Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2015. július 03 15:11:31 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2015. június 25-ei ülésérõl.


Megújulhat a Berzsenyi utcai Kultúrház

Központi költségvetési forrásból hirdetett pályázatot az emberi erõforrások minisztere, aminek segítségével önkormányzati fenntartású közmûvelõdési intézmény vagy közösségi színtér mûszaki technikai eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítására, épületek karbantartására, felújítására nyílt lehetõség – ismertette Bebes István polgármester. A pályázaton vissza nem térítendõ költségvetési támogatás igényelhetõ, melynek minimális mértéke 100.000,- Ft, maximális mértéke a vállalt önrész kilencszerese.
A pályázatot elektronikus úton a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül, az erre a célra kialakított pályázati felületen, valamint papír alapon és CD/DVD lemezen egyaránt be kellett nyújtani június 29-ig.
A Képviselõ-testület a Körmendi Kulturális Központ Berzsenyi utca 11. sz. alatti épületének felújítását célozta meg a pályázat segítségével. Az épület tetõjavítása, tisztasági festése, mázolása, a parketta csiszolása és lakkozása, irodabútorok beszerzése szerepel a tervek között. A felújítások tervezett költsége bruttó 11.000.000,- Ft (pályázati igény: 9.900.000,- Ft, vállalt önrész: 1.100.000,- Ft). A képviselõk egyhangúlag támogatták a pályázat benyújtását.


Az elektronikus információbiztonságért
Az elektronikus információbiztonságról szóló törvény az önkormányzatok számára olyan követelményeket állít fel, amelyeknek teljesítése komoly szakértelmet igénylõ informatikai feladatok elvégzését teszi szükségessé. A törvény célja az elektronikus információs rendszerben kezelt adatok és információk bizalmassága, sértetlensége és rendelkezésre állása, valamin az elektronikus információs rendszer és elemeinek sértetlensége és rendelkezésre állása, az ehhez szükséges informatikai védelem megteremtése.
Ennek megteremtéséhez biztonsági osztályokba kell sorolni az elektronikus információs rendszereket, majd gondoskodni kell az elõírt biztonsági szint eléréshez szükséges lépések megtételérõl. Kötelezõen elõírt szabályzatokat és eljárásrendeket kell elkészíteni, kockázatelemezéseket kell végezni, valamint értékelni kell a jelenlegi védelmi rendszert. Ennek alapján cselekvési tervet kell kidolgozni, s kapcsolatot kell tartani a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hivatallal. Informatikai biztonsági felügyelõt is kell foglalkoztatni, akinek felsõfokú képesítést kell szereznie (a képzés most indul meg a felsõoktatásban). Mindezeken kívül számos részletfeladatot szükséges elvégezni (adatvédelem, központi gép biztonsági védelme, szoftverek felmérése stb.)
A törvény által elõírt kötelezõen megvalósítandó elõírások megvalósítása olyan speciális felkészültséget igényel, amivel a hivatal köztisztviselõi nem rendelkeznek, így a feladat elvégzéséhez ajánlatokat kell kérni. Az elõkészítõ munkák után (jelenlegi rendszer felmérése, törvényi biztonsági szinteknek való megfelelõsége, megfeleltetése) válik ismertté a további teendõ, jelenleg a képviselõk 1 mFt-ot biztosítottak az idei költségvetés terhére a törvényben megkövetelt információbiztonság kialakításának kezdeti lépéseihez.


Hitelfelvétel a pályázatok elõfinanszírozására, felújításra
Az Önkormányzatnak két olyan pályázati programja fut, mely utófinanszírozással valósul meg, vagyis a pénzügyi teljesítést meg kell elõlegezni a városnak, s csak az elszámolást követõen térülnek meg a kiadások. Az egyik a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében zajló napelemek telepítése, melynek forrásigénye 35 mFt. A másik az Államreform Operatív Program (ÁROP) során elnyert, a területi együttmûködést segítõ programok kialakítását megvalósító projekt, melyhez 25 mFt szükséges. A hitel lejárata 2015. december 31., fedezetéül pedig a pályázati támogatások összege szolgál.
A Bartók ltp. 5. sz. épületének felújítása szintén olyan feladat, amely pályázati források elnyerése esetén is láthatóan jelentõs saját forrást is igényelni fog, tekintve az épület lepusztított állapotát. A belsõ felújításokra pályázati forrás nem tervezhetõ, így a jelenlegi kalkulációk alapján nagyságrendileg 90 mFt saját erõ elõteremtése szükséges. Ez esetben három éves futamidõvel, és az éves költségvetésben megteremtett fedezettel számolnak a képviselõk. Ugyanakkor mivel éven túli hitelrõl van szó, ezért a stabilitási törvény szerint Kormányengedély beszerzése szükséges a hitelfelvételhez. Ennek eljárásrendje 3-4 hónapot vesz igénybe.
A képviselõk felhatalmazták a polgármestert a pályázatok elõfinanszírozásához szükséges hitelfelvétel ügyében történõ szerzõdések megkötésére, valamint az éven túli hitel esetében a Kormányengedély megszerzéséhez történõ elõkészítõ feladatok elvégzésére.


Röviden

- A Szociális Szolgáltató és Információs Központ munkájáról szóló beszámolót 10 igen, tartózkodás és nem szavazat nélkül fogadta el a Képviselõ-testület.

- Jóváhagyták a képviselõk a lejárt határidejû határozatokról szóló beszámolót.

- Rendeletet fogadott el a Képviselõ-testület az államháztartásról szóló törvény alapján, mely szerint a bevételek beszedésekor, és a kiadások teljesítésekor lehetõség szerint készpénzkímélõ fizetési módokat kell alkalmazni. A rendelet vonatkozik valamennyi önkormányzat által fenntartott és irányított költségvetési szervre.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.