Örülhetnek a pályakezdő zenekarok

droszler | 2015. október 21 04:53:38 | kultúra |
Folytatódik a karrierjük elején lévõ fiatal zenekarok támogatását célzó Cseh Tamás Program, amely idén a tavalyihoz képest dupla összegbõl, 960 millió forintból gazdálkodhat.

Harminc pályakezdõ zenekar és 34 vidéki klub kapott támogatást a Cseh Tamás Program idei elsõ két alprogramja keretében. A nyertes elõadók hang- és képfelvétel készítésére összesen mintegy 60 millió, a klubok élõ koncertek megszervezésére 84 millió forintot fordíthatnak.


– A pályázó fiatal zenekarok szakmai színvonala nagyon magas volt, ezért döntöttünk úgy, hogy az eredetileg tervezett 25 együttes helyett 30-at támogatunk, pályázónként két-kétmillió forinttal. Idén a tavalyihoz képest csaknem dupla összegbõl, 960 millió forintból gazdálkodhat a sikeresen mûködõ Cseh Tamás Program – mondta Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a keddi eredményhirdetésen az Akvárium Klubban.

Idén két újabb pályázatot is kiírtak: az elõzenekari, valamint a helyi média támogatását célzó alprogram keretében 80-80 millió forintot különítettek el. A pályakezdõ zenekarok kategóriájában 2014-hez képest újdonság, hogy az elõadók kép- és hangfelvétel készítése mellett koncertezésre is fordíthatják az elnyert összeget. A leendõ mentorokból és az ideiglenes kollégium tagjaiból álló szakmai zsûri 78 zenekart hallgatott meg szeptember végén, közülük került ki a nyertes 30 pályázó, amelyeket összesen 59 millió 219 ezer 832 forinttal támogatnak.

A 30 sikeresen pályázó elõadó között van a Tha Shudras, a Junkie Jack Flash, az Anton Vezuv, az Uzipov, IAMYANK, a Planet Void, a The Immigrants, a Hello Hurricane, a StabilFrazír, Köles Eliza, az Éva Presszó, a Csaknekedkislány és a Császári PillanatmÛvek.

Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetõje kiemelte: a vidéki klubtámogatási program legfõbb célja, hogy megérje Budapesttõl távolabb is élõ zenét játszani. Az ideiglenes kollégium felhívására 73 pályázat érkezett, amelyek közül végül 34 részesült, összesen 84 millió forintos támogatásban. A sikeres pályázók között van mások mellett a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a pécsi Est Café, a székesfehérvári Fezen Klub, a miskolci Helynekem, a szegedi JATE Klub vagy a gödöllõi Trafó.

A Cseh Tamás Program nyolc alprogramból áll, de mint elhangzott, a 960 millió forintos keretbõl 100 milliós címzett keret áll rendelkezésre a könnyûzene iskolai körben történõ népszerûsítésére. Ez a kategória jövõre önálló alprogrammá válhat, akárcsak a zeneszerzõk támogatására tervezett kategória.

MTI



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.