Mozinet Filmnapok

droszler | 2015. szeptember 29 16:14:38 | kultúra |
Mozinet Filmnapok
az AGORA–Savaria Filmszínházban

2015. október 8–11.



Az 5. Mozinet Filmnapok 9 olyan filmet mutat be, amelyek elõször láthatók Magyarországon az országos moziforgalmazás elõtt: Macbeth, Ifjúság, Kosok, Fúsi, Aferim!, A lecke, Legújabb testamentum, Cowboyok, Szükölõ kamaszkor.

A cannes-i versenyprogramból láthatjuk az Oscar-jelölt Michael Fassbenderés, az Oscar-díjas Marion Cotillard fõszereplésével készült, színészileg és vizuálisan is lenyûgözõ Macbeth-et és Paolo Sorrentino új filmjét, az Ifjúságot, amely az Oscar-nyertes A nagy szépség óta készült elsõ filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano fõszereplésével. A cannes-i Un Certain Regard szekció fõdíját nyerte el a Kosok, amely egy izlandi birkatenyésztõ testvérpár történetét meséli el, az északi filmek letagadhatatlan stílusában. Szintén Izlandról érkezik a Fúsi, amelynek túlsúlyos címszereplõje 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától. Dagur Kári finom humorral átszõtt, érzelemgazdag moziját a Berlinalén mutatták be elõször, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

Ugyancsak Berlinben debütált a román Radu Jude Aferim!-je, elnyerve a fesztivál Ezüst Medve-díját a legjobb rendezésért. A XIX. században játszódó alkotás fõszereplõi egy megszökött cigány rabszolgát keresnek: a fekete-fehér film tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél. Bulgáriában forgott, San Sebastianban mutatták be, majd az egész világot bejárta a nemrégiben LUX-díjra jelölt A lecke, amely hazánkban is aktuális témát dolgoz fel. Egy tanárnõ megszállottan próbálja kideríteni, hogy az osztályában melyik diák lopja meg a többieket, de közben õ maga is egyre kilátástalanabb anyagi helyzetbe kerül és egyre kétségbeesettebb lépésekre szánja el magát.

Két francia nyelvû filmet is most láthat elõször a közönség, A legújabb testamentum Jaco von Dormael (Mr. Nobody) belga rendezõ legújabbja, amelynek története szerint Isten (Benoît Poelvoorde) nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. A fekete komédiának Cannes-ban tartották a világpremierjét a Rendezõk Kéthete szekcióban, ahogy Thomas Bidegain (az Arany Pálma-díjas Jacques Audiard állandó forgatókönyvírója) rendezõ bemutatkozásának, a Cowboyoknak is. Utóbbi fõszereplõje (François Damiens) tinédzser lányát keresi, aki elhagyta a családot egy muszlim fundamentalista fiúért. Országokon, majd kontinenseken keresztül követi a lányt, egész életét ennek szentelve. Az olasz Duccio Chiarini elsõ filmje, a Short Skin a felnõtté válás témáját dolgozza fel, és Berlin, Stockholm és Seattle fesztiváljait megjárva jut el hozzánk.

A Mozinet Filmnapok részletes programja:
Okt. 8. 17.00-kor Szûkölõ kamaszkor (16) 86’
Okt. 8. 18.30-kor Ifjúság (16) 118’
Okt. 9. 17.30-kor Fúsi (16) 90’
Okt. 9. 19.00-kor Kosok (16) 93’
Okt. 10. 17.00-kor Cowboyok (16) 114’
Okt. 10. 19.00-kor A legújabb testamentum (16) 113’
Okt. 11. 16.15-kor A lecke (16) 105’
Okt. 11. 18.00-kor Aferim! (16) 108’
Okt. 11. 20.00-kor Macbeth (12) 113’

Jegyfoglalas: jegyfoglalas.savariamozi.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.