Péntektől hőségriadót rendel el az országos tisztifőorvos

droszler | 2015. augusztus 06 18:22:58 | körmendi hírek |
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzési adatai, valamint az Országos Környezet-egészségügyi Központ – összes tényezõ számbavétele alapján készített – szakmai ajánlásait figyelembe véve az országos tisztifõorvos

2. fokú hõségriasztást 2015. augusztus 7-én 00.00 órától kezdõdõen
3. fokúra emelte és
2015. augusztus 11-én 24.00 óráig meghosszabbította.


Budapest, 2015. augusztus 6., csütörtök (MTI) - Meghosszabbítja a hõség miatt elrendelt figyelmeztetést és ezzel együtt a szintjét másodfokúról harmadfokúra, hõségriasztásról hõségriadóra emeli az országos tisztifõorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a korábban kiadott hõségriasztást péntektõl harmadfokúra, azaz hõségriadóra emelik, ezzel együtt augusztus 11-éig, kedd éjfélig meg is hosszabbítják.
Azt írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint péntektõl tovább fokozódik a hõség, a napi átlaghõmérséklet elõször az északnyugati megyékben, késõbb pedig már máshol is elérheti és tartósan meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Frissítõ, helyi záporok, zivatarok pénteken, majd a jövõ hét közepétõl várhatók. Tartós lehûlés jelei egyelõre nem látszanak.
Az idõjárás-elõrejelzés alapján valószínû a pénteken életbe lépõ hõségriadó meghosszabbítása is, arról az országos tisztifõorvos várhatóan kedden dönt - jelezte az ÁNTSZ.
Az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság ismételten felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, továbbá 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tûzõ napon. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválozók védjék bõrüket a leégés ellen megfelelõ öltözködéssel és napvédõ készítmények alkalmazásával, és senki se hagyjon gyermekeket, állatokat tûzõ napon parkoló autóban - figyelmeztettek.
Az ajánlás szerint lehetõség szerint mindenki tartózkodjon több órát légkondicionált, hûtött helyiségben. Azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet, elérhetõ a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.
A tovább tartó hõség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idõsek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk. Fokozott óvatosságra intik az autóvezetõket, a déli órákban a vízparton pihenõknek is azt ajánlják, hogy kerüljék a napozást, valamint felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
Tengelits András, az ÁNTSZ kommunikációs vezetõje az MTI-nek korábban elmondta, az elmúlt évek adatai szerint 2012-ben és 2010-ben fordult elõ az, hogy négy hõséghullámra kellett figyelmeztetni, de 2008-ban öt riasztást kellett kiadni a nagy meleg miatt.

MTI


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.