Nyáron különösen fontos a komposztálás

droszler | 2015. július 15 11:23:32 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Kattintson a képere !
A nyár beköszöntével a kertben végzendõ munkák száma és az ezáltal keletkezõ zöldhulladék mennyisége is jelentõsen megnövekszik. Érdemes ezért kiemelt figyelmet fordítani a komposztálásra ebben az idõszakban, melynek segítségével és kis ráfordítással értékes tápanyagokat juttathatunk vissza a talajba.


A nyári hónapok során a kerti munkák száma jelentõsen megnövekszik. Nem csak gyakori fûnyírásra van szükség, hanem olyan teendõket is el kell végeznünk, mint a sövények nyírása, a fák ágainak metszése, vagy kertünk gyomlálása. Egyre több ilyenkor az elnyílt virág, a fákról lehulló gyümölcs, valamint a kiszedett zöldségek felhasználásra nem alkalmas zöld levele is felhalmozódik kertünkben, növelve ezáltal a felgyülemlett hulladék mennyiségét is.

Ezeket a kerti nyesedékeket azonban nem érdemes elégetni vagy zsákokba gyûjtve kidobni, mivel ezáltal nem csak környezetünk terhelését növeljük, hanem aranyat érõ tápanyagtól fosztjuk meg növényeinket. Javasolt a kertbe komposztáló ládát állítani, melynek segítségével a zöldhulladékot úgy tudjuk visszajuttatni a természetbe, hogy annak haszna is van. Komposztálás szempontjából az egyik legalkalmasabb idõszak a nyár, hiszen ilyenkor a magas hõmérséklet miatt a leghatékonyabb a szerves hulladék lebomlása, átalakulásának folyamata komposzttá.

A komposztálás az egyik legõsibb hulladék-felhasználási módszer. Végterméke a humusz, melynek rendszeres talajba juttatása növeli annak minõségét és termékenységét. Ezen kívül a komposzt további elõnye az is, hogy javítja a talaj szerkezetét, megakadályozza a talajeróziót és növeli a talaj víz- és légáteresztõ képességét.

Környezetünk és bolygónk terhelésének csökkentésére a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás is kiemelt figyelmet fordít, az Új Széchenyi Terv KEOP-1.1.1/2F/09-11-2012-0001 keretében összesen 27500 db komposztáló ládát osztottak szét 127 településen, ezzel is bíztatva a lakosságot a környezettudatos életmód kialakítására és a felhalmozódó zöldhulladék komposztálására. A Társulás a ládák kiosztása által jelentõs lépéseket tett azért, hogy az érintett települések lakosainak körében elindítsa a tudatos együttgondolkodást és a közös cselekvést, és elõmozdítsa a fenntartható hulladékgazdálkodás gyakorlatának terjedését.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.