Az aradi vértanúkra emlékeztek

droszler | 2003. október 06 17:27:09 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Felvállalták a sorsot

Október 5-én este fél hatkor az aradi vértanúk emlékművénél kezdődött a városi ünnepség. Először a Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola diákjai mutatták be műsorukat, majd Dr. Hankó-Faragó Miklós, az Igazságügy Minisztérium politikai államtitkára mondta el ünnepi beszédét.
Miután köszöntötte a megjelenteket, kijelentette, hogy 154 éve minden évben meghatottan és kegyelettel gyűlünk össze megemlékezni azokról a férfiakról, akik életüket adták a hazáért. 154 éve szorul el a szívünk, amikor megpillantjuk ezt a dátumot a naptárban, és azóta gyászol ezen a napon az egész magyarság az egész világon. Ez az ünnep azon ritka ünnepeink egyike, amelynek megítélésében teljes az egyetértés.
Mi az, amire ez a gyászos nap még mindig ugyanazzal a szenvedéllyel emlékeztet? Egy demokratikus, független, nemzeti hagyományaira büszke Magyarország. Ez volt az egyetlen korszak, amikor megtörtént a csoda, és a nemzet kezébe vehette a sorsát. Talán furcsa 1848 kapcsán demokráciáról és jogállamiságról hallani, de a 12 pontban szereplő követelések máig demokráciánk alapkövei. Hű örökösei kívánunk maradni őseink hagyatékának; véráztatta hagyaték ez. Kattintson a képere !Mindannyiunk öröksége ez, amit meg kell őriznünk. Az aradi hősök felvállalták a sorsot, pedig csak az utókor hálájára tarthattak számot. Ezen a napon azokra is emlékezünk, akiknek a nevét nem jegyezte fel a történelem. A legfontosabb, amit tőlük tanulhatunk, hogy meggyőződésünket, a szabadság melletti elkötelezettségünket vállalnunk kell, bármilyen bajba is kerüljünk miatta.
Befejezésül Dr. Hankó-Faragó Miklós azt mondta, hogy unokáink fogják megítélni, hogy sikeresen adtuk-e át nekik a magyar szabadság és demokrácia örökségét.
Az aradi hősök emlékművének megkoszorúzása után a megemlékezés résztvevői fáklyás felvonulással mentek át a Kossuth-szoborhoz, ahol az intézmények és a pártok képviselői helyezték el koszorúikat.

CsT
Rábavidék
Fotó: Jámbori Tamás


Képek nyagyításához klikk a képre.

Kattintson a képere !
Kattintson a képere !
Kattintson a képere !
Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.