Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2015. április 03 13:36:09 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2015. március 26-ai ülésérõl.

Rendelet a munkahelyteremtõ és munkahelymegõrzõ támogatásokról

Bebes István polgármester ismertette a szabályozás elõzményeit, utalva rá, hogy az önkormányzat még 2006-ban alkotott rendeletet a helyi vállalkozások támogatásáról. Akkor ez még a nagyvállalkozások kezdeményezésére, a megyei szinten is jelentõs beruházások ösztönzéseként, a nagyobb létszámot foglalkoztató cégek számára volt elérhetõ. Az önkormányzat számára akkor is a foglalkoztatás növelése volt a cél, mely most is a fõ mozgatórugója az új rendeletnek. Az eltelt idõszakban átrendezõdött az ipar szerkezete, és a foglalkoztatás támogatásának rendszere is, sokkal hangsúlyosabbá vált a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása.
Idõközben az Európai Unió bizottsági rendelete − mely az önkormányzat számára lehetõvé tette a helyi szabályozást − változott, ezért új rendelet megalkotása vált szükségessé. A támogatáshoz azonban több feltételnek is meg kell felelnie az igénylõnek. Természetesen Körmenden mûködõ vagy újonnan székhelyet vagy telephelyet létesítõ vállalkozások jöhetnek szóba, melyek megfelelnek az EU csekély összegû (de minimis) támogatásokra vonatkozó elõírásoknak. A pozitív elbíráláshoz vállalni kell, hogy legalább 3 fõ részére (teljes vagy részmunkaidõs) létesítenek (új) munkahelyet, melyet legalább két évig fenn is tartanak. További feltételként szerepelt a tervezetben, hogy legalább 25 mFt értékû beruházás valósuljon meg, s a támogatási szerzõdés megkötésétõl számított 3. évben érje el az iparûzési adóalapja a 30 mFt-ot. Mûködõ vállalkozás esetén 30 mFt-os növekedésnek kell bekövetkeznie a 3. évben.
Az új szabályozás szerint a támogatható lesz a vállalkozások ingatlan megvásárlása, felújítása, a foglalkoztatott létszám növelése, ill. különbözõ beruházások. Segítséget nyújthat a cégalapítás, pályázat elkészítése, képzés esetén, helyi építési szabályzat módosításának szükségessége során tervezési és eljárási költségekhez, de más, a munkahelyek bõvítését, védelmét szolgáló esetekben is.
A kedvezõ döntéshez szükséges, hogy a vállalkozás ( beleértve jogelõdjét is) székhelyét, vagy telephelyét 10 éven belül nem szüntette meg Körmenden, vidéki telephely esetén pedig nem csökkentette a foglalkoztatást Körmenden úgy, hogy egyidejûleg a vidéki telephelyen növelte azt. Átlátható szervezetnek kell lennie (nemzeti vagyonról szóló törvényben megfogalmazott kritériumok szerint), nem állhat csõd- vagy felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt sem. Kizáró ok az önkormányzattal, és annak költségvetési szerveivel, önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal szembeni lejárt határidejû tartozás, helyi adótartozás. Valótlan adatközlés, az önkormányzattal kötött szerzõdésben foglalt kötelezettség teljesítésének elmulasztása vagy hibás teljesítése szintén ugyancsak lehetetlenné teszi a támogatás igénybevételét.
A rendelet a szükséges biztosítékok és feltételek mellett széles körû lehetõséget biztosít a foglalkoztatás bõvítésében lépni szándékozó vállalkozások számára, helyzetbe kívánja hozni ezzel az önkormányzat nemcsak az újonnan letelepülõ, hanem a már a városban mûködõ mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Megmarad ugyanakkor a rendeleten kívüli egyedi támogatási lehetõség, hiszen rendelettel nem lehet mindent leszabályozni. Ez esetben viszont az illetékes miniszter egyedi jóváhagyása szükséges, ami a rendelet alapján történõ támogatáshoz nem kell.
A rendelet tárgyalása során a képviselõk Ferencz Gyula képviselõ módosító javaslatokat terjesztett be, mely szerint a támogatás ne csak az ipari tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozásokra terjedjen ki, hanem a szolgáltató tevékenységre is. A képviselõ azt is felvetette, hogy a tervezet szerinti 3 fõ helyett már két fõ esetén igényelhetõ legyen a támogatás. Az iparûzési adóalap 30 mFt-os növekedését túlzottnak tartotta a mikrovállalkozások esetén, így annak csökkentését tartotta indokoltnak. A polgármester hozzászólásában az iparûzési adóalap csökkentését támogathatónak tartotta, s 20 mFt összegre történõ mérséklést javasolt. A támogatás szolgáltató szektorra történõ kiterjesztésének veszélyeire is felhívta a figyelmet, hisz új vállalkozások csökkenthetik a már helyben mûködõ cégek lehetõségeit. A létszámbõvítés esetén javasolta a 3 fõben történõ meghatározást, mert ez a részmunkaidõs foglalkoztatást is tartalmazza, ami növeli azoknak az esélyeit, akik 8 órában nem tudnak munkát vállalni. A módosítók közül az iparûzési adóalap növekedés mértékének csökkentését, és a rendelet szolgáltató szektorra történõ kiterjesztését támogatták a képviselõk, míg a 3 fõs munkahelyteremtés (bõvítés) 2 fõre történõ csökkentését elvetették. A kiegészítésekkel egységes szerkezetben történõ rendeletet valamennyi képviselõ támogatta. Az új szabályozás életbe lépése elõtt ismét meg kell küldeni a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a rendeletet, mert az elõzetesen jóváhagyott tervezethez képest módosításokat épített be a Képviselõ-testület. Amennyiben a szakminisztérium zöld utat ad, a rendelet közzétételét követõen lesz elérhetõ a támogatás.


