Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2016. július 20 16:51:18 | körmendi hírek |

Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. június 27-i üléséről

Módosult a 2016. évi költségvetési rendelet

AZ idén második alkalommal került módosításra a 2016. évi költségvetési rendelet. Bebes István polgármester az ülésen elmondta, hogy a 2016. évi központi költségvetés támogatása a 2015. december havi bérkompenzációt már tartalmazza, ezért 1.285eFt-al csökkenteni kell az önkormányzat gazdálkodási tartaléka terhére. A 2016. május, június hónapra kapott bérkompenzáció 2.181eFt, a kiegészítő szociális ágazati pótlék 2.928eFt, amely összegekkel az önkormányzat működési támogatása nő. A kiadási oldalon a személyi juttatás és járulékai előirányzata növekedett.

A könyvtári érdekeltségnövelő támogatásra az önkormányzat 1.088eFt-ot kapott, amely összeggel nő az önkormányzat kulturális feladatinak támogatás előirányzata, valamint a gazdálkodási tartalék. Az eredeti előirányzatként tervezett vis maior támogatás 3.500eFt az államháztartáson belül átvett támogatások között van. A tényleges támogatás 3.128eFt, amelyet felhalmozási célú támogatásként kapott az önkormányzat, és növeli az előirányzatot, és csökken a működési célú támogatás előirányzata 3.500eFt-al, a gazdálkodási tartalék előirányzat pedig 372eFt-al.

A közfoglalkoztatáshoz kapott államháztartáson belüli támogatás a Körmend Város Gondnoksága esetében 5.396eFt, amelyet a személyi juttatás előirányzatának növelésre 4.249eFt, a munkaadót terhelő járulékok előirányzatának növelésére 1.147eFt összegben fordít. A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár közművelődési területe szintén a közfoglalkoztatáshoz kapott 1.200eFt-ot, amelyet a személyi juttatás előirányzatának növelésére 1.057eFt, a munkaadót terhelő járulékok előirányzatának növelésére 143eFt összegben fordít.

A 2015. évi maradvány a Körmend Város Gondnoksága esetében 6.478eFt, amely a működési maradvány előirányzatát növeli, a kiadási oldalon a személyi juttatás előirányzata 1.415eFt-al, a munkaadót terhelő járulékok előirányzata 382eFt-al nő a megelőlegezésből adódóan, valamint nő a dologi kiadás előirányzata 4.681eFt-al. Körmendi Kulturális Központ 2015. évi maradványa 2.332eFt, amelyből 1.433eFt működési célú maradvány, 899eFt felhalmozási célú maradvány, ezen összegekkel nő a bevételi előirányzat. A kiadási oldalon a közművelődési terület dologi kiadás előirányzata 850eFt-al, a beruházás kiadás előirányzata 157eFt-al, a felhalmozási célú ÁFA kiadás előirányzata 43eFt-al nő. A könyvtári szakterület dologi kiadás előirányzata 283eFt-al, a beruházás kiadás előirányzata 50eFt-al, a felhalmozási célú ÁFA kiadás előirányzata 14eFt-al nő. A múzeumi feladat dologi kiadás előirányzata 300eFt-al, a beruházás kiadás előirányzata 500eFt-al, a felhalmozási célú ÁFA kiadás előirányzata 135eFt-al nő.

A felhalmozási kiadások között a pályázatok előrehaladása következtében az alábbi előirányzat módosításokat fogadta el a képviselő-testület:

  • A Keleti városrész csapadékvíz elvezetése tervezéséhez a szükséges források biztosítása csökken a következők szerint: a felhalmozási kiadás és a felhalmozási célú támogatás bevétel előirányzata 10.171eFt-al csökken, és ezen feladat esetében a működési célú támogatások előirányzata, és a dologi kiadás előirányzata 1.080eFt-al nő.

  • A Visegrádi Alaphoz benyújtott pályázathoz 10% önerőt kell biztosítani, ezért az önkormányzat működési célú kiadás előirányzata 735eFt-al nő, és csökken a gazdálkodási tartalék előirányzata 735eFt-al.

