Időskorúak védelmében

droszler | 2016. szeptember 27 16:36:09 | Környezeti hírek Körmendieknek |

A szépkorúak áldozattá válásának elkerülésén volt a hangsúly Vas megyében.

Az Idősek Világnapjához kapcsolódó programsorozat részeként Varga Sándor r. őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának főnyomozója 2016. szeptember 27-én a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat VII. Számú Szakmai Egységének Idősek Klubjában tartott prevenciós célú előadást.

 Munkatársunk megtörtént eseteken keresztül hívta fel a nyugdíjasok figyelmét azokra a szituációkra, amelyekkel a mindennapokban is találkozhatnak.  Gyakorta megtörténik, hogy ismeretlen személyek különböző szolgáltatók munkatársainak adják ki magukat, vagy éppen csatornajavítás ürügyén jutnak be az idősek otthonába. Olyan is megesett már, hogy a trükkös csalók kórházi kezelésre hivatkozva csaltak ki nagyobb összeget a szépkorúaktól, vagy különféle történtetek kitalálásával férkőztek a bizalmukba. Az elkövetők a sértettek korát, egészségi állapotát, hiszékenységét, jószívűségét, valamint jóhiszeműségét használják ki és károsítják meg a gyanútlan áldozatokat.

 Az előadáson a „Házhoz megyünk!” elnevezéssel meghirdetett vagyonvédelmi programról is szó esett, amely az eltulajdonított kerékpárok hatékonyabb megtalálását elősegítő, úgynevezett „Bike Safe” programmal egészült ki. Munkatársunk felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy elsősorban mindenki saját maga felelős az értékei megőrzéséért, de hasznos tanácsokkal is ellátta a nyugdíjas résztvevőket. A „Bike Safe” program keretein belül lehetőség nyílt arra is, hogy az előadásra kétkerekűvel érkezők regisztráltathassák kerékpárjaikat.

 Vas megyében az előadás havonta, más-más helyszínen kerül majd megtartásra. A Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai az időskorú kortárssegítők segítségével a megye számos településén működő idősek klubjában tartanak majd hasonló előadásokat. A programsorozat célja, hogy minél többször és minél szélesebb körben elhangozzanak azok a tanácsok, amelyek figyelembe vételével megelőzhető az áldozattá válás! Hiszen tudjuk, a biztonság sokszor nem a pénz, sokkal inkább az óvatosság és az odafigyelés kérdése!

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság




Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.