Farsangi malacságok - Böllérverseny
droszler | 2016. január 15 13:35:17 | körmendi hírek | | |
Fotó: Jámbori FARSANGI MALACSÁGOK – BÖLLÉRVERSENY Körmend, Piactér 2016. február 13. Szombat Böllérverseny – Részvételi feltételek A Körmendi Kulturális Központ felhívással fordul az érdeklődők felé, hogy versenyzőként vegyenek részt a Farsangi Malacságok elnevezésű Böllérversenyen. A megmérettetés célja, hogy városunkban felelevenítsük a téli disznóvágás hagyományát. Ennek érdekében kérjük Önöket, hogy nevezzenek a versenyre, legyenek partnereink az érdeklődők kérdéseinek megválaszolásában, illetve a látogatók kóstoltatásában! A fesztivált reményeink szerint több száz, esetleg ezer látogató is felkeresi, akik minden bizonnyal szívesen megkóstolják az versenyen induló csapatok által elkészített étkeket. A versenyre jelentkezni 2016. január 29-én 13.00 óráig lehet. A helyszínre való tekintettel jelentkezőket csak korlátozott számban, jelentkezési sorrendben tudunk fogadni (8 csapat), ezért kérjük, hogy megfontolás után mihamarabb regisztráljanak a szervezőknél! Csapatlétszám: minimum 6 fő Legyen ez a nap valódi gasztronómiai élmény mindenkinek, nevezzenek a versenyre! Időpontja és helyszíne: - 2016. február 13. (Szombat) - 7.00 óra, Körmend Piactér - A böllérverseny kezdésének időpontja: 7.00 óra, mely időpontra minden induló csapatnak jelen kell lennie, s egy utolsó pontosítást követően 7:30-as kezdettel elejét vehessük a versenynek, mihamarabb nekiláthassunk a munkának! - A pontos megjelenés elvárt! Felszerelés: A megfelelő technikai felszerelést minden csapatnak magának kell biztosítania! Ide tartozik pl.: - kotlák, gáztűzhelyek, gázmelegítők, gázégők, fogóvas, bontószék, rendfa, hurkatöltő, daráló, húsos láda, edények, kádak, teknők, fazekak, tepsi, kések stb., azaz minden, ami a disznóöléshez és a feldolgozáshoz szükségeltetik! - Folyamatos kézmosásra alkalmas víztároló edény (fertőtlenítős víznek). - Étel minta vételéhez szükséges tároló edények (minden fajta elkészített ételhez). - Kötény, köpeny, sapka, fejpánt. - Tányér és tálak a zsűrizésnél a terítésnek. - Hosszabbító kábel (minimum: 25 méter). - Kötöző madzag. - 1 db 6 kg-os 34A 183BC típusú tűzoltó készülék/csapat. A rendezők biztosítják: - 1 db élő sertés (120-140 kg, helyszínen sorsolás alapján kapják a csapatok) - A feldolgozáshoz és a kínáláshoz csapatoknak sátor - 2 db sörpad garnitúra/csapat - Meleg víz - A kóstoltatáshoz műanyag tányér és evőeszköz, illetve kenyér. A csapatoknak kell beszerezniük a szükséges fűszereket, alapanyagokat! A beszerzett szükséges alapanyagok tekintetében minden csapat részére – az élő disznó árán felül – maximum 10.000 forintos támogatást tudunk számla ellenében nyújtani abban az esetben, amennyiben a kóstolójegyek elszámolása során a csapat minimum a bekerülési költségeket bevételezi. Aki e támogatáson felül mást és többet szeretne felhasználni a feldolgozáshoz, kérjük, hogy gondoskodjon róla és hozza magával! Disznóvágás: - A disznóvágás sorrendjét előzetes sorsolással döntjük el. - Hivatalos szabályoknak megfelelően történik (kábítás). Az állatok feldolgozása során az élelmiszerhigiéniai előírásokat maradéktalanul be kell tartani! Felhívjuk a megmérettetésben részt vevők figyelmét, hogy