'Pannonia elveszett értékei' a Vashegyen

droszler | 2015. június 01 17:41:28 | kultúra |
A magyar származású burgenlandi festõmûvész Ludwig Lajos Gerencsér több, mint 50 éve festi környezetét. Most „Pannonia elveszett értékei“ címû kiállításán olyan képeket mutat be, melyeken régiónk ma már ritkaságszámba menõ épületei, dolgai, foglalkozásai láthatók.

"Hol lehet ma tejgyûjtõ helyet látni, vagy mûködõ vízimalmot? Eltûnnek a gólyafészkek, a tornácos házak, a kisboltok, a tehenek. Nincs ma már kádár vagy cipész és melyik gyerek tudja, mi az a „Tschardake"-kukorica szárító? Én ezeket az elmúlt ötven évben mind megfestettem. Ezek a romantikus dolgok a modern világban nem kaptak helyet“, mondta el Ludwig Lajos Gerencsér.

Kattintson a képere !
Wassermuehle / Vizimalom


A Oberen Kellergasse-ban, a Vashegyen található galériában több, mint 100 alkotás tárja elénk a múltat. A mûvész elõzetes bejelentkezés alapján fogadja az érdeklõdõket. A kiállítás képeit nem szánja L.L. Gerencsér eladásra, de elmondása szerint az érdeklõdõk között 30 akvarellt oda fog ajándékozni.

Ludwig Lajos Gerencsér burgenlandi- pannóniai ihletésû képeit Magyarországon is ismerik, kiállított többször szülõvárosában, Zalaegerszegen, Szombathelyen, de volt már tárlata a budapesti Nemzeti Galériában is.

Gerencsér Lajost a sors két hazával áldotta meg.1933-ban Zalaegerszegen született.1956-ban külföldre távozott. Jelenleg Burgenlandban él, ahol saját mûteremmel és galériával rendelkelkezik. Több mint hatvan éve fest, egykoron Bernáth Aurél tanítványa volt. Mûvészi stílusára a naturalizmus jellemzõ.Sokan a felhõk,az ég tarka vándorainak festõjeként ismerik. Ismertté vált romantikus tájképek festõjeként, emellett portrékat, csendéleteket is fest. Képeit olajjal, akvarellel, pasztellel festi.

FOrrás: www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.