A gyógyszereket is megviseli a kánikula

droszler | 2015. július 07 15:50:56 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A hõség általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, illetve megváltoztathatja a hatásukat – figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) közleménye.

Alapvetõ szabály – írják –, hogy egyetlen gyógyszert se tartsunk az ablakban, ne felejtsük az autóban, mivel ott könnyen károsodhat a hõtõl. Azon készítmények, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve különleges tárolási körülmény, a gyógyszerminõséget monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hõmérsékleten is stabilnak bizonyultak, így esetükben nem kell annyira óvatosnak lenni.

Hûtõszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató nem tiltja. Ha ugyanis a hõmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minõsége visszafordíthatatlanul megváltozhat. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is.
”Ha egy gyógyszer színe, külleme, állaga megváltozott, nagyon porlik vagy elfolyósodik, akkor sem szabad felhasználni, ha a „dátum szerint még jó”. Ezek a változások a hatás módosulására is utalhatnak.

medicalonline.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.