Az OEP-ből Nemzeti Egészségbiztosítási Központ lesz

droszler | 2016. október 15 10:37:03 | hazai hírek |

Június 13-án napvilágot látott az a kormányhatározat (1312/2016.), amely szerint a bürokráciacsökkentés jegyében az OEP-et jogilag megszüntetik, szakmai feladatai az Emmi-be tagozzák, míg a pénzbeli kifizetések második lépésben a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) kerülnek jövőre. 

Mint ahogy azt a Medical Online konferenciáján Zöldi-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára tegnap elmondta, a központi hivatalok és a költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányhatározat megjelenése után magas szintű egyeztetések zajlottak. Ezek eredményeként bizonyos intézmények esetében változások történnek, amelyek alapján módosítják a kormányhatározatot, amelynek megjelenése jövő héten várható.

Az OEP 2016. december 31-ével jogilag megszűnik, az Egészségbiztosítási Alap kezelését végző költségvetési szerv Nemzeti Egészségbiztosítási Központ néven, hétszáz munkatárssal fog működni. Újabb mérföldkő lesz 2017. április elseje, ekkortól ugyanis az Emmibe olvad az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (az eredeti elképzeléseknek megfelelően), és új változatként a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet is. Az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Epidemiológiai Központ össze fog olvadni: Országos Közegészségügyi Intézet néven fog tovább működni, és az OTH feladatainak háttértámogatását fogja segíteni az EMMI-ben. Az OTH többi, háttérintézményként működő szervezete pedig az ÁEEK-be kerül.

A nemrégiben új vezetőt kapott Országos Vérellátó Szolgálat önálló költségvetési szerv marad. A bürokráciacsökkentés fő szabálya, hogy a szakmai feladatok a minisztériumokhoz, a hatósági feladatok a kormányhivatalokhoz és megmaradó háttérintézményekhez kerüljenek. A szervek megszüntetése jogutódlással történik, a feladatokat továbbra is el fogják látni egy másik szervezeten belül, hangsúlyozta többször is Zöldi-Nagy Viktória.   


Forrás: weborvos.hu



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.