  • A BCM óvoda családbarát óvoda fejlesztése címen nyújt be pályázatot. A pályázat szerint a támogatás meg kell osztani a felhalmozási és működési kiadások között. A felhalmozási célú támogatás 1270eFt, a működési célú támogatás 705eFt, amely összegekkel nő a bevételi előirányzat. A kiadási oldalon az önkormányzat dologi kiadás előirányzata 705eFt-al nő, a felhalmozási kiadás előirányzata 6.230eFt-al csökken, a felhalmozási célú tartalék előirányzata 7.500eFt-al nő.

  • A Kubinyi program részben működési kiadások között kerül teljesítésre, ezért a felhalmozási kiadás – beruházás - előirányzata nő 4.268eFt-al, a dologi kiadás előirányzata 3.035eFt-al csökken, a felhalmozási tartalék előirányzata 1.233eFt-al csökken.

  • A kocsiszín felújítás tervezési kiadási előirányzata 7eFt-al nő, a felhalmozási tartalék 7eFt-al csökken.

  • A gondozóház felújításának pályázata alapján 6.045eFt önerő biztosítása szükséges. A feladat felújítás előirányzata 622eFt-al csökken, a felhalmozási tartalék előirányzata 622eFt-al nő.

  • A felsőberki kultúrház kerítés és tetőfelújításához 794eFt fedezetet kell biztosítani, a felújítás előirányzata nő, a felhalmozási tartalék előirányzata csökken ezen összeggel.

A Körmend Város Gondnoksága beruházási kiadás előirányzata 950eFt-al csökken, a felhalmozásra átadott pénzeszköz előirányzata az önkormányzat esetében 950eFt-al nő tao támogatás miatt.

A Herman Ottó program keretében a Körmendi Kulturális Központ múzeumi területe 3.000eFt támogatás kapott államháztartáson kívülről, és ezzel az összeggel nő az előirányzat a kiadási oldal szerinti feladatokkal azonos módon. Kiadási oldalon a múzeumi feladtok személyi juttatás előirányzata 400eFt-al, a munkaadót terhelő járulékok előirányzata 108eFt-al, a közművelődési feladat dologi kiadás előirányzata 2.492eFt-al nő. A Könyvtár épülete beázott, a javítása szükséges. Előzetes ajánlat szerint a javítás 150eFt, amelyre az intézménynél nincs fedezet. A feladat dologi kiadás előirányzata 150eFt-al nő, a gazdálkodási tartalék előirányzata ezen összeggel csökken.

Kormányengedély iránti kérelem benyújtása

Körmend Város Önkormányzata hitelt kíván felvenni a Bartók lakótelep 5. számú házának felújításához. Bebes István polgármester az ülésen elmondta, hogy saját erőből az önkormányzat nem tudná megoldani az épület teljes felújítását, ezért szükséges 65 millió forintnyi hitel felvétele. Az önkormányzat a 65 millió Ft hitelt 3 év alatt tervezi visszafizetni az adósságot keletkeztető ügyletekről hozott határozat szerint. A stabilitási törvény szerint az önkormányzatnak kormányengedélyt kell kérnie a hitel felvételére, a Kormány engedélyének a megszerzéséhez pedig kérelmet kell benyújtani a MÁK felé.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a reményei szerint most végre vége lehet az évek óta húzódó áldatlan állapotoknak és a szomszédok, valamint az ott élők legnagyobb megnyugvására sikerül rendezni a Bartók 5. körüli helyzetet. A felújítással nem csak a városkép javulhat, hanem a nyugalom is helyreállhat a környéken.

Pályázatok benyújtása

A képviselő-testület az ülésen 2 pályázat benyújtásáról is döntést hozott. Az egyiket a Nemzeti Kulturális Alaphoz, a másikat pedig a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz kívánják benyújtani.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt pályázatból az önkormányzatnak lehetősége lenne az I. világháborús emlékmű környezetének további megújítására. Az önkormányzat javítaná az emlékmű megközelítését és rendbe tenné az emlékmű körüli zöldterületet. Miután a szobor együttes az idei évben már megújításra került, így sikeres pályázat esetén teljessé válhatna a Hősök tere rehabilitációja.

