Esztergomi Érsekség gyűjteménye

droszler | 2015. június 03 17:08:28 | nagyvilág |
Május elején St. Pöltenben „Mestermûvek az esztergomi Keresztény Múzeumból” címmel nyílt meg az a tárlat, amely elsõként mutatja be külföldön, önálló kiállítás formájában az Esztergomi Érsekség egyházi gyûjteményének anyagát. A St. Pölteni Püspökség nyári refektóriumában 2015. október 31-ig tekinthetõ meg a kiállítás.

Az esztergomi prímási palotában található gyûjtemény Magyarország leggazdagabb vidéki egyházi gyûjteményeként ismert. Különlegessége, hogy a Szépmûvészeti és az Iparmûvészeti Múzeumon, illetve a Magyar Nemzeti Galérián kívül ez a múzeum bír a legnagyobb és legértékesebb középkori egyházi képzõ- és iparmûvészeti anyaggal.

A gyûjtemény még máig is egyházi kézben van

A fõúri gyûjteményekkel ellentétben a Keresztény Múzeum mind a mai napig õrzi eredeti állapotát, azaz a gyûjtemény továbbra is egyházi kézben van, illetve a két világháború során sem szenvedett károkat. A kiállítás a Sankt Pölten-i Diözesanmuseum/egyházmegyei múzeum vezetõjének, Wolfgang Hubernek köszönhetõen valósul meg, aki személyesen kereste meg a Keresztény Múzeumot egy lehetséges kiállítás tervével. A cél az volt, hogy egy képzõmûvészeti válogatáson keresztül mutassák be a Keresztény Múzeumot és a többi esztergomi gyûjteményt. A mûvészettörténeten túl megelevenítik a fõegyházmegye és a város történelmét, láthatóvá teszik a magyar kulturális értékeket az osztrák közönség számára. Külön figyelmet szenteltek az osztrák–magyar kulturális kapcsolatok megjelenítésének.

Látható például az elsõ terembõl a Garamszentbenedekrõl származó két, 1494-re datált passiójelenet; az itáliai reneszánsz és barokk mûvészet körébõl Bernardino Luini milánói reneszánsz festõ Madonnája, a lombard festõtõl származó Leány az egyszarvúval, illetve Luca Giordano Szent Efrém remete címû képe, valamint az osztrák újkori festõk közül Janneck, Altomonte, Waldmüller egy-egy festménye is. A 19. századi magyar mûvészek közül idõsebb Markó Károly, Liezen Mayer Sándor, Szoldatits Ferenc alkotásai. A 20–21. századi gyûjteményünkbõl Molnár C. Pál Utolsó vacsora címû képét, illetve Somogyi Gyõzõ, Kárpáti Tamás, Prokopp Péter mûveit mutatják be. Történeti illusztrációként számos metszetet is láthatnak majd az érdeklõdõk. A kiállításhoz német nyelvû katalógust állítottak össze.

Forrás: orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.