Elődeink öröksége, utódaink büszkesége

droszler | 2016. október 09 08:08:32 | közérdekü |
„Elődeink öröksége, utódaink büszkesége” – Megnyitotta kapuit a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeum

Október 8-án Szombathelyen, az Aréna utca 8. szám alatt nyitotta meg kapuit a kíváncsi szemek előtt a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeum. A tűzoltóság történelmének tárgyi emlékeit és a polgári védelem múltjának ereklyéit bemutató kiállítás a mai naptól előzetes bejelentkezés alapján, állandó jelleggel várja az érdeklődőket.

A múlt megismerése, a tradíciók megőrzése kötelesség és felelősség egyben, hogy tovább éltessük és tápláljuk az elődeink szívében a másokon való segíteni akarásért fellobbant tüzet. Ezen nemes feladatra egy állandó tárlat kialakítása volt a méltó megoldás.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, mint a korábbi Vas Megyei Tűzoltó-parancsnokságot és Vas Megyei Polgári Védelmi Parancsnokságot összefogó jogutódnak  fő feladata a katasztrófák hatósági megelőzésében való közreműködés, a megye területén bekövetkező rendkívüli helyzetekben az élet és vagyonmentés végrehajtása, a védekezés megszervezése és irányítása, a káresemények felszámolása, valamint a helyreállítás-újjáépítés feladatainak elősegítése.

A feladatok ellátása érdekében felmerült az igény egy olyan gyűjtemény kialakítására, amely segíti a lakosság és az ifjúság oktatását, ismereteinek bővítését, elődeink tevékenységének bemutatását. A komoly kutatómunka eredményeként október 8-ára egy színes és gazdag kiállítás állt össze, amely méltón szemlélteti a megyei tűzvédelem és polgári védelem történetét. A tárlat a Szombathelyi Katonatörténeti kiállítás részeként, de attól függetlenül működik.

A gyűjtemény darabjainak segítségével, a mindennapokban használt eszközök, a hivatás teljesítéséhez szükséges műszerek, ruhák, védőeszközök által mutatjuk be elődeink feladatait.

A mai megnyitó ünnepségen Jagadics Péter nyugállományú alezredes, a Katonatörténeti Múzeum kurátora, Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Kecskés László Szombathely Megyei Jogú Város képviselője, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő mondott köszöntő beszédet. Mindannyian üdvözölték a kezdeményezést, és örömüket fejezték ki, hogy egy új, eddig hiányzó elemmel színesedett a megyében található kiállítások palettája. Kiemelték, hogy a tárlat hűen tükrözi azt az eszmeiséget és megfeszített munkát, amellyel a másokért akár az életüket is kockáztató tűzoltók és polgári védelmi szakemberek anno kivívták az emberek azóta is tartó megbecsülését.

Fotó: Balogh Nikoletta tű. fhdgy.,

Forrás: Vas MKI



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.