Hőségriadó vasárnapig kamionstop felfüggesztéssel

droszler | 2015. július 24 10:07:37 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Vasárnap 24 óráig meghosszabbítja az országos tisztifõorvos az ország egész területére kiadott harmadfokú riasztást, a hõségriadót - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifõorvosi Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Az elõrejelzés szerint szombaton még az Alföldön, a Dunántúl déli területein, illetve a nagyvárosokban is elérheti a 27 Celsius-fokot a napi középhõmérséklet. Vasárnap már csak a Dél-Alföldön várható a 27 fok körüli középhõmérséklet.
Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítõk, a zsíros ételek fogyasztását. Délelõtt 11 és délután 3 óra között senki se tartózkodjon a tûzõ napon óvintézkedések nélkül: védjék a bõrüket megfelelõ öltözködéssel és napvédõ készítményekkel, és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a háziállatokat a parkoló autóban.
A hivatal közleményében kitért arra, hogy a szív- és a keringési betegségben szenvedõkön túl ilyenkor bárkinél elõfordulhatnak egészségi panaszok. Az autóval közlekedõk is fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, hûtött folyadékot. Akik a kánikulát vízparton töltik, azok a déli órákban kerüljék a tûzõ napot, napozás után hûtsék le magukat, mielõtt a vízbe mennének, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - figyelmeztetett az ÁNTSZ.
Az országos tisztifõorvos múlt péntektõl rendelt el hõségriadót, amelyet ezen a héten hétfõn péntek éjfélig meghosszabbított. Ezt tolódik ki most két nappal, vasárnap éjfélig.

Felfüggesztette a hétvégére a kamionstopot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a tartós hõség miatt.

A minisztérium pénteki közleménye szerint a nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 25-én és 26-án korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.
A kamionstop felfüggesztése lehetõséget ad arra is, hogy a nehéz tehergépjármûvek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak - írta közleményben az NFM.
A kamionstop a fõszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig van érvényben a hétvégén, az országos tisztifõorvos azonban a korábban kiadott legmagasabb, harmadfokú veszélyjelzést - hõségriadó - vasárnap éjfélig meghosszabbította.

MTI


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.