A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma Veszélyeztetett helyzetű épített műemlékek veszélyelhárításának, állagmegóvásának, részleges helyreállításának támogatására hirdetett meg pályázatot. Bebes István a napirend ismertetésekor elmondta, hogy a pályázati forrásból a Batthyány kastélyegyütteshez tartozó keleti tiszti lak veszélyelhárítását és további romlásának megakadályozását kívánja megcélozni az önkormányzat. A pályázat elsődleges célja az épület erősen leromlott, omlásveszély állapotba került észak-nyugati falsarkának helyreállítása és a károsodás kiváltó okainak megszüntetése, a jövőbeni teljes felújítási programtervhez igazodóan.

Pozitív elbírálás esetén megtörténhet a nyílászárók és a falépcsők elbontása, az omladozó párkányszakaszok újra falazása, az épület észak-nyugati falsarkán szakaszos falcsere elkészítése, valamint a vakolat részleges helyreállítása.

A pályázat összköltsége 7.778.000 Ft, mely meghaladja a pályázati kiírásban szereplő 7.000.000 Ft összegű igényelhető maximális támogatást. Mivel a támogatási intenzitás mértéke maximum 90 százalékos lehet, így a pályázathoz továbbá 777.800 Ft (10 %) önerő biztosítása szükséges.

Támogatott pályázat

Bebes István polgármester külön napirendi pontban ismertette a testülettel, hogy a Nemzetközi Visegrádi Alaphoz partnerként benyújtott pályázat pozitív elbírálásban részesült. Körmend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete még a február 24-i ülésén döntött arról, hogy a Nemzetközi Visegrádi Alap keretein belül, kulturális rendezvények támogatására kiírt, a csehországi Roznov pod Radhostem település által benyújtott pályázatban partnerként részt vesz.

A projekt fő eleme a résztvevő országok népzenéjének bemutatása, modern zenekarok által, a Folklore Fusion Festival elnevezésű rendezvénysorozat keretein belül. Bebes István kiemelte, hogy a rendezvénysorozat Körmendre eső része tökéletesen beilleszthető az októberben megrendezésre kerülő Körmend Város Ünnepnapja programjaiba.

Napelem-parkot létesítene az önkormányzat

Körmenden létesítendő napelem-park megtervezéséről döntött Körmend Város Önkormányzata. Bebes István polgármester elmondta, hogy az Unió a jelenlegi költségvetési ciklusban kiemelten támogatja a megújuló energiaforrások előállítását és hasznosítását, így Körmend városának is lehetősége lesz pályázatot benyújtani ebben a témakörben. Bár a pályázati kiírás egyelőre még nem jelent meg, de szükséges az előzetes tervezés, hiszen az elbírálás során előnyt fognak élvezni azok, akik már előrehaladott tervezési stádiumban vannak. A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében a Régióhő Kft. megrendelheti azokat az engedélyköteles terveket, amelyek szükségesek egy 1.5 hektáros kiserőmű megépítéséhez. A kivitelezési tervek pozitív pályázati elbírálás esetén kerülnek megrendelésre. A tervkészítések költségei a későbbiekben a projekt költségvetéséből elszámolhatóak lesznek. Az erőmű megépülése esetén a megtermelt elektromos áramot a jogszabályok értelmében az EON köteles lesz átvenni a jogszabályokban meghatározott összegért.

Hunyadi úti lakótelkek értékesítési feltételeinek megállapítása

A napirend ismertetése során Bebes István polgármester elmondta, hogy a Hunyadi utcában a 2005-ös esztendőben 10 darab lakóterület került kialakításra önkormányzati területen. A magyar kormány által meghirdetett kedvezményes lakásteremtési lehetőséggel (CSOK) azonban újabb igények mutatkoznak telekvásárlásra. Az önkormányzatnak így lehetősége lenne további 6 darab építési telek értékesítésére a Hunyadi utcában. Szükséges azonban a terület közművesítése, amelynek költsége a későbbiekben beépítésre kerül a telkek vételárába. A szóban forgó 6 darab építési telek értékesítésre az önkormányzat pályázatot ír ki.



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.