Élménydús nyelvtanári továbbképzés

droszler | 2003. október 02 22:27:48 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Skócia: a kockás szoknya, a Loch Ness-i szörny, a whisky és a huggis hazája

"Soha rosszabb időnk ne legyen!" - hallotta többször is a morcos időjárású Skócia barátságos lakóitól Szirmai Judith, a Kölcsey Ferenc Gimnázium angol szakos tanárnője az alatt a két hét alatt, melyet Edinburghban egy nyelvtanári továbbképzés egyetlen magyar résztvevőjeként töltött.
A tanárnő évek óta sikerrel pályázik a brüsszeli központú Socrates Alapítvány különböző (tanároknak szánt illetve diákokat is érintő) programjaira. Minden idegen nyelv szakos tanárnak három évente van lehetősége arra, hogy angolul vagy az EU bármely hivatalos nyelvén pályázzon nyelvtanári továbbképzésre. Maximálisan 1500 euró nyerhető az utazás, biztosítás, szállás, étkezés és tanfolyamdíj költségeire.
Szirmai Judith 1998-ban Cambrigde-ben már részt vett hasonló tanfolyamon. Idén a Socrates Alapítvány Comenius 2.2-es programja keretében Skóciát választotta úticélul, hiszen ott még nem járt, vonzotta a kastélyok falai között megőrzött legendás történelmi múlt.

- Edinburghba akartam menni, olyan helyre, ahol nagy hagyományai vannak a tengerentúli tanárok továbbképzésének. A British Council (Brit Kulturális Társulás) ajánlásából választottam fogadóiskolát, hogy valóban színvonalas képzést kapjak - avat a részletekbe Szirmai Judith. - 26 oldalas pályázatomban megfogalmaztam, hogy a két hetes tanfolyamon jó módszertani ötleteket szeretnék szerezni a különböző képességű illetve a nem magyar anyanyelvű gyerekek tanításához. Az angoloknak jó tapasztalatik vannak ehhez, hiszen Anglia a nemzetek konglomerátuma.
A szintfelméréssel kezdődő módszertani és nyelvi továbbképzésen a legmagasabb szintű csoportban négy svéd, két spanyol, egy lengyel és egy olasz kolléga mellett én voltam az egyetlen magyar résztvevő. Délelőtt módszertani foglalkozásokon vettünk részt, délután az angol nyelv újdonságaival (napjainban születő, szótárakban még nem közölt kifejezéseivel) ismerkedtünk, Majd kirándulásokat szerveztek számunkra. Kastélyokat, magániskolákat látogattunk, megnéztünk a gyönyörű tavakat. Jártunk a skót királynő ma is használt kastélyának ebédlőjében, fogadójában és a kincseit kiállító galérián. Az angol irodalom jeleseinek (Robert Burns, Walter Scott) tiszteletét is megtapasztaltuk az öntudatos skótok előadásában. Kultúrájukból a népdalok, néptáncok, népviselet közvetítésével kaptunk ízelítőt. Nemzeti ételüket, a juh belsőségeiből készült huggist (kenőmájashoz, disznósajthoz hasonlítható) is megkóstoltuk. A híres skót whisky előállításának módjával egy kisüzemben ismerkedtünk meg.
A változékony skót időjárás közepette mindennapi kellék az esernyő és a vastag pulóver, hiszen egy nap alatt három évszak váltja egymást. Ha napsütésre ébrednek a helyiek, akkor sem merik azt mondani, hogy jó időnk lesz, óvatosan csak ennyit kívánnak maguknak: "Soha rosszabb ne legyen!" - mondja úti élményei zárásaként mosolyogva a világjáró tanárnő.
Cst
Rábavidék


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.