Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2015. június 23 18:38:33 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2015. június 8-ai rendkívüli ülésérõl

Újabb fejlesztési pályázatok


A helyi önkormányzatokért és az államháztartásért felelõs miniszterek közösen hirdettek pályázatot az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatásra – ismertette Bebes István polgármester a rendkívüli ülés elsõ napirendi témáját, majd kitért a részletekre is. A pályázatnak három komponense van, egyik a kötelezõ önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása. Ezen belül választható az önkormányzatok által fenntartott bölcsõdébe és óvodába járó gyermekek minél magasabb színvonalon történõ ellátása, az egészségügyi alapellátást biztosító épület vagy helyiség felújítása, feltételeinek javítása, valamint a közös önkormányzat székhely hivatalának fejlesztése, felújítása az igazgatási tevékenység biztosítása érdekében. Második eleme az önkormányzati tulajdonú belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztések megvalósítása, a harmadik pedig a mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtése, óvodai, iskolai és utánpótlás infrastruktúra megteremtése vagy megújítása.
A minimálisan biztosítandó saját erõ mértéke a Pályázó egy lakosra jutó adóerõ-képességétõl és a pályázat alcéljától függõen került meghatározásra a kiírásban.
A három területre egy-egy konkrét pályázatot lehet benyújtani, így az intézményi felújítás területén a Dr. Batthányné Coreth Mária Óvoda Dienes Lajos Úti Tagóvodája szerepel. Az intézményben tervezett munkák:

• függõleges szigetelés és csapadékvíz elvezetés
• homlokzaton 2,0 m magasságban a nedves vakolat eltávolítása, szellõzõ vakolat felhordása
• ablakokat restaurálása, a belsõ szárnyak hõszigetelõ üvegezéssel való ellátása
• tornaszoba szellõztetésének megoldása befúvó-elszívó automatikus berendezés kiépítésével
• a nyugati szárnony tetõhéjalásának cseréje
• nyugati ablakainak cserélése
• a hõ vesztesség minimalizása érdekében a padlás teljes felülete egy 250 mm-es cellulóz szigetelõ anyaggal(injektálással) való szigetelése
• csapadékvíz elleni védekezés
• villámvédelem teljes cseréje
• akadálymentésítés.

A felújítás teljes költsége bruttó 23.970.104 Ft, melybõl a támogatás bruttó 17.977.578 Ft (75 %), az önerõ mértéke pedig bruttó 5.992.526 Ft (25%).
A belterületi utak felújítása a Váci Mihály, Fazekas Mihály, Babits Mihály, Tompa Mihály, Szent Imre herceg utcák aszfaltburkolatának és mûtárgyainak felújítását, a csapadék vízelvezetõ létesítmény felújítását érintené, melynek összköltsége bruttó 30.206.760 Ft, melybõl a támogatás bruttó 15.000.000 Ft, az önerõ bruttó 15.206.760 Ft.

A sport jellegû elemet a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tornatermének s a hozzá tartozó öltözõk és orvosi szoba, valamint a kültéri sportpálya felújítása terén kívánja kihasználni az önkormányzat. Itt a beruházás bruttó 22.643.776 Ft a támogatás bruttó 14.718.454 Ft (65 %),, az önerõ pedig bruttó 7.925.322 Ft (35 %).
A Képviselõ-testület egyhangúlag támogatta mindhárom pályázat benyújtását, s döntött a szükséges önerõk biztosításáról is.

Helyi közösségi közlekedési támogatására pályázat benyújtása

Körmend város Önkormányzata több éve mûködteti a helyi közlekedést, amely feladatra pályázati eljárást követõen a Vasi Volán Zt.-vel van szerzõdése, amely a 2015.évi szolgáltatásra is vonatkozik.
A közlekedés feladatainak a támogatására a Magyarország 2015. évi költségvetésérõl szóló törvényben biztosított lehetõség alapján a települési önkormányzatok az idei évben is igényelhetnek költségvetési támogatást a helyi közösségi közlekedés támogatására.
A pályázat benyújtásához kapcsolódóan az önkormányzatnak nyilatkoznia kell arról, hogy a helyi közösségi szolgáltatást egész évben folyamatosan fenntartja, valamint arról is, hogy az elmúlt évre vonatkozóan milyen önkormányzati vissza nem térítendõ forrás segítette a helyi közösségi közlekedést (5,6 mFt). Arról is információt kell nyújtani, hogy a közszolgáltatási szerzõdés pályázat útján, vagy pályázati eljárás nélkül került megkötésre a szolgáltatóval.
A pályázat benyújtási határideje 2015. június 11. A pályázathoz mellékelni kell a közszolgáltatási szerzõdést, a 2014. évi menetrendet és a helyi közlekedés díjszabását, valamint a pályázati kiírás 1. számú melléklete szerinti pályázati adatlapot, amelyet a szolgáltató rendelkezésre bocsátott. A képviselõk 12 igen, tartózkodás és nem szavazat nélkül támogatták a pályázat benyújtását.

