Elhunyt gróf Batthyány László

droszler | 2016. szeptember 12 11:14:32 | körmendi hírek |
Szeptember 5-én, életének 89. évében elhunyt a Németújváron élő gróf Batthyány László, a boldoggá avatott hercegorvos unokája és keresztgyermeke.

Apja, Batthyány Zsigmond a család grófi ágából származott, anyja Batthyány Lujza, herceg dr. Batthyány-Strattmann László elsőszülött lánya volt. Batthyány Zsigmond és Lujza 1924-ben házasodtak össze, és három gyermekük született: Maya, Zsigmond és László. Batthyány László 1928-ban látta meg a napvilágot, és szülei magyarszecsődi kastélyában töltötte gyermekkorát. Az elemi iskolát Magyarszecsődön végezte, vizsgáit a körmendi iskolában tette le. Gimnáziumi tanulmányait a pécsi jezsuita Pius Gimnáziumban kezdte, majd a pécsi ciszterci rend gimnáziumában folytatta, 1944 őszén pedig a szentgotthárdi gimnáziumba járt három hónapig.

.

A 2. világháború idején a család magyarszecsődi kastélyát német katonák szállták meg, ezért 1944 decemberében átköltöztek a burgenlandi Németújvárra (Güssing). 1945 januárjában a család továbbköltözött Vorarlbergbe, Batthyány László viszont az oroszok megérkezéséig nagybátyjánál maradt Németújváron, majd biciklin tette meg az utat Ausztria nyugati tartományába. Itt tartózkodott 1948 végéig, amikor kivándorolt nagynénjéhez Dél-Amerikába. Uruguayban nyolc évig élt, egy szövetgyárban dolgozott mint festékkeverő. Ausztriába 1956-ban tért vissza, Németújváron élő szüleihez költözött, de rokonai ma is élnek Uruguayban. Erdőgazdálkodással foglalkozott 1994-ig, amikor nyugdíjba vonult, s birtokai irányítását átadta Géza nevű fiának.

Olasz származású feleségétől egy lánya és két fia született: Klaudia, András és Géza. Klaudia Bécsben, András Monte Carloban, Géza Németújváron él. Batthyány László a rendszerváltás után Magyarszecsődön birtokot és házat vásárolt, felváltva Németújváron és Magyarszecsődön lakott.

Batthyány László halála súlyos veszteség a körmendi múzeumnak is, hiszen a gróf úrra mindig számíthattunk. Büszke volt családja múltjára, figyelemmel kísérte múzeumunk fejlődését is. A tulajdonában levő családi relikviákat gyakran kölcsönözte kiállításainkra, rendezvényeinken is számos alkalommal üdvözölhettük. Rendkívül közvetlen, jóindulatú, mindig vidám alakja hiányozni fog.


Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.