Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2015. október 20 08:10:39 | körmendi hírek |
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2015. október 15-ei rendkívüli ülésérõl.


Pályázat benyújtása I. világháborús emlékmû felújítására

Bebes István polgármester a napirend kapcsán emlékeztetett rá, hogy az Önkormányzat már az elmúlt év elején pályázott az emlékmû felújítása érdekében, sajnos akkor nem kapott támogatást. Most újabb lehetõség nyílt, hiszen a Közép - és Kelet- európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az elsõ világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Elsõ Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából ismételten pályázatot hirdetett az elsõ világháború történelmi emlékeit õrzõ emlékmûvek rendbetételére, renoválására, helyreállítására. Mint a polgármester elmondta, a pályázat idõbeni benyújtása érdekében kellett rendkívüli ülésen dönteni a testületnek, s elsõsorban az önerõ kérdéskörét kellett tisztázni, ami módosult a tavalyi döntéshez képest.
A korábbi szándék ugyanis változatlanul fennáll, hogy a világháború áldozatainak körmendi emlékmûve méltó módon kerüljön felújításra. A pályázat erre lehetõséget nyújt, hiszen a forráshiány miatt nem megfelelõen gondozott elsõ világháborús emlékmûvek állagmegõrzõ karbantartására és felújítására is lehetõség van. A pályázati program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az elsõ világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, ezáltal hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erõsítéséhez.
A körmendi emlékmû Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, melyet 1927-ben lepleztek le. Felsõ részén az elsõ világháborúban hõsi halált halt 242 körmendi lakos nevét olvasható. A II. világháborút követõen a szobrot többször elmozdították eredeti helyérõl. 1990-ben talapzatát megemelték és kiegészítették a II. világháború harcterein, a koncentrációs táborokban és a bombázások során elhunyt körmendi lakosok neveivel, valamint ekkor állították fel jelenlegi helyére, a Hõsök terére. Most 328 név található az emlékmûvön.
A pályázat keretében tervezetten jelenleg csak az emlékmû tisztítása valósulna meg. A végleges mûszaki tartalom a pályázaton elnyert forrás függvényében kerül meghatározásra, tekintettel arra, hogy a beadás folyamatos, a források kimerüléséig. A felújítás befejezését az idei év végéig kell megvalósítani. Bebes István reményét fejezte ki, hogy gyors döntés születik, és az idõjárás is lehetõvé teszi a felújítás megvalósítását.
A Képviselõ-testület egyhangúlag döntött a pályázat benyújtásáról, felhatalmazta a polgármestert a pályázat képviseletére az illetékes hatóságok elõtt, valamint a szerzõdések aláírására. A képviselõk az idei év költségvetésének terhére 1,175 mFt önerõt biztosítottak a pályázathoz, melyen 2 mFt támogatást igényel az önkormányzat.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.