Megszületett a munkahelyteremtõ és munkahelymegõrzõ támogatásokról szóló támogatás új szabályai alapján szóló elsõ támogató döntés

A Képviselõ-testület márciusi ülésén fogadta el a helyi vállalkozások munkahelyteremtõ támogatásáról szóló új szabályrendszert, s most a rendkívüli ülésen megszületett az elsõ támogató döntés
Bebes István polgármester ismertette a szabályozás elõzményeit, utalva rá, hogy az önkormányzat még 2006-ban alkotott rendeletet a helyi vállalkozások támogatásáról. Akkor ez még a nagyvállalkozások kezdeményezésére, a megyei szinten is jelentõs beruházások ösztönzéseként, a nagyobb létszámot foglalkoztató cégek számára volt elérhetõ. Az önkormányzat számára akkor is a foglalkoztatás növelése volt a cél, mely most is a fõ mozgatórugója az új rendeletnek. Az eltelt idõszakban átrendezõdött az ipar szerkezete, és a foglalkoztatás támogatásának rendszere is, sokkal hangsúlyosabbá vált a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása.
Idõközben az Európai Unió bizottsági rendelete − mely az önkormányzat számára lehetõvé tette a helyi szabályozást − változott, ezért új rendelet megalkotása vált szükségessé. A támogatáshoz azonban több feltételnek is meg kell felelnie az igénylõnek. Természetesen Körmenden mûködõ vagy újonnan székhelyet vagy telephelyet létesítõ vállalkozások jöhetnek szóba, melyek megfelelnek az EU csekély összegû (de minimis) támogatásokra vonatkozó elõírásoknak. A pozitív elbíráláshoz vállalni kell, hogy legalább 3 fõ részére (teljes vagy részmunkaidõs) létesítenek (új) munkahelyet, melyet legalább két évig fenn is tartanak. További feltétel, hogy legalább 25 mFt értékû beruházás valósuljon meg, s a támogatási szerzõdés megkötésétõl számított 3. évben érje el az iparûzési adóalapja a 30 mFt-ot (mûködõ vállalkozás esetén 30 mFt-os növekedésnek kell bekövetkeznie a 3. évben).
Az új szabályozás szerint a támogatható a vállalkozások ingatlanvásárlása, felújítása, a foglalkoztatott létszám növelése, ill. különbözõ beruházások. Segítséget nyújthat a cégalapítás, pályázat elkészítése, képzés esetén, helyi építési szabályzat módosításának szükségessége során tervezési és eljárási költségekhez, de más, a munkahelyek bõvítését, védelmét szolgáló esetekben is.
A kedvezõ döntéshez szükséges, hogy a vállalkozás ( beleértve jogelõdjét is) székhelyét, vagy telephelyét 10 éven belül nem szüntette meg Körmenden, vidéki telephely esetén pedig nem csökkentette a foglalkoztatást Körmenden úgy, hogy egyidejûleg a vidéki telephelyen növelte azt. Átlátható szervezetnek kell lennie (nemzeti vagyonról szóló törvényben megfogalmazott kritériumok szerint), nem állhat csõd- vagy felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt sem. Kizáró ok az önkormányzattal, és annak költségvetési szerveivel, önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal szembeni lejárt határidejû tartozás, helyi adótartozás. Valótlan adatközlés, az önkormányzattal kötött szerzõdésben foglalt kötelezettség teljesítésének elmulasztása vagy hibás teljesítése szintén ugyancsak lehetetlenné teszi a támogatás igénybevételét.
Az elsõ kérelem az új rendelet alapján a Babati és Társa Kft-tõl érkezett a Képviselõ-testület felé, mégpedig a vállalkozás telephelyének bõvítése érdekében történõ támogatása érdekében. A cég 1994 óta stabil foglalkoztató Körmenden, 100 fõ felett van a foglalkoztatottak létszáma. A Társaság elsõsorban sertésfeldolgozással, sertés tõkehús elõállítással és ebbõl származó ún. vörös- és töltelékáru, kolbászfélék, füstölt áruk készítésével foglalkozik. A termékek nagykereskedelmi forgalmazása, és saját hálózatú kiskereskedelmi értékesítése is a vállalkozás profiljába tartozik. A vállalkozás minõségi termékeket állít elõ a hagyományos ízvilág szerint, ugyanakkor folyamatosan technológiai fejlesztéseket hajt végre. A képviselõk egyhangúan döntöttek a kérelem támogatásáról, mely a rendeletben megfogalmazott minimális feltételeknél jóval többet többet vállalt.
A rendelet tehát a gyakorlatban is mûködni kezdett – mondta el Bebes István polgármester – természetesen a szükséges biztosítékok és feltételek mellett. Széles körû lehetõséget kívántunk biztosítani a foglalkoztatás bõvítésében lépni szándékozó vállalkozások számára, az önkormányzat helyzetbe kívánja hozni nemcsak az újonnan letelepülõ, hanem a már a városban mûködõ mikro-, kis- és középvállalkozásokat.




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Ülésezett az önkormányzat   2015. június 15 18:30:50

     · Ülésezett az önkormányzat   2015. május 23 18:25:38

     · Ülésezett az önkormányzat   2015. május 14 15:42:52

     · Ülésezett az önkormányzat   2015. április 03 13:36:09

     · Ülésezett az önkormányzat   2015. március 06 20:42:36

     · Ülésezett az önkormányzat   2015. február 16 15:39:36



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.