elõzõekbe nem tartozó beruházások esetén 450 forint támogatás nyerhetõ. Fentieken túlmenõen az egyedi fûtéssel rendelkezõ lakóépületek lakásonkénti kondenzációs gázkazán cseréjéhez további 150.000 forint támogatás adható lakásonként. Ugyanakkor a pályázattal elnyerhetõ támogatás nem haladhatja meg az elszámolható költségek maximum 50%-át.
A támogatás homlokzati nyílászárók energia-megtakarítást eredményezõ cseréjére (felújítás nem támogatható); homlokzatok és záró födémek hõszigetelésére; épületgépészeti rendszerek korszerûsítése, energia-megtakarítást eredményezõ felújítására; megújuló energiafelhasználás kialakítására vagy növelésére vehetõ igénybe.
A Körmend, Bartók B. u. 5. szám alatti társasház felújítása a külsõ hõszigetelésre, nyílászárók cseréjére, és a fûtés korszerûsítésére terjed ki a pályázat keretén belül. Mindehhez az elõzetes számítások szerint 81,1 mFt szükséges, melynek 50 %-a finanszírozható a pályázatból. Az épületben ezeken túl egyéb építészeti, villanyszerelési és gépészeti tevékenységeket is el kell végezni. Ez további 58,1 mFt saját forrást igényel az önkormányzattól. A Képviselõ-testület egyhangúlag támogatta a pályázat benyújtását, biztosította a pályázathoz szükséges forrást,

Ifjúsági Kerekasztal létrehozása
Az Önkormányzat hangsúlyt kíván fektetni arra, hogy a városban élõ fiatalok egyre nagyobb teret kapjanak véleményük és igényeik kifejtésére, vegyenek részt a korosztályukra kiható döntések elõkészítésében. A város jövõjét meghatározó kérdés, hogy a fiatalok tevékeny részesei legyenek azoknak a folyamatoknak, melyek befolyásolják lehetõségeiket, s kialakulhat bennük az a kötõdés, melynek eredményeként Körmendet választják otthonuknak a késõbbiekben is.
Az elmúlt idõszakban történt egyeztetések alátámasztják, hogy megvan a fiatalokban az igény arra, hogy legyen egy olyan fórum létrehozva, ahol a saját lehetõségeiket, igényeiket, várost érintõ javaslataikat megfogalmazzák, megvitassák, s javaslataikat az Önkormányzat döntéshozó fórumai elé terjesszék. Ennek terepe lenne az Ifjúsági Kerekasztal, melyben delegálás útján részt vehet minden olyan helyi civil szervezet, csoport, intézmény, támogató szervezet, vagy magánszemély, aki/amely tevékenysége során az ifjúságot érintõ ügyekkel foglalkozik, vagy elkötelezett a korosztály problémáinak megoldása mellett. A polgármester a testületi ülésen is kihangsúlyozta, hogy politikamentes szervezõdéként kell mûködnie az Ifjúsági kerekasztalnak, tehát pártok, és önkormányzati választásokon induló szervezetek nem delegálhatnak tagot. Mûködési rendjét a tagok határozzák meg, tevékenységük koordinálásához segítséget nyújt az önkormányzat Társadalmi és Ifjúsági Ügyek Bizottsága, mely fórumot is biztosít számukra javaslataik részletes kifejtéséhez. Az ifjúsággal kapcsolatos cselekvési terv kidolgozása és végrehajtásának koordinálása kiemelt feladata lenne a kerekasztalnak.
A Képviselõ-testület felkéri az ifjúság képviselõit, helyi tanintézményeket, diákköröket, ifjúsági szervezõdéseket, hogy 2015. május 31-ig írásban, szándéknyilatkozat formájában jelezzék részvételi szándékukat az Ifjúsági Kerekasztal mûködésében (formanyomtatvány a város honlapján elérhetõ lesz). Az önkormányzat költségkeretet is biztosított az éves mûködéshez nettó 500.000 Ft összeg erejéig.


