Újraindul a csecsemők BCG védőoltása

droszler | 2015. szeptember 17 18:46:05 | közérdekü |
Mint ismert, a tuberkulózis elleni ún. BCG oltóanyag elõállításában fennakadások vannak, ami világszerte ellátási problémát okoz. Az ÁNTSZ éppen az ilyen helyzetek kezelésére megfelelõ készlettel rendelkezik, ennek köszönhetõ, hogy egészen júliusig a megszokott rend szerint zajlottak az oltások.

Azonban a készletezésnek is határt szabott a vakcinák eltarthatósága, a kialakult helyzetet az ÁNTSZ a BCG oltás ideiglenes átütemezésével oldotta meg. Mindez megfelel az oltási elõírásnak, hiszen a BCG oltás 1 éves korig megfelelõ hatékonyságú.
Az elmúlt hónapokban az Országos Tisztifõorvosi Hivatal az Emberi Erõforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelõs Államtitkárságával, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Nemzetközi Együttmûködésért Felelõs Államtitkárságával együttmûködve komoly erõfeszítéseket tett, hogy alternatív beszerzési forrást találjon. Így – kanadai közremûködéssel – sikerült beszerezni egy bolgár gyártású BCG vakcinát. Az oltóanyag nem ismeretlen hazánkban, mivel 2012-2013. között is ezzel történt az újszülöttek oltása - adta hírül az ÁNTSZ közleményben.
A beszerzett oltóanyag kiszállítása szeptember 15-tõl kezdõdhet meg, és ezen a héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina. A kórházaknak az oltóanyag átvételét követõen azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG oltását.

Az ÁNTSZ ezzel együtt megkezdi az elmaradt BCG oltások pótlásának megszervezését is. A vakcina többadagos kiszerelése miatt a gazdaságos felhasználáshoz 1 ampullából 5-8 gyermeket kell védelemben részesíteni. Ennek összehangolása komoly logisztikai feladatot jelent, és a szülõk felelõs együttmûködését is igényli majd, ugyanis egy-egy oltási alkalommal legalább 5-8 csecsemõ egyidejû jelenlétére lesz szükség. A pótoltások várhatóan októberben kezdõdnek meg. A szülõk errõl a kormányhivatalok népegészségügyi fõosztályai segítségével, illetve a védõnõkön keresztül kapnak majd tájékoztatást - áll a közleményben.

weborvos.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.