Új öröklési szabályok léptek életbe mától!

droszler | 2015. augusztus 17 17:12:10 | közérdekü |
Hétfõtõl hatályba lépett a határon átnyúló örökléssel kapcsolatos uniós rendelet, melynek értelmében könnyebbé válnak az eljárások a másik uniós tagállamban tulajdonnal rendelkezõ családtag elhalálozása esetén.

A határon átnyúló öröklést megkönnyítõ új uniós rendelet hatályba lépett augusztus 17-én - emlékeztetett Vera Jourová igazságügyi uniós biztos hétfõn. Miután eddig mind a 28 tagállamban eltérõ szabályozások éltek arra vonatkozóan, hogy melyik ország bíróságának kell eljárnia az ügyben és melyik ország jogszabályait kell alkalmazni, ezért a határon átnyúló öröklések lebonyolítása rendkívül bonyolult volt. A most hatályba lépett szabályozás megkönnyíti az európai polgárok számára a nemzetközi végakarat vagy örökség jogi kérdéseinek intézését.

Az új jogszabály jelentõsen egyszerûsíti a nemzetközi öröklés lebonyolítását azáltal, hogy egyetlen kritérium - az elhunyt szokásos tartózkodási helye - alapján határozza meg a joghatóságot és a határon átnyúló ügyekben alkalmazandó jogot. Ez azt is lehetõvé teszi a polgárok számára, hogy teljes körû jogbiztonság mellett elõre gondoskodjanak az öröklésükrõl. Azok, akik végrendeletet készítenek megválaszthatják például, hogy a vagyontárgyaikra az állampolgárságuk szerinti ország jogszabályait alkalmazzák-e, még akkor is, ha azok más tagállamban találhatóak

A jogszabály emellett bevezeti az európai öröklési bizonyítványt, amely egyéb formalitások nélkül is érvényesíthetõvé teszi az örökösi és hagyatéki vagyonkezelõi jogállást az EU egész területén. Ez jelentõs elõrelépést jelent a korábbi helyzethez képest: a Bizottság reményei szerint felgyorsulnak és olcsóbbá válnak az eljárások.

Az új uniós jogszabály ugyanakkor nem változtat a lényegi tagállami öröklési szabályozásokon. Továbbra is nemzeti hatáskörben marad annak szabályozása:

• hogy ki örökölhet, és hogy a gyerekek és házastársaknak a vagyon mekkora része járhat;
• a tulajdonjog és családi jog szabályozása;
• a hagyaték adózásával kapcsolatos kérdések.

A jogszabályok nem vonatkoznak Dániára, Írországra és az Egyesült Királyságra. A változás mintegy 450 ezer családot és vélhetõen ennél jóval több uniós polgárt érintenek, hiszen több mint 12,3 millió uniós polgár lakik másik EU-tagállamban.

Forrás: napi.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.