Megváltozott a szociális ellátások rendszere

Jelentõs változás következett be március 1-tõl az önkormányzatok által igénybe vehetõ ellátások területén. Alapja a szociális törvény módosítása, mely a rendszeres szociális segély, és a foglalkoztatást helyettesítõ támogatás feladatkörét a járási hivatalok hatáskörébe utalta. Megszûnt a méltányossági közgyógyellátás és a helyi lakásfenntartási támogatás, az elmúlt évben megállapított jogosultságok lejáratukig érvényben maradnak, az idei évben azonban már csak február 28-ig lehetett megállapítani.
Ezek a változások az önkormányzatok számára a szociális ellátórendszer átgondolását tették szükségessé, mondta el Bebes István polgármester. Ennek szellemében új rendelet tervezete került beterjesztésre a Képviselõ-testület elé, mely a települési támogatás néven egységes rendszerben öleli fel az ellátásokat. Kiemelte a polgármester azt, hogy ezekhez az ellátásokhoz nincs központi támogatás, az önkormányzat saját bevételeibõl kell a forrást biztosítani, melyre a költségvetés kialakításakor figyelemmel voltak. A rendkívüli helyzetekre adható támogatások már korábban szabályozásra kerültek (2013-ban), önkormányzati támogatás néven, melynek kialakult gyakorlata továbbra is érvényben marad az új rendelet kereteiben is.
Ez biztosítja a szociális törvény 45.§ (4) bekezdése szerinti rendkívüli élethelyzetekre – elemi kár, betegség, haláleset, várandós anya támogatása gyermeke megtartásához, gyermek hátrányos helyzete, létfenntartási gondokkal küzdõk megsegítése - szóló támogatásokat, eseti jelleggel, fõszabály szerint évente 4-nél nem több alkalommal. Kialakult annak gyakorlata is, hogy a támogatás elsõdlegesen nem pénzben jár, hanem tartozások kiegyenlítésére szolgál, és közvetlenül a lakást bérbeadó Városgondnokság vagy közmûszolgáltatók javára kerül kifizetésre. Ez rendkívüli támogatásként azt biztosítja, hogy rendkívüli élethelyzetben senki olyan ne maradjon támogatás nélkül, aki arra rászorul.
A törvény által megszûnõ támogatások esetén a méltányossági közgyógyellátás helyébe a gyógyszertámogatás lépne. A jogosultsági feltételek és a támogatási összegek változatlanok lesznek, az ellátás természetbeni lenne, vagyis a családsegítõ szolgálaton keresztüli beszerzése történne a gyógyszereknek. A gyógyszertámogatás egy évre jár, felülvizsgálat után lehet újabb egy évre megállapítani.
A lakásfenntartási támogatást a lakhatási támogatás váltja ki, mely közvetlenül a közmûszolgáltatónak, önkormányzati lakás esetében a Városgondnokságnak, vagy társasházi közös költség esetén a társasháznak kerülne kifizetésre. Ugyancsak éves ellátás, mely felülvizsgálat után újból megállapítható lesz.
Új ellátásként a fûtési idõszakban fûtési támogatás vehetõ igénybe a rászorulók számára, melyminden évben szeptember 30-ig nyújtható be, és október 15-tõl április 15-ig kerül megállapításra. Összege 8.000 Ft/hó, közmûszolgáltató számára közvetlenül folyósított, egyedi fûtés esetén elszámolási kötelezettséggel terhelt lesz az ellátás.
Szintén új forma lesz az újszülöttek támogatása, mely alanyi jogon jár a Körmend közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezõ szülõk számára, amennyiben az újszülött anyakönyvi kivonatának és a szülõk körmendi állandó lakcímének (gyermek születésének idõpontjában érvényes) bemutatásával kérelmezik.
Továbbra is élni fog a temetési segély és a köztemetés, utóbbi elrendelését a polgármesterre ruházza a rendelet. A kivételes méltánylást érdemlõ körülmények esetén jövedelem és vagyoni helyzettõl függetlenül is nyújtható támogatás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 40, különleges méltánylást igénylõ esetben 70 %-áig.
Bebes István kihangsúlyozta, hogy a rendelet elfogadásával az önkormányzat továbbra is széles körû felelõsségvállalást vállal a városban élõ nehéz helyzetben levõ emberekért, az ellátások körét, és a ráfordított összeget is növelve. A képviselõ-testület egyhangúlag 11 igen szavazattal támogatta a rendelet elfogadását.

