Nyári időszámítás

droszler | 2016. március 15 10:24:49 | közérdekü |
Március27-én kezdetét veszi a nyári időszámítás, hajnali két órakor három órára kell az órákat állítani

A Magyarországon jelenleg alkalmazott, az európai gyakorlathoz igazodó szabály 1996 óta érvényes.

A nyári időszámítás kezdete eszerint március utolsó vasárnapja. Ekkor az órákat – közép-európai idő szerint – hajnali 2-kor előre kell igazítani 3 órára. Ez a vasárnap így 23 órát tartalmaz, az ilyenkor elveszett egy órát októberben kapjuk vissza. (Az órák ebben az időszakban a nap járásához képest egy órával előrébb járnak.)


A nyári időszámítás október utolsó vasárnapján zárul, az órákat az őszi átállítás napján – közép-európai idő szerint – hajnali 3-kor vissza kell igazítani 2 órára. (Ez egy 25 órás vasárnap.)

A számítógépek, mobiltelefonok, digitális órák nagy többsége automatikusan átáll az új időre. A többit „kézzel” lehet átállítani.

A menetrendek az átállási napokon az illetékes közlekedési vállalatok elhatározása szerint alakulnak. (A MÁV például azt az elvet követte az utóbbi években, hogy a nemzetközi vonatok az őszi idő-átállításnál a határállomáson várakoztak az új időszámítás szerinti indulási időre. Amikor pedig – tavasszal – az átállással egy órát vesztettek, akkor az átállítástól kezdve névlegesen egy órás késéssel közlekedtek tovább.)

Nyáron nálunk, Magyarország időzónájában a számítógépek UTC+02:00 óra (CEST, Central European Summer Time), télen UTC+01:00 óra (CET, azaz Central European Time) beállítással üzemelnek. (A greenwichi középidő, a GMT fogalma már nem szabványos, helyette az „egyezményes koordinált világidő” – UTC, Universal Time Coordinated – elnevezés használatos.)

Az átállási időpontok az Európai Közösségek országaiban a nálunk alkalmazottal megegyeznek. (Az átállás nem a helyi idő szerint történik, hanem ugyanazon időpontban.) A világ országaiban azonban az óraállítási szabályok nem egységesek. Sőt, nem is mindenütt használnak nyári időszámítást! Az Egyenlítő – tágabb – környezetében a nap hossza túl keveset változik az év folyamán ahhoz, hogy a különbség kihasználható legyen. Nem áll át Oroszország, Belarusz, Ukrajna, Kína, Japán, csaknem egész Ázsia és Afrika, Dél-Amerika nagyobb része, sőt – az egyébként nyári időszámítást alkalmazó – USA néhány területén sincs átállás, például Hawaii, Puerto Rico, és Arizona nem igazítja át az óráit. (De a Navaho indián rezervátum, melyet Arizona állam területéből hasították ki, alkalmazza a nyári időszámítást.)

Forrás: pontosido.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.