Tabudöntögető program a háziorvosi rendelőben

droszler | 2016. április 08 14:22:52 | közérdekü |
A Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program 4 éves történetében új fejezet nyílik idén. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a program tovább folytatódik 2016-ban is. Tavasszal rekordszámú, összesen további 1200 háziorvosi praxis csatlakozik a programhoz.

A vizelettartási nehézséggel küzdők csaknem annyian vannak, mint a cukorbetegséggel élők, ezért fontos, hogy szinte a teljes lakosság számára elérhetővé válik az inkontinencia tanácsadás országszerte.
A program ez idáig összesen 80.000 érdeklődőnek és 1.100 magyarországi háziorvosi praxisnak nyújtott lehetőséget arra, hogy egymásra találhasson beteg és orvos. Mindez kiemelkedő eredménynek számít, hiszen olyan intim témáról, mint a vizelettartási zavar ritkán beszélnek ilyen sokan.
Az inkontinencia az érintettséget figyelembe véve népegészségügyi probléma, hiszen a vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik, és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinens betegek száma. Bár közel ugyanannyi embert érintenek e panaszok, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, mégis sokkal keveset beszélünk róla.
A tájékozatlanság vagy a nem megfelelő ellátás nagymértékben rontja a betegek életminőségét, elszigeteli őket a társadalomtól. Ezért csak az inkontinenciát teljes módón és megfelelően kezelő módszerek teszik lehetővé a rehabilitációt, biztosítják az elfogadható életminőséget, és amihez a legtöbb esetben szakértői segítség is szükséges.
A Cseppnyi Önbizalom Program 2012-ben indult az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakmai támogatásával és az SCA Hygiene Products Kft. partner-együttműködésében. 2015-től a Magyar Kontinencia Társaság is a kezdeményezés mellé állt, szakmailag hozzájárulva a Program folytatásához.
A program sikerének egyik nyitja, hogy a vizelettartási panaszokban leginkább érintett, 45-65 év közötti nőket szólítja meg a háziorvos és a háziorvos mellett tevékenykedő szakdolgozó. Az eddigi tapasztalatok alapján a hölgyek szívesebben mondják el a szakdolgozóknak, ha ilyen jellegű panaszuk van, hiszen velük bizalmasabb kapcsolatban vannak. A programban eddig felmért páciensek 65 százalékánál olyan fokú vizelettartási problémákat tapasztaltak, melyek alapján az érintetteket szakorvoshoz irányították. További részleteket a weborvos.hu-n olvashatnak.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.