Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2003. szeptember 22 22:20:48 | körmendi hírek |
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
Körmend Város Önkormányzati Képviselő-testületének
2003. szeptember 18-i üléséről


1. Kitüntetési rendelet módosítása:

* A Képviselő-testület módosította a 23/2003.(VII.1.) számú kitüntetési rendeletét, amely során új díjat alapított Molnár Lajos, a neves ornitológus tiszteletére.

* A Molnár Lajos-díj azon Körmenden élő, illetve a városból elszármazott, de a városért tevékenykedő személyeknek adományozható, akik kiemelkedő környezet- és természetvédő tevékenységet folytatnak. Évente egy Molnár Lajos -díj adományozható a testület döntése értelmében.

2. Szennyvíztisztító levegőztetési rendszerének korszerűsítése:

- A körmendi szennyvíztisztító telep levegőztető rendszerének korszerűsítését a VASIVÍZ Rt. végzi. Az Önkormányzat ehhez a fejlesztéshez a 2003. évi költségvetésében 20mFt-ot különített el, és további 6 mFt-ot biztosított fejlesztésre átvett pénzeszközökből.

* A korszerűsítés teljes összege a VASIVÍZ becslése alapján 150 mFt.

* A korszerűsítés víz és csatornadíj emeléssel jár. A VASIVÍZ Rt. által kidolgozott ár:

- Lakossági csatornadíj: 192 Ft/m3 +ÁFA, összesen 215Ft/m3.

- Közületi díj: 215Ft/m3+ÁFA, összesen 241 Ft/m3.

* Bebes István polgármester hangsúlyozta, hogy Körmend életében egy nagyon fontos fejlesztésről van szó, amely ha megvalósul, sor kerülhet telkek, ipari parkok kialakítására, és jobb esélyekkel lehet tárgyalni beruházókkal is. Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a más községek befizetéseit a Vasivíz Rt. fordítsa vissza Körmendre további fejlesztésekre. Bebes István úgy látja, hogy a Vasivíz Rt. ettől nem zárkózik el, de jogi feltételeit még tisztázni kell.

* A Képviselő-testület döntése értelmében a szennyvízelvezetés és tisztítás díja 2003. október 1-től a következőképpen módosul:

- Lakossági csatornadíj: 192FT/m3 +ÁFA, összesen 215 Ft/m3

- Közületi díj: 215 Ft/m3+ÁFA, összesen 241 Ft/m3.

* A Képviselő-testület 2003. augusztus 28-i ülésén döntött arról, hogy támogatja a PHARE CBC pályázaton való részvételt, amely szintén a körmendi szennyvíztisztító teljes korszerűsítését célozza. A projekt célja 2 körmendi településrész, Alsóberkifalu, Felsőberkifalu és Horvátnádalja, illetve további 4 település (Magyarnádalja, Vasalja, Kemenestaródfa, Pinkamindszent) szennyvízhálózatának kiépítése.
Mivel a PHARE CBC program megköveteli egy határon túli partner bevonását a projektbe, Körmend Város felvette a kapcsolatot Moschendorf község polgármesterével, akivel sikerült megegyezni abban, hogy a község a szennyvízhálózat osztrák oldalon való kiépítésére ad be pályázatot.

A Képviselő-testület vállalta a pályázat megvalósításához szükséges önrész rá eső részének, azaz 205. 328 e Ft-nak a biztosítását a 2004. évi költségvetés felhalmozási kiadási terhére.
A pályázat benyújtása előtt Bebes István polgármester városrészi fórumokat és közmeghallgatást tartott.

* Az Önkormányzat láthatóan jelentős lépéseket tett annak érekében, hogy az évek óta húzódó, és megoldásra váró problémát, ti. a szennyvíztisztító telep rekonstrukcióját megoldja.


3. Intézményi Kincstár létrehozása:

* A Képviselő-testület már többször hangot adott azon szándékának, hogy meg kell vizsgálni az önkormányzati kincstár létrehozásának lehetőségét.

* A Képviselő-testület szeptember 18-i ülésén megtárgyalta ennek lehetőségét, és úgy döntött, hogy kialakítja az intézményi kincstári rendszer intézményét.

