Meghoszabbítják a hőségriasztást

droszler | 2015. augusztus 11 20:09:52 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzési adatai, valamint az Országos Környezet-egészségügyi Központ – összes tényezõ számbavétele alapján készített – szakmai ajánlásait figyelembe véve az országos tisztifõorvos

3. fokú hõségriasztást meghosszabbítja
2015. augusztus 16-án 24.00 óráig
Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hõségriadót


Az MTI-hez eljuttatott keddi közleményük szerint a következõ napokban sem lesz enyhülés, folytatódik a kánikula, a napi középhõmérséklet szinte mindenütt 25 fok felett, sokfelé 27-29 fok körül alakul.
Emlékeztetnek, hogy az országos tisztifõorvos a jelenleg is érvényben lévõ hõségriasztást eredetileg múlt szerdától adta ki, amelyet egy alkalommal már meghosszabbított, és egyben harmadfokú, "hõségriadó" szintre emelte.
Közölték azt is, hogy a mostani hosszabbítással már biztos, hogy a magyarországi hõségriasztások rendszerében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés. Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban - vasárnappal bezáróan - már 11 napos lesz.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján arra figyelmeztetett, hogy szerdán kis mértékben tovább erõsödik a nappali felmelegedés. Azt írták: bár az ország idõjárásában továbbra sem várható jelentõs változás, "a felsõ légkör kiszáradásával" egyidejûleg egy-két fokkal melegebb levegõ érkezik a térség fölé. A hõség legalább a jövõ hét elejéig kitart.
Az elõrejelzés szerint szerdán sok napsütésre, száraz idõre lehet számítani. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb hõmérséklet általában 14-21, a legmagasabb hõmérséklet 34-38 Celsius-fok között valószínû.
A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a napi középhõmérséklet a Dunántúl délnyugati részén és az Északi-középhegység völgyeiben 25, az ország nagy részén viszont 26, 27 fok körül várható, sõt a nagyvárosokban a 28, 29 fokot is elérheti. A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a tartós hõség miatt Vas, Zala, Somogy, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, az ország többi területén a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben.
Az ÁNTSZ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság ismételten a hõség veszélyeire figyelmeztetve felhívja a lakosság és a hazánkban tartózkodók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tûzõ napon. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók védjék bõrüket a leégés ellen megfelelõ öltözködéssel és napvédõ készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tûzõ napon parkoló autóban.
Mint írják, ajánlatos ilyenkor több órát légkondicionált, hûtött helyiségben tartózkodni. A katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhetõ azoknak a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.
A tovább tartó hõség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idõsek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedõk is, a déli órákban a vízparton pihenõk is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

MTI


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.