A leggyakrabban előforduló nyári balesetek: a vízi balesetek

droszler | 2016. július 07 11:08:43 | Környezeti hírek Körmendieknek |

Június 2-án a lukácsházi Abért-tónál tartott vízből mentési gyakorlatot a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, melyet a szombathelyi hivatásos és kőszegi önkormányzati tűzoltók a búvárok, a mentőszolgálat és az Írottkő Mentőcsoport egészségügyi egységének bevonásával hajtottak végre.


A nyári időszakban sok család tölti a vízparton a szabadidejét, a kedvelt programok közé tartozik a horgászat is. Ezekben a hónapokban megemelkedik a vízi balesetek száma. Az egyik legnagyobb veszélyt a szabadtéri fürdőzés rejti magában. Sokszor előfordul, hogy a szórakozni vágyók nem figyelnek a figyelmeztető táblákra és tiltott helyen pancsolnak, de egy óvatlan pillanatban a szabályos helyen fürdőzők, vagy akár a legjobb úszók is bajba kerülhetnek.

A szombathelyi tűzoltók Abért-tónál végrehajtott gyakorlatának célja az volt, hogy az évszakra való tekintettel a beavatkozó egységek felelevenítsék ismereteiket a vízből mentés módszereit. A feladat a vízbe esett segítségkérők kimentése volt.

Elsőként elméletben frissítette fel tudását a beavatkozó állomány, majd a gyakorlati feladatok során többféle mentési módot is felelevenítettek a tűzoltó egységek: különféle technikák alkalmazásával mentették ki a vízből a sérült, tóban rekedt személyeket. Kiemelt hangsúlyt fektettek a speciális mentő-, illetve védőeszközök – köztük a mentőmellény – helyes használatára, melyek egyaránt szolgálják mind a mentést végző tűzoltók, mind pedig a bajba jutottak, sérültek védelmét.

A feladatok végrehajtásában a mentésben résztvevő szervezetek hatékonyan működtek együtt, amely szintén óriási jelentőséggel bír egy valós baleset kezelése során. A tűzoltók emellett a gyorsaságra, a pontosságra és az egyéni védőfelszerelések használatára is fokozott figyelmet fordítottak, melynek köszönhetően a gyakorlat vezetője „MEGFELELT”-re értékelte a feladatok végrehajtását.

A nyári veszélyekre felkészítő, speciális vízből mentési gyakorlatok a következő időszakban a megye valamennyi hivatásos és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságán tovább folytatódnak.

A tűzoltók felkészítése mellett fontos hangsúlyozni a körültekintő magatartás jelentőségét is, hiszen ha a fürdőzők, úszók, horgászok figyelnek az időjárási előrejelzésekre, viharjelzésekre, reális képük van úszni tudásuk szintjéről, a legtöbb vízi baleset megelőzhető!

Fotó: Göncz Szabolcs tű. alez., Szombathely HTP



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.