Országos szemészeti és cukorbetegség szűrés indul

droszler | 2015. március 18 14:07:25 | közérdekü |
A megelõzhetõ vaksági okok felszámolása és a vakok, látássérültek számának lényeges csökkentése érdekében alapvetõ fontosságú a reprezentatív adatok ismerete a magyar lakosság szemészeti állapotáról.

Ennek érdekében áprilisban indul egy országos felmérés, amelynek során a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika kutatócsoportja mintegy 3600 ötven év feletti lakos szemészeti vizsgálatát végzi el saját otthonában. A felmérés a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, a Vakok Állami Intézete és a Magyar Diabetes Társaság támogatásával valósul meg.
A szemészeti vizsgálatok között szerepel a látóélesség vizsgálata, a szemlencse és rossz látás esetén a szemfenék vizsgálata, valamint cukorbetegség gyanúja esetén a szemfenék vizsgálata a szembogár tágítása után. Szemészeti eltérés esetén a beteget a legközelebbi szemészeti rendelõbe, kórházba irányítják.

A begyûjtött adatok feldolgozása külön erre a szûrésre kifejlesztett szoftver segítségével történik. A szûrõvizsgálat eredményérõl a nemzetközi és hazai szemész és diabetológus kollégákat fogják tájékoztatni. A vizsgálat egyik kiemelt célja, hogy annak eredményei és következtetései eljussanak a döntéshozókhoz, és ennek eredményeként a szemészeti ellátás úgy változzon, hogy az elkerülhetõ vakság és látássérülés lényegesen csökkenjen hazánkban az elkövetkezõ években.

http://weborvos.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.