Lezárult a szúnyoggyérítési program

droszler | 2016. augusztus 24 09:04:49 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Az országos szúnyoggyérítési program tizedik, egyben utolsó hetében 189 települést érintően, összesen 73 ezer hektáron gyérítették a vérszívókat. A teljes program során összesen 908 településen zajlottak munkálatok: 430 ezer hektáron légi kémiai, 320 ezer hektáron pedig földi kémiai módszerrel. A nagyobb, összefüggő lárvatenyészőhelyeket több mint 15 ezer hektáron kezelték biológiai módszerrel, ezzel is csökkentve a szúnyogok utánpótlását.

Az elmúlt héten a Szigetközben, a Tisza-tónál, a Dráva mentén, Baranya, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megye térségében, valamint Budapesten voltak jelentős kiterjedésű légi, illetve földi kémiai kezelések. Kisebb kezelések zajlottak a Balatonnál, Fejér és Veszprém megyében, valamint Hajdúszoboszlón is.

Tekintettel arra, hogy a szúnyoggyérítési program hivatalosan befejeződött, ezen a héten a múlt heti időjárás miatt nem el nem végzett kezeléseket pótolják a szakemberek.

A legtöbb beavatkozásra a tíz hét alatt Győr-Moson-Sopron megyében, a Szigetköz térségében volt szükség az extrém szúnyoginvázió miatt. Itt szinte minden héten irtószert juttattak ki annak érdekében, hogy a szúnyogártalom érdemben csökkenjen. A kezelt területek többségében összesen két-három kezelésre volt szükség, a turisztikai szempontból kiemelt területeken, például a nagyobb tavakon átlagosan négy alkalommal kellett a területet kezelni.

A csapadékos tavaszi és nyári időjárás miatt a szúnyogártalom az elmúlt két hónapban jóval nagyobb volt, mint tavaly. A központi szúnyoggyérítési program lebonyolításával az erős és egész nyáron folyamatos szúnyogártalom mellett is sikerült tíz héten át elfogadható szinten tartani a vérszívók számát. A katasztrófavédelem folyamatosan fogadta az állampolgároktól és települési önkormányzatoktól érkezett gyérítési kérelmeket. A kérések 80 százaléka megalapozott volt, így ezeken a területeken is központilag csökkentették a szúnyogok számát.

Forrás: BM OKF



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.