Sajtónyilatkozat a körmendi ideiglenes regisztrációs pontról

droszler | 2015. szeptember 14 17:06:34 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Sajtóközlemény

Az elmúlt napok eseményei rengeteg találgatást, pletykát, sok esetben pedig téves információkat szültek a városban kialakított ideiglenes regisztrációs pontról. Éppen emiatt tartom fontosnak, hogy jelen sajtóközleményemben ismét tisztázzak néhány, a témához tartozó kérdést és félreértést. A város vezetése egyébként a hivatalos értesítés kézhezvételét követõen, egy órával már informálta a város lakosságát a kialakult helyzetrõl és azóta is folyamatos a kapcsolat a lakosság és a vezetés között.

Komoly tévhit, hogy akár a polgármester, akár a város vezetése megakadályozhatta volna a tábor felállítását. Miután a tábor nem önkormányzati területen került felállításra, ezért nekünk ebben döntési lehetõségünk nem volt. A hatályos jogszabályok pedig lehetõséget adnak a magyar kormánynak arra, hogy az ország bármely településén ilyen tábort létrehozzanak. Kaptunk tehát egy feladatot az államtól, amit meg kell oldanunk. A város vezetése pedig meg fog birkózni ezzel a feladattal is. Láthatjuk, hogy milyen súlyos helyzet alakult ki országszerte a bevándorlók hatalmas száma miatt. Láthattuk, hogy milyen túlzsúfoltak voltak egyes táborok. Várható volt tehát, hogy újabb pontok felállítása válik szükségessé. Úgy gondolom, ha már rajtunk kívülálló okok miatt ilyen helyzet alakult ki, akkor kötelességünk a jogszabályoknak megfelelõen eljárnunk és a lelkiismeretünk szerint cselekednünk. Néha bizony szolidaritást kell vállalnunk az ország más településeivel és osztoznunk kell a magyar nemzetre nehezedõ terheken.
Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy az ide érkezõ migránsok a buszról leszállva, némi élelem magukhoz vétele után, rendõri kíséret mellett, egybõl indulnak is tovább az osztrák határ felé. Sem a közbiztonságban, sem a köztisztaságban, sem pedig a közlekedésbiztonságban nem történt egyelõre negatív irányba történõ elmozdulás. A város vezetése, valamint az illetékes hatóságok pedig minden elkövetnek azért, hogy ez a jövõben is így maradjon. Dicséret és köszönet illeti a rendõrséget, amiért szakszerûen és kellõ empátiával végzi a munkáját, dicséret és köszönet illeti az iskola vezetését, amiért ilyen rendezett körülményeket alakított ki, dicséret és köszönet illeti azokat az önkéntes segélyszervezeteket, akik példát mutatnak emberségbõl. A legnagyobb dicséret azonban a körmendi lakókat illeti meg, hiszen a legtöbbjük türelemmel és megértéssel viszonyul a kialakult helyzethez. Kérem õket, hogy a továbbiakban is ilyen hozzáállást tanúsítsanak és akkor ismét bebizonyítjuk, hogy Körmend egy jogkövetõ, felelõs, összetartó település!
Sajnálatosan azonban vannak olyan szereplõi a hazai és körmendi politikai életnek, akik az összefogás helyett a széthúzásban, a béke helyett a feszültségteremtésben, a nyugalom helyett pedig a pánikkeltésben érdekeltek. A kétarcú Jobbik egyik hétrõl a másikra, levetkõzve az iszlámmal szembeni rajongását, 180 fokos fordulatot vett. Amit eddig az emberiség utolsó reményének tartottak, azt hirtelen megvetéssel utasítják el. Persze ez nem szokatlan tõlük. Amennyiben aktuális érdekeik úgy kívánják, bátran cserélgetik álarcaikat a politikai palettán. Ez azonban legyen az õ problémájuk. Amellett azonban nem mehetünk el szó nélkül, hogy téves információkat hangoztatva, békétlenséget szítanak és pánikhangulatot keltenek a város lakóinak körében. Hasonló álláspontra helyezkedett egyébként az a magát civilnek nevezõ Pro Körmend is, akik úgy látszik egy kottából játszanak a szélsõjobbal. Sajnálatos,hogy néhányan politikai hasznot kívánnak húzni más emberek, köztük nem kevés gyermek szerencsétlenségébõl és nyomorúságából. Felelõs, a város érdekeit szem elõtt tartó, az itt élõ emberekért tevékenykedõ politikus ilyet nem tesz. Ezért kérném õket, hogy az elkövetkezendõ idõszakban próbáljanak meg konstruktívan együttmûködni a város lakosságával és annak vezetésével! Amennyiben ez meghaladná erejüket, legalább a felesleges és minden valóságalapot nélkülözõ hisztériakeltést fejezzék be!

Körmend, 2015.09.13.


Bebes István
Körmend Város Polgármestere


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.