Tájékoztató

droszler | 2015. március 09 16:46:52 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztatás a 2015. március 15. napján hatályba lépõ „a kiskereskedelmi szektorban történõ vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII törvényrõl.


A törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre tejed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy idõszakonként változó helyszínen folytatják.

E törvény hatálya nem terjed ki

1. a gyógyszertárak nyitva tartására;

2. a nemzetközi közforgalmú repülõtéren kialakított üzlet nyitva tartására;

3. a közforgalmú vasúti és autóbusz pályaudvarok területén kialakított üzlet nyitva tartására azzal, hogy kétség esetén a jegyzõ – a pályaudvar üzemeltetõjével egyetértésben – határozza meg azt, hogy a pályaudvar területe meddig terjed;

4. a büntetés-végrehajtási intézetek területén történõ kereskedelmi tevékenységre;

5. az egészségügyrõl szóló 1997. évi CLIV. törvényben meghatározott egészségügyi intézmények területén történõ kereskedelmi tevékenységre;

6. a piacon, továbbá helyi termelõi piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre;

7. a vásárokon folytatott kereskedelmi tevékenységre;

8. az üzemanyagtöltõ-állomások nyitva tartására;

9. a katonai objektumokon belül folytatott kereskedelmi tevékenységre;

10. a kereskedelmi jellegû turisztikai szolgáltatási tevékenységre;

11. a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre;

12. a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre;

13. a vendéglátásra;

14. a világörökségi területen található üzletekre, valamint

15. a kulturális tevékenységet és a fürdõ szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre.

Üzlet – törvényben vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott kivételekkel – kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart.

Az üzletek adventi vasárnapokon 6 óra és 22 óra, december 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra, továbbá, minden naptári év tetszõlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak.

Az adventre és az egy vasárnapra vonatkozóan az üzlet nyitvatartási szándékát a kereskedõ köteles elõzetesen a kereskedelmi hatóságnak legalább 15 nappal az érintett idõpont elõtt bejelenteni. Ha december 24-e vasárnapra esik, abban az esetben az üzletek 6 óra és 12 óra tarthatnak nyitva.

Mindazokat a vásárlókat, akik a nyitvatartási idõn belül beléptek az üzletbe, a nyitvatartási idõn túl – legfeljebb további fél órán belül – ki lehet szolgálni.

Különös rendelkezések az üzletek egyes csoportjaira nézve

Kizárólag pékárut és tejterméket értékesítõ üzlet kiskereskedelmi napokon 5 óra és 22 óra, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között nyitva tarthat.

Az újságot árusító üzlet, valamint a virágot árusító üzlet vasárnap és munkaszüneti napokon 6 óra és 12 óra között nyitva tarthat.

A sportlétesítményekben üzemelõ üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon a sportrendezvények ideje alatt nyitva tarthatnak.

Az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárvatartási idõszakban is nyitva tarthat, ha az általános zárvatartási idõszakban kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az elõbbiekben felsoroltak segítõ családtagja – magánokirattal kell igazolni - folytatja a kereskedelmi tevékenységet.

A törvényben foglalt rendelkezések megtartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenõrzi az elõírtak megsértése esetén – a fogyasztóvédelemrõl szóló törvényben írt jogkövetkezmények bármelyikének alkalmazása mellett – köteles az elsõ jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra, a második jogsértés esetén 30 napra, a harmadik jogsértés esetén 90 napra, bármelyik következõ jogsértés esetén 365 napra az üzlet ideiglenes bezárásáról határozni.

Az újságot árusító üzletben, valamint a virágot árusító üzletben tevékenységet folytató köteles a fogyasztóvédelmi hatóság felhívására hitelt érdemlõen igazolni, hogy az árbevételre vonatkozó e törvényben meghatározott követelményeknek – az ellenõrzés kezdõ napját megelõzõ éves idõszak átlagában – megfelel.

Néhány fogalom értelmezése (bõvebb információ „a kiskereskedelmi szektorban történõ vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII törvényben valamint a Kereskedelemrõl szóló 2005. évi CLXIV. Törvényben található):

általános zárvatartási idõszak: az e törvény 3. és 4. §-ában (bekeretezett szöveg a tájékoztatásban) meghatározott nyitvatartási idõn túli idõszak;

kiskereskedelmi nap: a vasárnap és a munkaszüneti napok kivételével a naptári hét többi napja, továbbá a külön jogszabály által meghatározott munkanap;

kiskereskedelmi tevékenység: a Kertv.-ben meghatározott fogalom, ide nem értve a vendéglátást, a szabadidõ eltöltésével közvetlenül összefüggõ szolgáltatási tevékenységet, valamint a kereskedelmi ügynöki tevékenységet;

munkaszüneti nap: a munka törvénykönyvérõl szóló 2012. évi I. törvényben (a továbbiakban: Mt.) meghatározott nap;

piac: a Kertv.-ben meghatározott fogalom;

segítõ családtag: az egyéni vállalkozónak, az egyéni cég tagjának, a gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagjának a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 2013. évi. V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozója, aki a kereskedelmi tevékenység folytatásában személyesen vesz részt;

újságot árusító üzlet: az az 50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkezõ üzlet, amelyben a keletkezõ árbevétel legalább kétharmada újság, napilap, folyóirat, periodikus kiadvány értékesítésébõl származik;

üzlet: kiskereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képezõ épületrész, helyiség, ideértve az elsõdlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak; továbbá bármely olyan állandó vagy ideiglenes értékesítési hely, ahol kereskedelmi tevékenységet folytatnak, ideértve a mozgóboltot is;

virágot árusító üzlet: az a 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkezõ üzlet, amelyben a keletkezõ árbevétel legalább kétharmada vágott virág (vágott zöld), illetve cserepes dísznövény értékesítésébõl származik.


Dr. Stepics Anita
jegyzõ


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.