Költségvetési módosítások
Két napirend is foglalkozott a város költségvetésének módosításával. A 2014. évi költségvetést hatodjára módosították a képviselõk, központi költségvetésbõl bérkompenzációra, pénzbeli ellátásokhoz, valamint gyermekétkeztetéshez kapott központi támogatások, a KEOP szennyvízberuházáshoz érkezett támogatás, és normatíva visszafizetések miatt. Ugyancsak az indokok között szerepelt több intézmény saját hatáskörben történõ elõirányzat módosítása. A bevételek és kiadások fõösszegét 4.348.492 eFt-ban, az önkormányzat gazdálkodási és egyben szabad tartalékát 10.557 eFt-ban, céltartalékát 390 eFt összegben hagyták jóvá a képviselõk.

A 2015. évi költségvetést elõször változtatta meg a Képviselõ-testület, két központi támogatásban történõ változás kiértesítése kapcsán. Egyik a múzeum szakmai támogatásának mértékérõl szól, mely a költségvetésben 6,1 mft összeggel szerepelt. Az Emberi Erõforrások Minisztériumának kiértesítése szerint 6,641 mFt a pontos összeg. A könyvtári és közmûvelõdési feladatok esetén 13,2 mFt támogatás érkezik, mely értesítés szintén a költségvetés elfogadását követõen érkezett. Ennek eredményeként a bevételek és kiadások fõösszegét 2.764.949 eFt-ban, az önkormányzat mûködési tartalékát 29,35 mFt-ban, felhalmozási célú tartalékát 11,87 mFt összegben hagyták jóvá a képviselõk.

Röviden
• Beszámolókat fogadott el a Képviselõ-testület a Körmend Múltja, Jelene, Jövõje Közalapítvány, a Dr. Batthyány-Strattmann László Kórházért Közalapítvány, a Körmenden Foglalkoztatottakért Közalapítvány, és a Körmend Közbiztonságáért Közalapítvány 2014. évi tevékenységérõl.

• Módosul a Körmend és Kistérsége Önkormányzati Társulás társulási megállapodása a házi segítségnyújtás tekintetében. Az ellátást a Társulás Nemesrempehollós területén is biztosítja, ugyanakkor Nádasd, Daraboshegy, Halogy, Katafa, Hegyhátsál és Hegyháthodász esetében a Nádasdi Diakóniai Központ végzi ezt a feladatot.

• Tájékoztatást kaptak a képviselõk az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében elnyert pályázat megvalósítása során elkészült elemzések eredményeirõl. Az önkormányzati szervezetrendszer hatékonyságát növelõ intézkedések javaslatai között szerepel többek között a központosított beszerzések (már megkezdõdött ennek folyamata), pénzügyi informatikai rendszer kiterjesztése az intézményekre, rossz állapotú üres lakóingatlanok felújítása,

• Egyhangúlag hagyták jóvá a képviselõk a temetõk gondozásáról, és az erdész tevékenységérõl szóló beszámolókat.

• Elfogadta a Képviselõ-testület Körmend város Fenntartható Fejlõdésének Lokális Programját (Local Agenda 21), mely az Alsó és Felsõberkifalut, valamint Horvátnádalját érintõ csatornahálózat fejlesztése kapcsán már korábban elkészült és ismert volt. A projekt ellenõrzése során a Közremûködõ Szervezet a program lezárása elõtt kérte, hogy a Képviselõ-testület elfogadó határozata is kerüljön benyújtásra a Támogató felé.

A Képviselõ-testületi ülések elõterjesztései megtalálhatók az önkormányzat honlapján ( http://ekormanyzat.kormend.hu ).


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.