Legyünk körültekintőek, hogy ne okozzunk tüzet!

droszler | 2016. július 24 10:57:47 | Környezeti hírek Körmendieknek |

Az elmúlt napokban ismét gyakrabban riasztják a megye tűzoltó egységeit szabadban, tarlón keletkezett tüzek megfékezéséhez. A megelőzés jegyében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a körültekintő, felelős magatartásra hívja fel a lakosság figyelmét.

A szabadtéri tüzek kialakulását a legtöbb esetben az emberi hanyagság, gondatlanság eredményezi. Nem csak a jogszabályok megszegésével és a szándékos égetéssel idézhetünk elő tüzet, hanem egy apró figyelmetlenség is tragédiához vezethet.

  • Figyeljünk arra, hogy a gyufát, cigarettacsikket mindig gondosan oltsuk el, mielőtt a szemetesbe dobjuk!
  • Ne dobáljunk ki hulladékot, égő cigarettacsikket a járművekből, különös tekintettel arra, ha esetleg épp zöld, fás-bokros terület, erdő, vagy bevetett, illetve learatott mezőgazdasági terület mellett haladunk el!
  • Arról sem szabad megfelejtkezni, hogy egy rossz helyen elhajított, napon hagyott üveg is tűz kialakulásához vezethet, mi több, egy hajtógázas festékes, spray-s palack akár fel is robbanhat a nyári hőségben!
  • Mielőtt hozzálátunk a mezőgazdasági munkálatoknak, gondoskodjunk a járművek műszaki felülvizsgálatáról, a tűzoltáshoz szükséges és előírt eszközök készenlétben tartásáról!
  • Ha a szabadban tüzet gyújtunk, már a gyújtást megelőzően készítsük elő az oltáshoz szükséges eszközöket és mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban eloltottuk a lángokat!

Az erdő- és tarlótüzek akár több hektár területet is érinthetnek, és maradandó károkat okozhatnak az anyagi és a természeti értékekben. A károk akkor előzhetőek meg legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

A szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó alapvető szabályok IDE KATTINTVA ELÉRHETŐK!

Az aratás tűzvédelmére vonatkozó alapvető szabályok IDE KATTINTVA ELÉRHETŐK!

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy ügyeljenek a környezetük védelmére, ennek érdekében ne szemeteljenek és tartsák be az alapvető tűzvédelmi szabályokat!



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.