Már magyarul is olvasható az éghajlatváltozásról szóló jelentés összefoglalója

droszler | 2016. március 23 16:59:46 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat közreműködésével március 23-án, a Meteorológiai Világnapon magyar nyelven is hozzáférhetővé vált az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) Ötödik Értékelő Jelentés Szintézisének Döntéshozói Összefoglalója.

 Az összefoglaló tényként állapítja meg, hogy a globális felmelegedés elsődlegesen az emberi tevékenységhez köthető. Az üvegházhatású gázok fokozódó kibocsátásával megnő a visszafordíthatatlan változások valószínűsége. A Föld természeti és társadalmi környezetét egyaránt befolyásoló éghajlatváltozás az egyre szélsőségesebb időjárási események intenzitásában és gyakoriságában figyelhető meg.
Magyarországon a múlt század eleje óta tapasztalt 1 °C-os országos hőmérséklet-emelkedés meghaladja a globális növekedés 0,81 °C-ra becsült mértékét. Ezért a korábbiaknál is fontosabb a megelőzés és a felkészülés, a kockázatok kezelésében az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a hatások azonnali mérséklése együttesen jelenthet csak hatékony megoldást.
A Döntéshozói Összefoglaló magyar nyelvű változata az IPCC hivatalos honlapján, a http://www.ipcc.ch/pdf/reports-nonUN-translations/hungarian/ar5-spm-syr.pdf linken érhető el 2016. március 23-ától.

Forrás:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály




Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.