Figyeljünk a szívünkre! - üzeni a Szív Világnapja

droszler | 2015. szeptember 26 19:39:22 | közérdekü |
Kattintson a képere !A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000. óta szeptember utolsó vasárnapján rendezik a világon mindenütt – hazánkban is - a Szívünk Napját.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány idén szeptember 27-én hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri betegségeknek a mindennapi életben is megvalósítható megelõzésére. Az idei téma: „szívbarát választás mindenhol, mindenkor” a szívbarát környezet fontosságát hangsúlyozza. Válasszuk mindig a szív egészségét megõrzõ lehetõségeket, az élet minden területén, a munkában, a szabadidõben egyaránt.

Gyakran hallunk a szívbetegségek veszélyeirõl, ma Magyarországon minden második haláleset oka szív-érrendszeri betegség. Okoljuk a felgyorsult életet, a stresszt, csupa rajtunk kívülálló okot. Pedig a legtöbbet mi magunk tehetünk a betegség elkerülése érdekében. A szív-érrendszeri elváltozások lassan, sokszor tünet nélkül alakulnak ki és gyakran akkor derülnek ki, mikor már visszafordíthatatlan a károsodás. Ezért fontos, hogy egészséges életmód mellett is rendszeresen vegyünk részt szûrésen (pl. évente háziorvosunknál), ahol idõben fel lehet ismerni a kezdõdõ bajt.

Az Amerikai Szív Szövetség szerint annak a szíve és érrendszeri egészsége tekinthetõ a legjobbnak:
- aki soha nem dohányzott, vagy legalább egy éve abbahagyta a dohányzást;
- aki karcsú, tehát a testtömegindexe (BMI) 25 alatt van
- legalább heti 150 perc kényelmes vagy 75 perc lendületes mozgást végez;
- legalább négyet betart a következõ étrendi ajánlásokból: naponta négyszer 1 dl zöldség- vagy gyümölcslé, heti 2-3 alkalommal hal, legfeljebb 1 liter cukrozott üdítõ ital hetente, teljes õrlésû kenyérfélékbõl napi 1-2 dkg, naponta legfeljebb 1,5 gramm konyhasó;
- vérnyomása nem magasabb, mint 120/80 Hgmm;
- vércukorszintje és össz-koleszterinszintje nem emelkedett.

A szívbarát életmód részei:
Káros szenvedélyek kerülése. Energia-egyensúly: a kalóriabevitel és a fizikai aktivitás egyensúlya (egészséges testsúly elérése és megtartása). Legyen a testedzés a napi rutin része. Változtassunk ételeink összetételén: napi ötszöri, változatos színû gyümölcs- és zöldségfogyasztás, fehér kenyér helyett a teljes kiõrlésû. Vegyük be az étrendbe a halat is. Zsírszegény fehérjékkel (húsok, tejtermékek) táplálkozzunk. Csökkentsük a cukorfogyasztást. Kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket-italokat, igyunk inkább vizet. Kevesebb sót fogyasszunk.
Többet is megtudhat ezekrõl a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapjáról www.mnsza.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.