Újabb pályázat a szociális ellátások fejlesztéséért
A költségvetési törvény alapján kerül kiírásra az a pályázat, mely a szociális szakosított ellátás, és a gyermekek átmeneti gondozását szolgáló önkormányzati intézmények fejlesztését, felújítását teszik lehetõvé. A kiírás célja az idõsek átmeneti és tartós, hajléktalanok tartós bentlakásos szakosított ellátását biztosító és a gyermekek átmeneti gondozását szolgáló önkormányzati tulajdonú intézmények fejlesztésének, felújításának támogatása. Körmenden a Szociális Szolgáltató és Információs Központ keretében mûködik az Idõskorúak Gondozóháza, mely átmeneti elhelyezést nyújtó intézményi ellátást biztosít. Az intézmény fenntartója a Körmend és Kistérsége Önkormányzati Társulás, ugyanakkor a feladatellátás helyeként szolgáló Kossuth L. u. 26. szám alatti ingatlan tulajdonosa Körmend Város Önkormányzata. A feladatellátás finanszírozását is az önkormányzat kapja (melyet továbbad a Társulás számára), ezek alapján a pályázat benyújtására is az önkormányzat jogosult. A tervek szerint a gondozóház felújítása és akadálymentessé tétele történhetne meg, ami magában foglalná a szobák és a vizesblokkok felújítását, akadálymentesítését, a szellõztetés korszerûsítését, tároló helyiségek kialakítását, mosás és szárítás megoldását, energiatakarékos nyílászárók beépítését, és az elektromos rendszer korszerûsítését. Az elnyerhetõ támogatás maximuma 20 mFt, melyhez a település adóerejének függvényében kell önerõt biztosítani. A képviselõk támogatták a pályázat benyújtását, s biztosították a Körmend esetében szükséges közel 6,7 mFt pályázati önerõt.

Pályázat benyújtása az ifjúsági közösségek aktivitásának növelése érdekében
Ifjúsági közösségek és civil szervezetek, valamint ifjúsági szakemberek közösségépítõ programsorozatainak támogatására írt ki pályázatot a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet. Képzések, konferenciák, mûhelybeszélgetések, workshopok, és olyan rendezvénysorozatok megrendezését támogatják, melyek erõsítik a fiatalok közösségi összetartozását, segítséget nyújtanak kezdeményezéseik megvalósításában, s lehetõséget nyújtanak a szabadidõ hasznos eltöltésére. A haza és a lakóhely szeretetének közvetítése szintén hangsúlyos elemként szerepel a célok között. Az elnyerhetõ támogatás összege 1 millió Ft, és a 2015. május 1. és 2016. április 30 közé esõ idõszak közt kell megvalósítani a megfogalmazott célokat. A Képviselõ-testület támogatta a pályázat benyújtását, melynek címe: „A körmendi ifjúsági korcsoportok társadalmi aktivitásának növelését célzó programsorozat megrendezése”. A pályázathoz 100 e Ft önrészt, és 2.200 Ft nevezési díjat a 2015. évi költségvetés terhére biztosították a képviselõk.

