Hulladékok szabadtéri égetése tilos! Életbe lépett az új tűzrendelet

droszler | 2015. március 18 19:36:14 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Hulladékok szabadtéri égetése tilos! Életbe lépett az új tûzrendelet

Március 5-én lépett hatályba az Országos Tûzvédelmi Rendelet, mely minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplõ számára jelentõs változásokat hoz.

A lakosság számára az egyik legjelentõsebb változás, hogy az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Még ha ez a fõváros belterületén nem is okoz különösebb problémát, a vidéki településeken jelentõs változást hozhat. Ezen lépéssel elõtérbe helyezheti a komposztálást, mely kiemelt lehet a környezetvédelem szempontjából.
Tények

Hazánkban széles körben elterjedt „ népbetegség ” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Az értékes szerves-anyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerõ-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét . Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Egy átlagos kerti tûz, melyben vegyesen égetünk avart, fûnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsõsorban az váltja ki, hogy alacsony a tûz hõmérséklete, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévõ szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgezõ szén-monoxid keletkezik.

Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során! Sajnos a kerti hulladékok elégetése során a mérgezõ, perzisztens vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldben mûanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, ami egészségünkre káros.

Mit okoz a részecskeszennyezés?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az európai részecske-szennyezésrõl készített tanulmánya szerint Magyarországon évente 16.200 ember hal meg idõ elõtt. Õk átlagosan csaknem 10 évvel tovább élhetnének, ha nem sújtaná õket a részecske-szennyezés. Ez azt jelenti, hogy minden évben 183 400 életévet veszítünk az idõ elõtti elhalálozás miatt. Ebben a tekintetben elsõ helyen állunk Európában. Megjegyezzük, hogy korábbi tanulmányokból ismert: a légszennyezés miatt betegen eltöltött napok száma ezerszer-tízezerszer magasabb, mint a halálozások száma.

A megoldás – komposztálás

Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át a szárazföldi élet nélkülözhetetlen anyagává, humusszá. A humusz hosszú távon tárolja és a növények számára könnyen felvehetõ formában adagolja azokat az ásványi anyagokat, melyek a növekedéshez szükségesek. De talán ennél is fontosabb, hogy a tömegének sokszorosát kitevõ víz megkötésére, tárolására képes. A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk.

greenfo.hu

Országos Tûzvédelmi Szabályzat Nemzeti Jogszabálytár


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.