Levél az irodavezetőnek

droszler | 2003. október 10 17:13:47 | körmendi hírek |
Körmend Város Polgármesteri Hivatala
Városfejlesztési, Városüzemeltetési és
Környezetvédelmi iroda
Czafit Csaba
Irodavezető Úrnak
Körmend, Szabadságtér 7.


Tisztelt Irodavezető Úr!

600l-2/2oo3 sz. levelében foglaltak alapján a "játszóterek és eszközök felmérése" érdekében a 7.számú választókerület önkormányzati területén működő intézmények ( bölcsőde, óvoda) ,valamint közterületen lévő játszóterek, játszószerek állapotának felmérése céljából lakossági fórumot hirdettem meg 2003.október 8-án.
A mellékelt jelenléti ívben szereplő gyermekes szülők az alábbi módon fejtették ki véleményüket :

-Az óvoda területén lévő balesetveszélyes fém játszószereket haladéktalanul kérik elbontani és elszállítani a nagy ,illetve kis udvarról (mászókák, csúszdák 5 db)
- A kis udvar területének tereprendezését kérik

*
A beszélgetés során meghatározásra került, hogy a választókerületben lévő játszóterek (Alkotás u. Dózsa György utca ) 1-10.év közötti gyermekek játszóhelyei ! Ez a megállapítás azért fontos, mert ezekre a játszóterekre a szülői felügyelettel e korosztályt kísérik el a szülők.
A nagyobb 11-l8 év közötti gyermekek számára szabadidős tér (focipálya, palánk. ping-pong asztal, gördeszkázó hely stb. álljon rendelkezésre a Dózsa Gy. ut végén részben kiépített pályán, részben a zöld területen) Fontos szabály! - a két különböző korosztály ne keveredjen a különböző helyszíneken, azaz a hinta, vagy homokozó ne legyen a focipálya közelében, ezeket a területeket a balesetveszély miatt szét kell választani! A szülői felügyeletet már nem igénylő fiatalok számára alkalmas pályát lehetne építeni a piac területén megfelelő ellenőrzés és önkormányzati felügyelet mellett!

*

A megbeszélésen részt vevő közösség kéri, hogy az Alkotás utcai - jelenleg teljesen lepusztult játszótér területén kerítéssel és élő sövénnyel körülvett zárható kisgyermekek részére alkalmas játszótér készüljön a 2004. esztendőben EU-s szabványú természetes alapanyagú környezetbarát játszószerekkel (katalógus mellékelve) benépesítve. A közösség igényli az őrzött játszóteret. Fontolóra veszi civil szervezet létrehozását a gyermekek játszóhelyeinek biztosítására. A terület rendezetlensége ellenére a már két oldalról bekerített helyen védett játszóteret lehetne kialakítani, ami jórészt megoldaná a Deák Ferenc utcai tömb , az Alkotás utcában és a Rákóczi utcai tömbben élők kisgyermekeinek civilizált játszását is.
A kis alapterületre homokozót, elöl korláttal ellátott hintát, mászókát, kisvonatot, libikókát rugós kiskakast stb. lehetne elhelyezni pihenőpadokkal együtt, ahol a szülők a kisgyermekekkel együtt tudnának pihenni.
A játszótérre a bekerítés okán állatok nem tudnának bejutni, célszerű lenne őrzését megoldani.
A játszótér megújítását az itt épülő 13 lakásos új épületbe költöző gyermekes családok is támogatnák.
Fontos megállapítás :A kisgyermekes anyák(apák) egy -egy rövidebb időre vinnék a gyermekeket a játszótérre akár naponta többször is. A távolabbi helyekre való eljárás az otthoni munkák nagyobb szünetei adnak csak módot!

A Dózsa György utcai fa játszószerekkel ellátott játszóteret részben fel kell újítani a következő években az Alkotás utcai játszótér létesítését követően. A nagyobb gyerekeket a kicsiktől el kell különíteni ! Már a következő évben kezelni kell a nagyobb füves térségen a 10 év feletti gyerekek szabad mozgást, labda és más játékokra lehetőséget biztosító szabadidős teret. Az aszfaltozott pályát felújítani, dróthálót javítani, esztétikusabbá tenni, azon a részen biztosítani más típusú játszószereket is! Kerékpárpálya, gördeszka, görkorcsolya, télen esetleg hagyományos korcsolyapálya létesülhetne!

Fontos megállapítás: A Dózsa György utca melletti úttesten szabálytalanul parkoló KAMIONOK és más TEHERAUTÓK , valamint a BUSZ parkolás veszélyezteti a gyermekek testi épségét! Közterületi felügyelők, a körzeti felügyelő fokozott jelenléte kívánatos. Meg kell akadályozni a mindennapos motoros és autós száguldozást! A közösség jó lehetőséget lát a SPAR körül, illetve a PIAC területén létesítendő szabadidős tér kialakítására is!

Kérés: a Deák F. úti, Bartók lakótelepi kicsiny gyermekek számára felállított homokozót, mászókát stb. a zöldterület közepére helyezzék át haladéktalanul, mert az utak mellett (most) nagy a balesetveszély!

Kérés: A gyermekjátszótér közelében, területén szeméttárolók legyenek !!
Rákóczi út 38-5o sz. között több szeméttárolót kérnek!!

Alternatívaként felvetődött kérés: A 10 év feletti korosztályt képviselő fiatalokat hétköznap l7-2o óra között, szombat-vasárnap 8-2o óra között engedjék be az önkormányzati oktatási intézmények sportudvaraiba ! Természetesen megfelelő őrzés, felügyelet mellett. Alkalmazni lehetne munkanélkülieket a szakszerű őrzésre, értékmegóvásra. Ez volna az önkormányzat legkisebb ,de leghatékonyabb beruházása! (Ezt a módszert az óvodák korszerű játszóudvaraira is alkalmazni lehetne!) Szükség esetén bérletet is lehetne váltani! A Javaslat mindenképpen továbbgondolásra alkalmas!
Kérés: a kisgyermekek hintái előtt biztonsági korlát legyen, hogy a gyerek ne tudjon beszaladni a hinta mozgó terébe. Ettől nagyon félnek a szülők!

(A Batthyány emléktemplom melletti játszótere pozitív kritikát kapott, csak a hinta előtti korlát hiányzik nagyon !!!)

Kérés: Olyan aszfaltozott útszakaszokat, vagy védett járdaszakaszt is szeretnének, ahol a kisgyerekek nyugodtan biciklizhetnének (tanulhatnának kerékpározni) és itt nem fenyegetné gépjármű őket.

Körmend 2003. október 8.

Dr. Nagy Zoltán
Képviselő

Melléklet: Meghívó,
Jelenléti ív
Fa játszószerek árukatalógusa árlistával együtt




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Leltár a köztéri játszótereink állapotjáról  2003. október 08 06:04:14

     · Meghívó  2003. október 02 22:08:27



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.