Buszmegálló kiváltása
Lakossági kezdeményezés alapján indult el, és hosszabb ideje tartott a megfelelõ megoldás keresése a Hunyadi utcai buszmegálló ügyében. Az elmúlt években a tömegközlekedés területén nagymértékû fejlesztések történtek Körmenden, ami növelte az utazás minõségének körülményeit. Felújított környezetben egymás mellett található a vasút- és a buszpályaudvar, parkolók biciklitárolók készültek el. A folyamat részeként megújultak a buszmegállók is a Rákóczi úton, ami lehetõvé tette a Hunyadi utcai buszmegálló problémájának kezelését is. A megoldás kimunkálásába az érintett szakmai szervezetek is bevonásra kerültek (Magyar Közút, Vasi Volán, KTI Közlekedésszervezõ Iroda). A változást követõen megszûnik a Hunyadi utcai buszmegálló, helyette a Batthyány-kastélynál lehet fel- és leszállni a keleti irányba tartó buszokra, melyek ezt követõen a Rákóczi úton hagyják el a várost. A keletrõl érkezõ buszok esetén nincs változás, a Hunyadi utcában továbbra is lehetõség lesz a leszállásra. A nyugati irányba induló, és onnan érkezõ buszok a Rákóczi úti buszmegállót veszik igénybe, vagyis a Hunyadi úton nem állnak meg. Bebes István polgármester kiemelte, hogy az elmúlt évek közlekedésfejlesztései teremtették meg az alapot, hogy megoldást találjon a testület a Hunyadi utca érintett területén lakók jogos kérésére. Az új közlekedési rend azonban nem azonnal lép életbe, ugyanis szükséges a menetrend átalakítása, valamint a forgalomirányító jelzõlámpák felülvizsgálata is. Várhatóan 6 hónap múlva fognak a buszok a most meghatározott rend szerint közlekedni.

Röviden
• A Képviselõ-testület egyhangúlag fogadta el a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár 2014. évi tevékenységérõl szóló beszámolót.

• Meghatározták a képviselõk a belsõ ellenõr 2015. évi vizsgálatainak fõbb területeit. E szerint az elmúlt évi költségvetési támogatások elszámolása, az éves beszámolókat alátámasztó leltárak ellenõrzése, a pénzügyi szabályzatok aktualizálásának vizsgálata, a vagyonnal való gazdálkodás, valamint a követelések és kötelezettségek alakulásának ellenõrzése lesz terítéken.

• Tájékoztatta a Képviselõ-testületet a Társadalmi és Ifjúsági Ügyek Bizottsága a Boldog Batthyány-Strattmann László ösztöndíj elbírálásáról. A beérkezett 12 pályázatból kettõ érvénytelen volt. Egyik esetben a beadási határidõ elmulasztása miatt, míg a másik pályázónál elõzõ félévben megkapott ösztöndíj volt a kizáró ok (a vonatkozó rendelet szerint a két egymást követõ félévben nem nyújtható ugyanazon személy számára az ösztöndíj). A bizottság döntése alapján Varga Éva, Herczeg Boglárka és Csihar Marcell Tamás szociális indokok, míg Csilinkó Marietta tanulmányi eredménye alapján részesül a 25.000 Ft összegû támogatásban.

• Egyhangúlag hagyták jóvá a képviselõk a Somogyi Béla Általános Iskola telephelyeként mûködõ Magyarszecsõdi iskola megszüntetésére irányuló fenntartói kezdeményezést. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tájékoztatása szerint a tanulói létszám 4 fõre csökkent, s az óvodai beíratási szándékfelmérés alapján senki sem választotta a telephelyet gyermeke számára.

• Módosította Képviselõ-testület a szociális térítési díjakat, melyet mindenév április 1-ig kell megtennie a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény rendelkezése szerint. Az intézményi térítési díjak ellátásonként vannak meghatározva, igazodnak a jövedelemhez, és a szolgáltatási önköltség és az adott ellátásra vonatkozó finanszírozás különbözetét tartalmazzák.

A Képviselõ-testületi ülések elõterjesztései megtalálhatók az önkormányzat honlapján (http://ekormanyzat.kormend.hu).


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.