Tízezer nő kap meghívót méhnyakszűrésre az ÁNTSZ-től a következő napokban

droszler | 2016. január 25 10:12:17 | közérdekü |
2016-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így évközben egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás.
Hazánkban a méhnyakrák miatti halálozás magas, az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. A méhnyakrák miatt bekövetkező halálozások száma évek óta nem csökken, évente közel 400 nőt veszítünk el. Pedig a betegség kialakulása szűrővizsgálattal megelőzhető, illetve az időben felismert elváltozás megfelelő hatékonysággal kezelhető.
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2009-ben indította el a védőnői népegészségügyi célú méhnyakszűrést. 2015-ben egy európai uniós program keretében újabb védőnők szereztek képzettséget a méhnyakszűrés végzésére, és csatlakoztak a szűrést végző védőnőkhöz. Átfogó, hosszú távú célunk, hogy a hazai méhnyakrák okozta halálozás jelentősen csökkenjen. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztése tovább folytatódik. Ennek részeként februárban tízezer 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre.
Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető és a jogosultak számára ingyenes. Az ÁNTSZ kéri, és egyben biztatja azokat, akik meghívó levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével.

ántsz.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.