Lamantin éjjel-nappal

droszler | 2016. június 15 15:38:29 | kultúra |
Ha nyár, akkor fesztiválok.
Ha június, akkor Lamantin Jazz Fesztivál Szombathelyen.


A 17. Lamantin Jazz Fesztivál a kezdeti egy napos örömünnepből a több, mint egy évtized során egyhetes happeningé nőtte ki magát - Szombathely utcáin, terein, kávéházaiban és klubjaiban a rendezvény ideje alatt (2016. június 19-25.) éjszakáig szól a jazz. A szervezők célja változatlan maradt az évek folyamán: minőségi szórakozást nyújtani, értéket közvetíteni úgy, hogy közben azok is jól szórakozzanak, akik életre hívták, működtetik és megszervezték a fesztivált. Az Improvizatív Zeneműhely Egyesület tagjai egyben barátok is, akik szeretik a minőségi jazz zenét, amihez legkönnyebben úgy juthattak hozzá, ha meghívják jazz ünnepükre a hazai és világ jazz életének favoritjait. Ma már a Lamantin Jazz Fesztivál és a hozzá kapcsolódó Improvizációs Tábor az egyik legjelentősebb jazz eseménnyé nőtte ki magát Magyarországon.


Minden évben bővül a programkínálat, az idei évben sem akármilyen a meghívott előadók köre: fellép egy igazi nagyágyú, Lurrie Bell – a híres blues-harmonikás, Carrey Bell fia – aki egész életében blues-zal volt körülvéve.  A házukban rendszeres vendégek voltak Chicago blues legendái. Gyermekkora egy részét a nagyszüleinél töltötte, ahol a templomban játszva a gospelben mélyült el. A New York Times is ír róla, méltatva Lurrie jártasságát a blues különböző stílusaiban, soulos hangzását és zenei érettségét. 2009-ben Grammy-díjra jelölték! Aki tehát igazi, hamisítatlan Chicago bluest akar hallani, a Lamantinon a helye!


Élő legendának számít Alvin Queen is, aki gyermekként a helyi templom kórusában énekelt és tamburinozott, ez volt az első találkozása a ritmushangszerekkel. Bátyja, Willie Queen vette rá Alvint, hogy doboljon az iskola fúvószenekarában, de dobfelszerelésre nem volt pénze. Utcai cipőpucolóként találkozott a helyi stúdió vezetőjével, aki munkát és dobórákat adott neki. Valahogy így kezdődött a történet. Ma a jazz színpadok ünnepelt sztárja, nemzetközi hírű jazz-zenész, akinek játékát a Lamantin Jazz Fesztivál közönsége is élvezeti.

Stéphane Belmondo francia jazz trombitást Chat Baker fedezte fel Párizsban, és az európai kontinens legígéretesebb trombitásaként ajánlotta a jazzvilág figyelmébe. A szerencse mellé társuló kimagasló tehetségével messze földön híressé vált. Saját, egyéni stílusában kelti életre Chat Baker zenéjének megragadó, expresszív súlytalanságát.


Természetesen magyar előadókban sem lesz hiány. Fellép többek között a Bolyki Brothers, Urbán Orsi triója és a Szabó Dániel Quintet is.

A Lamantin Jazz Fesztivállal egy időben zajlik a Lamantin Improvizációs Tábor. A tábor diákjai - mintegy 100-an - magyarországi magyar, valamint a határon túli területeken élő magyar nemzetiségű fiatalok, de találunk szép számmal zenetanárokat is a résztvevők között. Az akkreditációs kurzus magas szakmai színvonat képvisel, melyre biztosíték a több, mint egy évtized alatt felgyülemlett tapasztalaton túl az évek óta „visszajáró” tanári kar, hiszen a „civilben” a különböző jazzoktatási intézményekben oktató tanárok között számos világhírű jazz zenész is található.

Bővebb információ: www.lamantin.hu







Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.