Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2015. augusztus 28 11:36:52 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2015. augusztus 17-ei ülésérõl.


Épületenergetikai fejlesztések pályázati úton

A Környezet és Energia Operatív Program kormányhatározatainak módosításai kapcsán pályázati felhívás jelent meg, mely az önkormányzati középületek energetikai jellemzõinek és besorolásának javítását célozza meg hõszigeteléssel, illetve nyílászárók cseréjével. A kiírásra Körmend Város Önkormányzata is jogosult pályázni. A projekt támogatási intenzitása 100% és a megpályázható támogatás összege maximum 150 millió Ft.
A képviselõk a Kölcsey Ferenc Gimnázium, valamint a Dr. Batthányné Coreth Mária Óvoda Dienes Lajos Úti Tagóvoda felújítását célzó pályázat benyújtásáról döntöttek egyhangúlag, s a pályázat benyújtására felhatalmazták a polgármestert. A tervezett korszerûsítések között az épületek homlokzati falainak utólagos hõszigetelése, padlófödémek hõszigetelése, pincefödém hõszigetelés és a külsõ nyílászárók korszerûsítése történne meg. Támogatás esetén a ez év december 15-ig kell elvégezni a feladatokat.

Testvérvárosi Együttmûködés az „Európa a Polgárokért” programban
Az Európai Unió Európai Bizottsága minden évben meghirdeti az „Európa a polgárokért” elnevezésû programját. A program keretein belül két alprogramra, ezeken belül pedig összesen 4 különbözõ intézkedésre van lehetõsége pályázni az európai településeknek, civil szervezeteknek, intézményeknek. Az Európai Unió Európa a polgárokért programjának célja, hogy segítse a polgárokat az Unió történelmének, mûködésének alaposabb megismerésében, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok megértésében, miközben aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre ösztönzi õket.
Az önkormányzat a „Városok hálózatai” elnevezésû pályázati kiírás keretében kíván újabb együttmûködést kialakítani testvérvárosainkkal. A felhívás célja, hogy a hosszú távon, közös témán együtt dolgozó települések és egyesületek együttmûködésük tartósabbá tétele érdekében olyan hálózatokat építsenek ki, amelyek közös érdeklõdésû témákon alapulnak, és amelyek alkalmasak arra, hogy eszközei legyenek a jól bevált gyakorlatok és tapasztalatok cseréjének.
Az elõkészítés során Güssing, Kranenburg, Groesbeek, valamint Muraszombat jelezte, hogy szívesen részt venne partnerként a projektben. Az egyeztetések alapján a projekt középpontjába az ifjúságot állítják a települések. Egész pontosan azt, hogy ez a társadalmi csoport miként tudja kivenni a részét az európai társadalmakat érintõ problémák és kihívások megoldásából. Négy témakörön keresztül vizsgálnák meg ennek lehetõségeit: oktatás és képzés; a munka világa; diszkrimináció, tolerancia; kultúra, történelem.
A témakörök szerinti munkacsoportok vizsgálnák meg a hozzájuk tartozó legfontosabb kérdéseket. Egymás jó tapasztalatait, gyakorlatait megismerve lehetõsége lesz a településeknek az egymástól való tanulásra és olyan cselekvési tervek kidolgozására, amelyek a késõbbiekben alapjai lehetnek egy-egy specifikus projekt kidolgozásának. A közös munka egyben lehetõvé teszi mind a munkacsoportokban dolgozóknak, mind pedig a széles társadalmi rétegeknek a sokszínû európai kultúra megismerését, amely elõsegítheti a tolerancia és az elfogadás kialakulását, illetve elmélyülését. A közösen szervezett programokon lehetõség adódik a személyes kapcsolatok elmélyülésére, új dimenziójú együttmûködések kibontakozására is.
A pályázat megvalósítása a 2016. január 1. és 2018. január 1. közé esõ idõszak.
A támogatást finanszírozási átalánydíj-kategóriák alapján számítják ki. Az átalány három alapvetõ fontosságúnak számító tényezõn alapul: a bevont résztvevõk számán, a résztvevõ országok számán, valamint a lebonyolított rendezvények számán. Az elõzetes számításokat követõen Körmend, mint pályázó ilyen módon 145.000,- Euro támogatásra pályázhat, amely arányaiban kerülne elosztásra a projektben részt vevõ települések között. Eszerint Körmendre 60.700,- Euro, Güssingre 21.420,- Euro, Muraszombatra 21.700 Euro, Kranenburgra és Groesbeekre pedig összesen 36.160,- Euro jutna.
Az Európa a polgárokért program projektjeinek megvalósításához szükséges önrészt biztosítani, mert az uniós támogatás nem fedezheti a projekt teljes költségét. A programismertetõ szervezet saját hozzájárulásának mértékét és módját azonban nem határozza meg pontosan, így a pályázó szabadon dönthet arról, mekkora önrészt tud biztosítani a projekthez. Az elõzetes egyeztetéseket követõen minden település vállalta, hogy a rá esõ összeget kiegészíti további 10 százalékkal. A Képviselõ-testület egyhangúlag támogatta „ A jövõ forrása” c. pályázat benyújtását, s biztosította a 6.070 Euro önrészt a 2016. évi költségvetés terhére.


