A szapora séta jót tesz a szívnek

droszler | 2016. április 25 22:31:54 | körmendi hírek |
A Women’s Health Study adatai szerint a séta tempója jobban befolyásolja a szívelégtelenségek kockázatát, mint az elvégzett fizikai aktivitások mennyisége.

Az American Heart Association Epidemiology and Prevention and Lifestyle and Cardiometabolic Health (EPI Lifestyle) 2016. március 2-án az arizonai Phoenix-ben tartott találkozójának egyik poszterén közölt tanulmány mintegy 40 000 posztmenopauzális nő megfigyelése alapján azt állapította meg, hogy a rendszeresen végzett gyors tempójú séta csökkenti az elkövetkező két évtizedben bekövetkező szívelégtelenségek kockázatát. A Women’s Health Study adatai szerint a kényelmes tempóban végzett tréningek szintén hasznosak, de igazából a séta irama dönt. Az adatok egyéb fizikai tevékenységekhez való igazítása után is a gyors séta egyértelműen csökkentette a szívelégtelenség kockázatát.

Dr. Luc Djousse (Brigham and Women’s Hospital and Harvard University, Boston, MA) azt mondja, hogy „ha két hölgy azonos mennyiségű edzést végez szabadidejében, akkor a szaporán lépkedőnél a lassan sétálóhoz képest több előny keletkezik”, és feltételezi, hogy ez férfiak esetén is így lehet. Ezért azt javasolja betegeinek, hogy ne csak lassú tempóban sétáljanak, hanem szaporán lépkedjenek. A lépésszámláló mobilapplikációk, egyéb eszközök segítenek ebben. Ha pedig azonos útvonalon sétálunk, vagy kutyánkat is mindig egyfelé visszük, igyekezzünk a távot egy kicsit rövidebb idő alatt megtenni.

A betegek által megnevezett sétatempó egyben jelzi a futószalagon mérhető általános edzettségi (fittness, vagyis az annak megfelelő „metabolic equivalents” = METs) állapotot: az óránként 4,8 km-es séta a futószalagon a szapora gyaloglásnak felel meg. A 3,2 km-es óránkénti séta viszont a futószalagon a lassúmendegélés, lődörgés.

A Women’s Health Study-ban 39 635, átlagosan 55 éves nő vett részt. A résztvevők 18%-a egyáltalán nem gyalogolt rendszeresen, 32%-uk szaporán gyalogolt. A tanulmány eredményeiről további részleteket az otszonline.hu-n olvashatnak.



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.