Hecckampány folyik ellenünk

droszler | 2003. október 02 22:27:48 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Egészséges Fejbőr a Várkastély udvarán

Bár először lépett fel szeptember 19-én Körmenden a hazafias rockzenét játszó Egészséges Fejbőr együttes, koncertjükön mégis nézőszám csúcsot döntöttek a Várkastély udvarán. (232-en váltottak jegyet, így a korábbi "listavezető" Kispál és a Borz a második helyre csúszott 198 fizető nézővel.)

Jóval a rendszerváltás előtt, 1982-ben alakult a formáció, Szentendrén sétáltak az akkor még Vörös Hadsereg úton egy jóhírű kocsma felé, mikor az egyik tag azt mondta, hogy legyen az együttes neve Egészséges Fejbőr. A név azóta változatlan, két kivétellel csak a tagok cserélődtek. Egyikük az énekes, Petrovity Zorán, akit először a zenekar rendszerváltás előtti történetéről kérdeztem.

- Abban hasonlított az az időszak a mostanira, hogy akkor is folyamatosan üldöztek. Olyan is volt, hogy a színpadról vittek el megbilincselve a rendőrök. A zongoristánknak és a dobosunknak el kellett menekülnie, ők Spanyolországban telepedtek le. A dobos már hazatért, és ismét velünk játszik, a zongorista még kint él, elismert építési vállalkozó lett. Ma sem jobb a helyzet, a mostani rezsim - a Medgyessy-kormány - is az ellehetetlenítésünkre törekszik. Nincsenek reklámjaink, a médiában csak a mocskolódás megy velünk kapcsolatban. A rendszerváltás után kicsit szabadabban lehetett működni, de ez csak arra volt jó, hogy letisztultak a dolgok, kiderült, hogy ki hol van, szét lehetett választani, hogy melyik réteg veszélyes, és kikre kell odafigyelni. Medgyeesyék már tudtak mindent rólunk, így könnyebben alánk tehettek. A komcsi rezsimben nem nagyon kérdezték, hogy hányas a kabát, rögtön vitték az embert. Most kiélezettebb a helyzet, hecckampány folyik ellenünk, kiragadnak részeket a szövegeinkből, és ezekre bármit rá lehet húzni, amit ők akarnak.

- A reklámok hiánya és a hecckampány ellenére elég sokan eljöttek ma este ide.

- Igen, amióta a Rockworld szervezi a koncertjeinket, több helyre eljutunk, mint eddig, és 21 év alatt hét lemezünk jelent meg. Október elején Erdélyben fogunk koncertezni. Az egyik tagunk egy másik együttesben is játszik, már többször felléptek ott, és azt mondta, hogy úgy várnak ott, mint a Messiást.
Az interneten is sok a visszajelzés, érkeztek e-mailek Angliából, Németországból és Svédországból is, ezeket nem a kinti magyarok küldték, hanem az ottaniak, mivel hallgatják a zenénket, és tetszik nekik, meg a szövegek is, mert azokat lefordíttatják. Természetesen a mostani határokon kívül élő magyaroktól sok pozitív hangvételű levél érkezik.

- Mi lesz, ha a román nacionalisták megzavarják erdélyi koncertjeiteket?

- Nem félünk, ha kell, felvesszük a kesztyűt, nincs mese.

A javarészt kopasz fiatalokból álló közönség legközelebb december 6-án találkozhat kedvenceivel Körmenden, mert a két másik együttessel akkor szerepelnek itt újra az Egészséges Fejbőr.

CséTom.
Rábavidék

A zenekar honlapja: Egészséges fejbőr
További információk: www.rockszerda.com


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.