Ingatlan tulajdoni hányad értékesítése a felújítás érdekében

A Centrál épületként ismert épület a Körmend és Vidéke ÁFÉSZ, valamint Körmend város Önkormányzata osztatlan közös tulajdonát képezi. Az ingatlannak az ÁFÉSZ 830/1436 tulajdoni arányban, míg az Önkormányzat 606/1436 tulajdoni arányban tulajdonosa. Az épület még a tanácsi rendszerben épült, az Önkormányzat számára a rendszerváltást követõen adták át tulajdonba az említett tulajdonrészt. Sokáig Fiatal Házasok Otthonaként került hasznosításra az ingatlan önkormányzati része, amire azonban már hosszú évek óta nincs ilyen mértékben igény. Az ingatlan elvesztette ezt a funkcióját, felújítására nem jelent meg olyan pályázat, melyen az önkormányzat indulhatott volna.
Az elmúlt idõszakokban több egyeztetés folyt az ÁFÉSZ-el az ingatlan sorsáról. Legutóbb az ÁFÉSZ jelezte, hogy saját tulajdoni hányadát az Igazgatóság értékesíteni nem kívánja, de van vételi érdeklõdés az Önkormányzat tulajdoni részét illetõen. Az elmúlt évek tapasztalataival szemben az elõzetes felmérések alapján van érdeklõdés az önkormányzat tulajdoni hányadának megvásárlása iránt. Ennek alapján pályázati felhívás kerül kiírásra, melyet helyi gazdasági szereplõk kapnak meg. A kiírás tartalmazza a felújítási kötelezettséget is, melyre 2 év idõtartamot biztosít.

Módosult az idei költségvetés

Második alkalommal módosult Körmend 2015. évi költségvetése, melynek indokai között bérkompenzáció és szociális ágazati pótlék kapcsán érkezett támogatások, segélyek kifizetése kapcsán történt központi igénylések szerepeltek. A módosítás tartalmazta a projektekhez érkezett támogatásokat, valamint a saját hatáskörben kezdeményezett módosításokat. A bevételek és kiadások fõösszegét 2.967.164 eFt összegben hagyták jóvá a képviselõk, míg az általános tartalék összegét 266 eFt-ban, a felhalmozási tartalékot 5.144 eFt-ban határozták meg, mely pályázati önerõként feladattal terhelt.


A Képviselõ-testületi ülések elõterjesztései megtalálhatók az önkormányzat honlapján ( http://ekormanyzat.kormend.hu ) illetve a rendeletek is letölthetõk a Jogtár Önkormányzati rendeletek menüpontból.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.