Tűzoltótalálkozó ismét – A bajban, és azon kívül is egységben az erő!

droszler | 2016. október 09 11:05:57 | közérdekü |

Október 8-án amerre a szem ellátott, piros tűzoltóautók sorakoztak és fekete-sárga egyenruhások töltötték meg Szombathely főterét. Nem, nem történt káresemény, csupán a II. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó alkalmából gyűltek össze a megye önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltói, hogy összetartásukat a bajon kívül is bizonyítsák, és baráti, illetve bajtársi kapcsolataikat még erősebbé kovácsolják.


Közel ötszáz tűzoltó sorakozott fel ma délelőtt a megyeszékhely főterén a II. Vas Megyei Tűzoltótalálkozó megnyitóján. A sorfallal szemben állva az önkéntes tűzoltó egyesületek lobogói lengtek az őszi szélben, így fogadták az elöljárót, Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredest, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.

„Talán egész Európában nincs ennyi tűzoltó egy helyen, mint itt és most” – kezdte köszöntőjét az igazgató. A tavalyi, első hasonló eseményre visszautalva kiemelte, büszkeséggel tölti el, hogy ismét ennyi elhivatott tűzoltóval állhat szembe, akik nem csak a bajban állnak egymás mellett, hanem ilyen alkalmakkor is igyekeznek szorosabbra fűzni kapcsolataikat, hogy szükség esetén, egy káresemény felszámolásakor is hatékonyabban segíthessék egymás munkáját.

Bozzai Lajos, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség alelnöke is köszöntötte a tűzoltókat. Az együvé tartozás jelentőségéről, értékéről, a tűzoltók bajtársiasságáról szólt, illetve a tradíciók megőrzésének fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntőjében a bajbajutottak megsegítéséért, védelméért végzett munkát köszönte meg a tűzoltóknak, akik akár életüket feláldozva is teljesítik kötelességüket.

A megnyitót követően az önkéntes tűzoltó egyesületek a szülőföldjükről magukkal hozott földdel járultak hozzá a rendezvény keretében elültetett „ÖTE-fa” életben maradásához, fejlődéséhez és neveléséhez, ezzel is jelképezve az összetartás, együttműködés és közös munka erejét.

Az érdeklődők ezt követően megismerkedhettek a Vas megyébe került két új gépjárműfecskendő jellemzőivel, melyek közül az új, magyar gyártású fecskendő ezentúl a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárműparkját erősíti, míg a másik, frissen felújított fecskendő a Hosszúperesztegi Önkéntes Tűzoltóság munkáját támogatja majd.

A hivatalos megnyitó végeztével az önkéntes és önkormányzati tűzoltók számos érdekes, nem mindennapi versenyfeladatot mutattak be a rendezvényre kilátogatóknak. Szereltek sugarat, kismotorfecskendőt, kocsifecskendőt, kúsztak folyosón, kötöttek hármas hurkot, ugrottak palánkot, vágtak roncsot, futottak stafétát és még sorolhatnánk. A feladatokból a legkisebbek is kivették a részüket, de nem maradhattak ki a hölgyek sem, mindenki megmutatta, milyen ügyesen és szakszerűen hajtja végre a rá bízott versenyszámot.

A nap folytatásában a prevenció is előtérbe került, hiszen a hivatásos tűzoltók azt is bemutatták, mekkora lángokat okozhat a konyhában, ha vízzel próbálja a háziasszony eloltani az égő olajat. A gyermekeknek sem kellett unatkozni az őszi délutánon, őket a Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság játékos feladatai, kirakói, színezői várták, de fotózkodhattak a tűzoltó paravánoknál, és természetesen valamennyi tűzoltóautóra felkéredzkedhettek.

A látványos bemutató elemekkel tarkított családi nap rendkívül jó hangulatban telt, ki-ki megtalálhatta a neki leginkább kedves szórakozást.

Fotó: Balogh Nikoletta tű. fhdgy.,

Forrás: Vas MKI



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.