Épületenergetikai fejlesztések Körmenden két intézményben

droszler | 2015. december 15 18:47:29 | körmendi hírek |

Új nyílászárókat és hőszigetelést kapott a gimnázium és az óvoda

A sikeres önkormányzati pályázatnak köszönhetően a maximális támogatási összeget, azaz 150 millió forintot nyert Körmend városa a Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda Dienes Lajos Úti Tagóvodájának felújítására a KEOP -2015-5.7.0. pályázaton. Az épületek homlokzati falainak hőszigetelését, színezését és a külső nyílászárók cseréjét végezték el a szakemberek december közepéig.

A felújítási munkálatok megkezdése után egy héttel, október 12-én sajtótájékoztatón számolt be a gimnázium és a Dienes Lajos utcai óvoda energetikai korszerűsítéséről Bebes István polgármester és Farkas Tiborné, a KLIK Körmendi Tankerületének igazgatója, valamint Laczó Tamás, intézményvezető a gimnáziumban.
Bebes István polgármester elmondta, hogy két évvel ezelőtt Laczó Tamás intézményvezetővel körbejárták az iskolát, és az épület műszaki állapotát látva a teendőkkel megtelt egy kis kockás notesz. Ennek a pályázatnak a sikere annak köszönhető, hogy a kiíráskor már rendelkezésre állt a forrás. Ugyanis a képviselő-testület az éves költségvetés tervezésekor anyagi forrásokat biztosított az adódó uniós pályázati lehetőségek kihasználására. Az energiahatékonysági programban korábban már nyert Körmend városa: a Somogyi Béla Általános Iskola és az önkormányzat épületének tetejére építettek be napelemeket, hogy csökkentsék az önkormányzat terheit. Az újabb lehetőséggel két önkormányzati üzemeltetésű intézmény korszerűsödött, miután a közbeszerzés lezajlott, a kivitelező kiválasztása megtörtént, gyorsan és hatékonyan végezték el a munkákat december közepéig. A polgármester még a projekt indításakor türelmet kért a gyerekektől, a szülőktől és az intézmények dolgozóitól, mert a felújítás – az őszi szünetet leszámítva - az iskola, illetve az óvoda működési idejére esett. Most már elmondható, hogy a felújítás alatt zökkenőmentesen zajlott az oktatás.

Farkas Tiborné, a KLIK Körmendi Tankerületének igazgatója örömének adott hangot, hogy Körmend városa, mint működtető, a KLIK pedig, mint fenntartó felelősséggel egyengetik a gimnáziumot infrastrukturális és szakmai szempontból. Annál is inkább fontos ez, mert az intézmény térségközponti szerepet tölt be az oktatás területén. Az iskola az utóbbi időszakban több szakmai, tartalmi és módszertani fejlesztésben vett részt, ami a most befejeződött energetikai korszerűsítéssel csak kiteljesedett, hiszen külső megjelenésében is vonzóbbá vált a szülők és a diákok számára az intézmény. A jövőben a természettudományok, a sport és az idegen nyelvek oktatása területén ígér megújulást. Mindez segíti a beiskolázást, amit jól mutat, hogy az utóbbi években egyre több diák jelentkezik a körmendi gimnáziumba.

Laczó Tamás intézményvezető emlékeztetett arra, hogy 2010-es igazgatói kinevezése óta jelezte az iskola felújításának sürgető szükségességét. Öt évvel ezelőtt a fűtéskorszerűsítés megtörtént. Az a kis kockás polgármesteri notesz a feljegyzett sok-sok feladattal pedig a város, mint új fenntartó és az intézmény közötti türelem jelképe is lehet. Kiemelte, hogy az építési területté vált udvaron a kockázatokra felhívták a tanulók figyelmét, amit a diákok fegyelmezetten tudomásul is vettek. Az adódó kellemetlenségeket elviselték, és az örömre koncentráltak, ami az intézmény tartalmi megújulása mellett az épített környezet esztétikai megújulását is eredményezte.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.