A gyermekek mind megmenekültek

droszler | 2016. május 06 09:33:54 | közérdekü |
Három és fél perc elegendő volt, hogy mindenki
elhagyja az épületet


Kiürítési gyakorlatot tartott a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség május 5-én Szombathelyen, az Aréna Savariában. Azt vizsgálták, mennyi idő kell ahhoz, hogy mindenki elhagyja az épületet, ha megszólal a tűzjelző.

Több ezer diák, tűzoltók, rendőrök, mentők, polgárőrök és természetesen az Aréna Savaria dolgozói, illetve biztonsági személyzete működött együtt azon a nagyszabású gyakorlaton, amelynek a kiürítési idő felmérése mellett a másik kiemelt célja az volt, hogy felhívják a diákok figyelmét, mekkora veszélyt hordozhat magában, ha egy tömegrendezvényen pánik tör ki, és ilyen esetben mik azok a magatartási szabályok, amelyek betartásával elkerülhető a nagyobb baj.

A rendezvényt Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, valamint Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg. A polgármester az egyik, talán legfontosabb szabályként említette, hogy ilyen váratlan eseményeknél figyelni kell a mentés irányítójának utasításaira.

A megnyitót Barkovics Judit tűzoltó őrnagy munkavédelmi oktatása, majd Kiss-Geosits Beatrix docens asszony előadása követte. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ docense a tömegről, a nyilvánosságról, a pánikról és azokról a magatartási szabályokról szólt a fiataloknak, amelyek segítségével elkerülhető lehet, hogy a váratlanul érkező fenyegetettségből diszkópánik alakuljon ki. A rendezvény reanimációs bemutatóval folytatódott, ahol a mentőszolgálat szakemberei az újraélesztés szakszerű módszerét ismertették meg a lelátóról figyelő diákokkal, majd a defibrillátor használatát is bemutatták.

Aztán következett csak a java: maga a gyakorlati rész! Először, akár egy kosárlabda meccsen, vagy koncerten felcsigázták a hangulatot, hullámzott az iskolásokból összeverődött szurkolósereg, majd hirtelen kialudtak a fények, és egyre nagyobb füst árasztotta el a csarnokot. Aztán nem sokkal később a tűzjelző is megszólalt, az épület elhagyására szólítva fel az őrjöngő tömeget. A rendezvényt biztosító személyzet azonnal a kijáratok felé terelte a szurkolókat, felhívva a figyelmüket a higgadt, nyugodt viselkedésre.

A diákok rövid idő alatt, fegyelmezetten, az utasításokat betartva vonultak ki a csarnokból. Ez idő alatt a tűzoltók is megérkeztek, és minden zúgot átvizsgálva meggyőződtek arról, hogy senki nem maradt a feltehetően égő épületben. Közben aztán kiderült, hogy nem tűzről van itt szó: gázszivárgást észleltek, ezért a katasztrófavédelmi mobil labort is riasztották, akik speciális mérésekkel igyekeztek beazonosítani a szabadba jutott veszélyes anyagot.

Mindenképpen tanulságos gyakorlat volt, hiszen ez volt az első kiürítésre irányuló gyakorlat az Aréna Savariában, a gyermekek mind „megmenekültek”, senkinek nem esett baja. Összegzésül elmondható, hogy három és fél perc elegendő volt az előírt nyolcból ahhoz, hogy valamennyien elhagyják a veszélyessé nyilvánított területet. Így értékelte a gyakorlatot Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. Végül Lakatár Gábor tűzoltó alezredes megköszönte a diákoknak, illetve tanáraiknak a gyakorlaton való közreműködést, és bizodalmát fejezte ki abban, hogy számukra is sok olyan hasznos információval szolgált a gyakorlat, amelyeket az előttük álló évtizedek során is felidéznek majd, ha tömegrendezvényen vesznek részt.

Fotó: Balogh Nikoletta tű. fhdgy., Vas MKI

Forrás: Vas Megyei Katasztrófavédelem



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.