Játszva tanulni komoly témákról

droszler | 2016. február 18 22:34:56 | körmendi hírek |

A környezeti nevelés is az Olcsai iskola Pedagógiai Programjának egyik fontos pontja. Céljaink közé tartozik, hogy az életkori sajátosságokat figyelembe véve kialakítsuk tanulóinkban a környezet ismeretén és személyes felelősségen alapuló környezetkímélő magatartást, érzékennyé tegyük őket a környezet állapota iránt. Erre számos lehetőség van a tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységek során.

Február 17-én meghívásunkra iskolánkba látogatott az „ÖKOjáték környezettudatos élményprogram", melynek különböző foglalkozásai lehetőséget kínáltak arra, hogy felkeltsük az 1-6. évfolyamon tanuló gyermekek figyelmét környezetünk védelmére.

A legkisebbeknek és telephelyünkön tanuló diákjainknak Koltay Eszter és Sőnfeld Mátyás a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelem fontosságáról mutatott be egy mesejátékot Lim-lom mese címmel. A gyerekek aktív részeseivé váltak a produkciónak, együtt énekeltek a szereplőkkel. Megtanulták a témához kapcsolódó fogalmak jelentését.

A nagyobb diákjaink rendhagyó ének-zene órán vettek részt. A ZeneBatyu-ból ÖKO-hangszerek kerültek elő. Egyszerű, hétköznapi tárgyakkal (szívószál, üres flakon, papír,lufi, fémedények) lehetett kellemes, ismert dallamokat előcsalogatni. Közös énekléssel zárult ez a hangulatos óra. Felhívta a gyermekek figyelmét arra, hogy milyen egyszerűen nagyszerű, olcsó „hangszerek" válhatnak az egyébként kidobásra kerülő háztartási hulladékokból.

A szervezők az Utazó Iskola Program keretén belül Bank Velem címmel játékos oktatással erősítették diákjaink pénzügyi ismereteit. Néztek rajzfilmet, játszottak, s úgy gazdálkodtak csoportokban, mint egy család. Az interaktív órán a család pénzzel való gazdálkodásáról, a tudatos költségvetés készítésről, a takarékoskodásról volt szó. A pénzügyi ismereteik mellett fejlődött a gyerekek vitakészsége is.

A délelőtt interaktív ÖKO játszóházzal zárult. Az érdekes feladatok lehetővé tették, hogy tanulóink általános képességei és kulcskompetenciái is fejlődjenek, miközben környezetük aktív és tudatos résztvevőivé válnak.

A program elsődleges feladata az volt, hogy felhívjuk diákjaink figyelmét a környezet megóvásának és a pénz kezelésének fontosságára. Ezen napon színesebbé, változatosabbá, élményszerűbbé tettük a tanulást, segítettük egy olyan értékrend kialakítását, mely a fenntartható fogyasztást szorgalmazza. Hiszen a jövőhöz egy tudatos, felelősségteljesen gondolkodó felnövekvő generációra van szükség.

Forrás: Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola

Képek a rendezvényről



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.