Farsangi malacságok - Böllérverseny

droszler | 2016. január 15 13:35:17 | körmendi hírek |
            Fotó: Jámbori

FARSANGI MALACSÁGOK – BÖLLÉRVERSENY
Körmend, Piactér
2016. február 13. Szombat

 
Böllérverseny – Részvételi feltételek
A Körmendi Kulturális Központ felhívással fordul az érdeklődők felé, hogy versenyzőként vegyenek részt a Farsangi Malacságok elnevezésű Böllérversenyen. A megmérettetés célja, hogy városunkban felelevenítsük a téli disznóvágás hagyományát.
Ennek érdekében kérjük Önöket, hogy nevezzenek a versenyre, legyenek partnereink az érdeklődők kérdéseinek megválaszolásában, illetve a látogatók kóstoltatásában! A fesztivált reményeink szerint több száz, esetleg ezer látogató is felkeresi, akik minden bizonnyal szívesen megkóstolják az versenyen induló csapatok által elkészített étkeket.

A versenyre jelentkezni 2016. január 29-én 13.00 óráig lehet. A helyszínre való tekintettel jelentkezőket csak korlátozott számban, jelentkezési sorrendben tudunk fogadni (8 csapat), ezért kérjük, hogy megfontolás után mihamarabb regisztráljanak a szervezőknél!
Csapatlétszám: minimum 6 fő

Legyen ez a nap valódi gasztronómiai élmény mindenkinek, nevezzenek a versenyre!

Időpontja és helyszíne:
- 2016. február 13. (Szombat) - 7.00 óra, Körmend Piactér
- A böllérverseny kezdésének időpontja: 7.00 óra, mely időpontra minden induló csapatnak jelen kell lennie, s egy utolsó pontosítást követően 7:30-as kezdettel elejét vehessük a versenynek, mihamarabb nekiláthassunk a munkának!
- A pontos megjelenés elvárt!

Felszerelés:
A megfelelő technikai felszerelést minden csapatnak magának kell biztosítania!
Ide tartozik pl.:
- kotlák, gáztűzhelyek, gázmelegítők, gázégők, fogóvas, bontószék, rendfa, hurkatöltő, daráló, húsos láda, edények, kádak, teknők, fazekak, tepsi, kések stb., azaz minden, ami a disznóöléshez és a feldolgozáshoz szükségeltetik!
- Folyamatos kézmosásra alkalmas víztároló edény (fertőtlenítős víznek).
- Étel minta vételéhez szükséges tároló edények (minden fajta elkészített ételhez).
- Kötény, köpeny, sapka, fejpánt.
- Tányér és tálak a zsűrizésnél a terítésnek.
- Hosszabbító kábel (minimum: 25 méter).
- Kötöző madzag.
- 1 db 6 kg-os 34A 183BC típusú tűzoltó készülék/csapat.

A rendezők biztosítják:
- 1 db élő sertés (120-140 kg, helyszínen sorsolás alapján kapják a csapatok)
- A feldolgozáshoz és a kínáláshoz csapatoknak sátor
- 2 db sörpad garnitúra/csapat
- Meleg víz
- A kóstoltatáshoz műanyag tányér és evőeszköz, illetve kenyér.

A csapatoknak kell beszerezniük a szükséges fűszereket, alapanyagokat!
A beszerzett szükséges alapanyagok tekintetében minden csapat részére – az élő disznó árán felül – maximum 10.000 forintos támogatást tudunk számla ellenében nyújtani abban az esetben, amennyiben a kóstolójegyek elszámolása során a csapat minimum a bekerülési költségeket bevételezi.

Aki e támogatáson felül mást és többet szeretne felhasználni a feldolgozáshoz, kérjük, hogy gondoskodjon róla és hozza magával!

Disznóvágás:
- A disznóvágás sorrendjét előzetes sorsolással döntjük el.
- Hivatalos szabályoknak megfelelően történik (kábítás).
Az állatok feldolgozása során az élelmiszerhigiéniai előírásokat maradéktalanul be kell tartani!

Felhívjuk a megmérettetésben részt vevők figyelmét, hogy a teljes disznót fel kell dolgozni, mivel csak az elkészített ételekkel szolgálhatnak a fogyasztók felé, így tőkehús árusítására nincs lehetőség. Az érdeklődő vendégek kóstoltatása és kiszolgálása csak kóstolójegy ellenében történhet! A jegyek árusítását kizárólag a Körmendi Kulturális Központ munkatársai végzik a helyszínen!

A hurkákat, a kolbászt a bolti vásárolt, tisztított bélbe kell tölteni.
Mindenki a saját ízlése szerint készítheti a termékeket!
A csapatok szabadon készíthetnek disznósajtot, resztelt májat, böllérmájat, töpörtyűt, párolt káposztát, ezek a termékek azonban nem kerülnek zsűrizésre.

A böllérverseny zsűrizésének menetrendje:
A böllérverseny során, a hagyományos módon, hagyományos eszközökkel elkészített disznótorost szakavatott zsűri bírálja el. Az eredményhirdetéssel egybekötött programzárás tervezett időpontja: 15.30 óra.
A zsűri folyamatosan figyelemmel kíséri a csapatok tevékenységét, a munka szakszerűségét, és folyamatosan kóstolja az ételeket úgy a készítés során, mint elkészítve.
Zsűrizésre elkészített ételek leadásának időpontja és mennyisége:
13.00 óra Toros káposzta
13.30 óra Disznótoros tál
 Pecsenye készen
 Sült oldalas készen
 Májas hurka készen
 Véres hurka készen
 Sültkolbász készen

A zsűri a következő szempontokat veszi figyelembe:
- A csapat egységes megjelenése.
- Fogó pálinka minősége.
- Ölési technika, kivitelezés.
- Pörzsölés, mosás.
- Bontás.
- Tisztaság, higiénia.
- Feldolgozás.
- Tálalás, díszítés.
- Ételek minősége, ízletessége.
- Mosogatás, takarítás.
- A környezettudatos (szelektív) hulladékgyűjtés alkalmazása.
- A tisztaság és a higiénia be nem tartása pontlevonással, illetve a csapat kizárásával járhat együtt.

Kérjük Önöket, legyenek partnereink a következőben is: mivel a teljes verseny alatt nagyon fontos szerepet tölt be a higiénia és tisztaság (pontozásnál is számít), ennek jegyében környezettudatos magatartásra hívjuk fel a csapatok figyelmét (szelektív hulladékgyűjtés).

A Szervezők a nemes versengéshez mindenkinek jó hangulatot, balesetmentes napot és jó szórakozást kívánnak!

A Böllérversennyel, a jelentkezéssel és költségelszámolással kapcsolatban keresse a
Körmendi Kulturális Központ munkatársát a 94/594-227- es telefonszámon,
vagy személyesen a Berzsenyi u. 11. sz. alatt.


Képek a 2015-ös Böllérversenyről


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.