* Az intézményi kincstár azt jelenti, hogy az Önkormányzat létrehoz egy intézményt és ehhez hozzárendeli a többi intézményt ( szociális intézmények, óvodák, iskolák, MIK, Körmend Város Gondnoksága, Tűzoltóság), mint részben önálló intézményt.
A Kórház-Rendelőintézet nem kerül ebbe bevonásra, mert az OEP nem az Önkormányzatot, hanem a Kórházat finanszírozza.
Hangsúlyozandó, hogy a bevonandó intézmények szakmai önállóságukat megőrzik, és a munkáltatói jogokat is gyakorolják, viszont gazdasági önállóságukat elvesztik (részben önálló intézményként működnek tovább).
Az intézményi kincstár látná el a tervezéssel, előirányzat felhasználással, készpénzkezeléssel, könyvvezetéssel, beszámolási kötelezettséggel járó feladatokat.

* A Képviselő-testület úgy döntött, hogy kidolgoztatja az intézményi kincstár rendszer működtetését, és bevezetéséről a 2004. évi költségvetés készítése során dönt.

4. Közlekedési felülvizsgálat eredményei

* A Városfejlesztési, Környezetvédelmi és EU Integrációs Bizottság megvizsgálta Körmend közlekedési helyzetét, és egyeztetéseket is tartott a Közútkezelő Kht., a Közlekedési Felügyelet, a rendőrség és egyéb szakmai szervek bevonásával.

* Ezen tárgyalások során kiderült, hogy a megfelelő közlekedésrendezéshez elengedhetetlen a lakosság bevonása, ezért a Képviselő-testület kéri a lakosságot, hogy a közlekedési renddel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat választókerületük képviselőjéhez jutassák el, aki összegyűjti ezen véleményeket, és arról a testületet tájékoztatja.

* A közlekedési koncepció lényege, hogy a város forgalmát megfelelő szintű, kiépítettségű utakon kell lebonyolítani. Olyan É-D-i, K-NY-i tengelyekre van szükség, amely a város forgalmát le tudja bonyolítani.

* A javaslatokat, észrevételeket tehát örömmel fogadja a Városfejlesztési Bizottság, kérjük a média segítségét is abban, hogy erről értesítse a lakosságot.

5. Batthyány-Strattmann Kastély hasznosítása:

* A Képviselő-testület már több alkalommal tárgyalta a Kastély hasznosításának lehetőségeit. Jelenleg a 302/2002. számú önkormányzati határozat van érvényben, amely szerint az Önkormányzat lemond bizonyos épületrészek feletti ingyenes használati jogáról, azzal a függő feltétellel, hogy a hasznosítás kérdésében háromoldalú megállapodás születik a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), a Szeleste 2001. Kft. és az Önkormányzat között. Ez a megállapodás jelenleg sincs megkötve.

* Az elmúlt hónapokban azonban olyan események történtek, amelyek indokolttá teszik a Kastély hasznosításának újragondolását. Így többek között sor került Boldog Batthyány-Strattmann László boldoggá avatására, amely Körmendre irányította a figyelmet, felkeltve az érdeklődést városunk iránt.

Ladislaus Batthyány-Strattmann Paszkal, Batthyány-Strattmann László egyenes ági leszármazója az Önkormányzathoz címzett levelében többször is megerősítette a Batthyány-család azon szándékát, hogy a város és az állam rendelkezésére bocsátják a családi levéltári anyagot és a családi kincstár tartalmát. Ugyanakkor a család nevében kéri, hogy az Önkormányzat vizsgálja meg a közösségi célú hasznosítás lehetőségét is.

Dr. Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere is fel kívánja venni a kapcsolatot Batthyány-Strattmann László Paszkállal a családi levéltár ügyében, sikeres tárgyalások esetén kastély múzeumi hasznosítására is sor kerülhet elmondása szerint.

Az MSC Hungary Kft. bejelentette, hogy bezárja körmendi üzemét. Ezzel több mint 600 munkahely szűnik meg a városban, az ezzel kialakuló helyzetet kezelni kell, arra megoldást kell találni.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ( KÖHI) elkötelezett abban, hogy a kastélyt és az általa képviselt történelmi-építészeti-társadalmi-szakrális értéket fenn kell tartani. Az illetékesektől kapott tájékoztatás szerint a kastély hasznosítása, felújítása kapcsán a KÖHI jövő évi tervei között szerepel az ehhez szükséges tanulmányok, vizsgálatok elkészítése.

