Bezár az ötvenéves körmendi cipőgyár

droszler | 2003. október 08 18:30:52 | körmendi hírek |
SAJTÓSZEMLE

Ötven év után végleg bezárja kapuit az MSC Hungary Kft. cipőgyára Körmenden.

A városban több száz ember állása szűnik meg. A nyugati határvidéken egyre több üzemet zárnak be a tulajdonosok.
Néhány nap alatt leszerelik Körmenden a gépeket, és a szombathelyi központba szállítják azokat. Az MSC Hungary Kft. szombathelyi üzemében 107 embert foglalkoztatnak tovább, és autóbusszal szállítják őket a vasi megyeszékhelyre. A cég kifizeti a 370 munka nélkül maródó dolgozóknak a törvényesen járó végkielégítéseket - mondta az MTI-nek Doktorné Németh Margi gazdasági igazgató.
A kft. szeptemberben százmillió forintos munkahelymegtartó támogatást kapott a munkaügyi tárcától, így az őriszentpéteri cipőfelsőrész-készítő üzem továbbra is termelhet, a beledi üzemet azonban szintén napokon belül bezárják, csupán a meglévő rendeléseket gyártják le. A kormány 190 millió forintot biztosított a térségnek munkahelyteremtésre, így kilencvenmillió forinton kell osztoznia négy városnak:
A körmendi üzem felszámolását egy ingatlan tulajdonjogi vitája is elősegítette, ugyanis a Batthyány-kastélyban levő terület egy bírósági döntés után újból a kincstár tulajdonába került. A bizonytalan tulajdonjogi helyzet miatt a kft. nem vállalta az épület korszerűsítését.
Az MSC Hungary Kft. 1992-ben még 2700 embert foglalkoztatott Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében.
Bebes István polgármester lapunknak elmondta: 470 embert bocsátottak el, s mivel a Styl Rt. is bezárt, hatszáz fővel nőtt a munkanélküliek száma Körmenden. Az önkormányzat húsz, a városban működő cégek további 230 embert tudnak közülük foglalkoztatni: Abban az esetben, ha a Földalapkezélő Kht.-vel megállapodnak az ipari park létrehozásáról, 150-200 munkahelyet tudnak teremteni - tette hozzá a polgármester.
A nyugati határvidéken egyre több üzemet zárnak be a tulajdonosok, a munkahelyteremtő alap pedig nem nyújt kellő fedezetet a probléma rendezésére.

(Magyar Nemzet, 2003. október 8.)




Megszűnik a termelés a körmendi cipőgyárban

Mától megszűnik a termelés a szombathelyi székhelyű MSC Hungary Cipőgyártó Kft. körmendi üzemében. Az ott dolgozó 590 alkalmazott közül 350 ember veszíti el munkahelyét, 120-nak Szombathelyen kínálnak állást. A többieknek gyes, gyed, betegség és katonai szolgálat miatt nem lehet felmondani. Mint korábban beszámoltunk róla, a másfél éve még 2500 fős svájci tulajdonú nagyvállalat több üzemét bezárta, és összesen 1150 dolgozót bocsátott el. Doktorné Németh Margit gazdasági vezető elmondta: a körmendi leépítés fő oka egy ingatlanvita. Ottani üzemük az 1959 óta a műemléki védettségű Batthyány-kastély melléképületében működött. Ezt á cég 1991-ben megvásárolta a Sabaria cipőgyártól. Egy későbbi jogszabályváltozás miatt viszont elidegeníthetetlenné vált az időközben kiemelt védettséget kapott teljes kastélyegyüttes. Ezért az MSC tulajdonjogát kártérítés nélkül törölték. Ezt a cég nem tudta elfogadni, és pert indított a Kincstári Vagyon Igazgatóság (KVI) ellen. Ezt első fokon elvesztették, a másodfokú tárgyalást várhatóan novemberben tartják. Szabó Katalin, a KVI Vas megyei kirendeltségének vezetője azt mondta: ismeretei szerint az ingatlan megvásárlásakor megsértették a kincstári vagyon értékesítésére vonatkozó jogszabályokat, és ezért semmis az 1991-es adásvételi szerződés. (Tudósítónktól)

(Népszabadság, 2003. október 8.)




Bezár a körmendi cipőgyár


Ötven év után végleg bezárja kapuit az MSC Hungary Kft. cipőgyára Körmenden, ezzel 370 munkahely szűnik meg a Rába-parti városban. Doktorné Németh Margit, az MSC Hungary Kft. gazdasági igazgatója elmondta: a körmendi üzemben ma leáll a termelés, a hét végéig leszerelik és a szombathelyi központi gyárba szállítják a gépeket. A gazdasági igazgató szerint a cég kifizeti a munka nélkül maradó dolgozóknak a törvényesen járó végkielégítéseket. Százhét embert az MSC Hungary Kft. szombathelyi központi üzemében foglalkoztatnak tovább, és autóbusszal szállítják őket a vasi megyeszékhelyre.
Forrás: Népszava


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.