a teljes disznót fel kell dolgozni, mivel csak az elkészített ételekkel szolgálhatnak a fogyasztók felé, így tőkehús árusítására nincs lehetőség. Az érdeklődő vendégek kóstoltatása és kiszolgálása csak kóstolójegy ellenében történhet! A jegyek árusítását kizárólag a Körmendi Kulturális Központ munkatársai végzik a helyszínen! A hurkákat, a kolbászt a bolti vásárolt, tisztított bélbe kell tölteni. Mindenki a saját ízlése szerint készítheti a termékeket! A csapatok szabadon készíthetnek disznósajtot, resztelt májat, böllérmájat, töpörtyűt, párolt káposztát, ezek a termékek azonban nem kerülnek zsűrizésre. A böllérverseny zsűrizésének menetrendje: A böllérverseny során, a hagyományos módon, hagyományos eszközökkel elkészített disznótorost szakavatott zsűri bírálja el. Az eredményhirdetéssel egybekötött programzárás tervezett időpontja: 15.30 óra. A zsűri folyamatosan figyelemmel kíséri a csapatok tevékenységét, a munka szakszerűségét, és folyamatosan kóstolja az ételeket úgy a készítés során, mint elkészítve. Zsűrizésre elkészített ételek leadásának időpontja és mennyisége: 13.00 óra Toros káposzta 13.30 óra Disznótoros tál Pecsenye készen Sült oldalas készen Májas hurka készen Véres hurka készen Sültkolbász készen A zsűri a következő szempontokat veszi figyelembe: - A csapat egységes megjelenése. - Fogó pálinka minősége. - Ölési technika, kivitelezés. - Pörzsölés, mosás. - Bontás. - Tisztaság, higiénia. - Feldolgozás. - Tálalás, díszítés. - Ételek minősége, ízletessége. - Mosogatás, takarítás. - A környezettudatos (szelektív) hulladékgyűjtés alkalmazása. - A tisztaság és a higiénia be nem tartása pontlevonással, illetve a csapat kizárásával járhat együtt. Kérjük Önöket, legyenek partnereink a következőben is: mivel a teljes verseny alatt nagyon fontos szerepet tölt be a higiénia és tisztaság (pontozásnál is számít), ennek jegyében környezettudatos magatartásra hívjuk fel a csapatok figyelmét (szelektív hulladékgyűjtés). A Szervezők a nemes versengéshez mindenkinek jó hangulatot, balesetmentes napot és jó szórakozást kívánnak! A Böllérversennyel, a jelentkezéssel és költségelszámolással kapcsolatban keresse a Körmendi Kulturális Központ munkatársát a 94/594-227- es telefonszámon, vagy személyesen a Berzsenyi u. 11. sz. alatt. Képek a 2015-ös Böllérversenyről |
Lakossági kapcsolatok
központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.
Hasznos információk
Programok
2024.március 29. péntek
H | K | Sz | Cs | P | Sz | V |
1 |
2 |
3 | ||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
Legfrissebb
- Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!
- Színházi előadás
- Kiállítás megnyitó
- Rendörségi hírek
- II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny
- Változik a Körmendi Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása
- Autó motortere égett Körmenden
- Rendőrségi hírek
- ETCS vonatbefolyásoló rendszert épít ki a GYSEV
- XIV. Tavasz ünnep
- Rendőrségi hírek
- Kóbor kutya keresi gazdáját
- Rendőrségi hírek
- Lezárt akta
- Forgalomkorlátozás Szombathelyen
- A Lasko ment tovább
- Rendőrségi hírek
- Hóátfúvás nehezíti a közlekedést továbbra is Vas megyében
- Pályázati felhívás
- Utinform jelentés
- Gysev közlemény
- Savaria Filmszínház műsora