A Képviselő-testület arról is tájékoztatást kapott, hogy elkészült a Nemzeti Fejlesztési Terv és ennek részeként öt operatív program, amelyre Európai Uniós források is igénybe vehetők. Ezen dokumentumok közöl a Regionális Operatív Program prioritásként kezeli a turisztikai potenciál erősítését, különös tekintettel a kastélyok, várak turisztikai funkciójának bővítésére, múzeumok, műemlékek látogatóbarát szolgáltatásainak fejlesztésére. Prioritás továbbá a települési környezet fejlesztése, különös tekintettel a kihasználatlan gazdasági potenciállal, szegényes körülményekkel küszködő városközpontok és alközpontok rehabilitációjára.

* Fenti megváltozott körülményekre tekintettel a Képviselő-testület úgy döntött, hogy kezdeményezi a szerződési feltételek újratárgyalását..


6. Helyszín biztosítása házasságkötéshez

* Többeket érinthet, hogy 2003. október 20-a és 2003. december 31-e között a Polgármesteri Hivatal nagytermének átalakítása zajlik, ezért a házasságkötésekhez más helyszínt kell biztosítani.
* A Képviselő-testület úgy döntött, hogy erre az időre a Thököly utcai evangélikus termet, valamint a színház előcsarnokát jelöli ki, mint házasságkötésre alkalmas helyiséget. A színház előcsarnokában ingyenesen lehet egymásnak hűséget esküdni, míg az evangélikus teremben térítéses formában lehet házasságot kötni (8000 Ft. alkalmanként).

7. Sportcsarnok felújítása:

* A Képviselő-testület döntött arról, hogy a Sportcsarnok felújításához pályázatokat kíván benyújtani. 3 pályázati lehetőség merült fel:
- A Gyermek -és Ifjúsági Sportminisztérium által kiírt pályázat a sportlétesítmények építésének, korszerűsítésének, felújításának támogatására elnevezésű pályázat, ahol max. 30 mFt. nyerhető vissza nem térítendő támogatásként, az önrész 23.571.429 Ft. Az itt elnyerhető pénzből lehetne megvalósítani a burkolatcserét, a világítás és a szellőzés felújítását, villamos hálózat rekonstrukcióját.

- Ugyancsak a GYISM írt ki pályázatot a sportlétesítmények felújítására, amelyen max. 15 mFt. nyerhető vissza nem térítendő támogatásként, az önrész 11.785.714 Ft. Ebből lehetne megvalósítani a mozgássérült sportolók öltözőjének kiépítését, az épület akadálymentesítését, a déli oldali vizesblokk átépítését.

- Az Oktatási Minisztérium is pályázatot írt ki, amelyen hosszú lejáratú, kedvezményes hitel nyerhető támogatásként. Itt az önrész 10%, esetünkben 10 mFt. A pályázaton kamattámogatást lehet nyerni oktatási intézmények és kapcsolódó tornatermek felújításához.

* A Képviselő-testület a 2003. évi költségvetésében 35 mFt-ot biztosított a Sportcsarnok felújítására, és ezekkel a pályázatokkal 45.357 eFt. saját erőt is biztosít, hogy megvalósulhasson a kb. 180 mFt-os beruházás.

* Mint ismert, az épület felújítására kiírt építészeti szerkezeti ötlettervpályázat eredményhirdetése megtörtént, jelenleg az engedélyezési tervek készítése zajlik.


8. Közművelődési feladatellátás átszervezésének tervezete:

* A Képviselő-testület foglalkozott a II. Rákóczi Ferenc Városi Művelődési és Ifjúsági Központ (MIK) és a Faludi Ferenc Városi Könyvtár összevonásával is.

* Az összevonás során egy merően új, többcélú, közös igazgatású közművelődési-közgyűjteményi intézmény jöhet létre, amely feladatbővüléssel, szellemi kapacitásbővüléssel is járna. Egy olyan központ jöhetne így létre a városban, mely az összes városi rendezvényt koordinálja, így pl. az aug. 20-i rendezvény is továbbfejleszthetővé válna színvonalas művészeti fesztivállá. A felszabaduló épületben biztosítható lenne a helyszín civil közösségek, média, könyvkiadás számára is.

* A Képviselő-testület szeptember 18-i ülésén csak arról döntött, hogy tervezi a 2 intézmény összevonását 2003. december 31-i hatállyal, de a végleges döntéshez be kell szerezni az érintett intézményi közösségek, valamint jogszabályban meghatározott szakminisztérium (NKÖM) véleményét is. Az intézmény vezetői munkakörének betöltésére a Képviselő-testület pályázat kiírása mellett döntött.



2003. szeptember 19.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.